Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Εθισμός στα όνειρα

Απόψε το Ζάγκρεμπ γίνεται τόπος συνάντησης ονείρων και ευχών για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο άθλος τού 2004 μάς έχει προκαλέσει εθισμό στα όνειρα. Κάποτε, ο στόχος τής πρόκρισης σε ένα Μουντιάλ ζούσε στις σκοτεινές ζώνες του μυαλού τού Έλληνα, αλλά τώρα έχει βγει στο ξέφωτο. Η αποτυχία (παταγώδης!) της συμμετοχής στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό –με τρόπο που έφτανε στην αγωνιστική ταπείνωση– μας γύρισε σε εποχές τις οποίες είχαμε αποποιηθεί
και ξεχάσει. Τώρα η προοπτική για τη συμμετοχή στην παγκόσμια ποδοσφαιρική γιορτή τού 2018 αποκατέστησε τους τραυματισμένους μηχανισμούς της αισιοδοξίας μας.

Το όνειρο για τη Ρωσία περνάει από τη στενωπό της Κροατίας και η πραγμάτωσή του είναι δύσκολη. Και περισσότερο δύσκολο είναι το αποψινό παιχνίδι καθώς οι Κροάτες έχουν να ηττηθούν στο έδαφός τους, σε επίσημο ή φιλικό αγώνα, από τον Οκτώβριο του 2013 (με Βέλγιο 1-2).
Απέναντι σε αυτήν τη δυνατή έδρα, η Ελλάδα έχει να αντιπαρατάξει το δικό της μέταλλο που ατσαλώθηκε επί Σκίμπε. Είναι η σειρά των 7 αήττητων αγώνων μακριά από το Φάληρο. Η τελευταία φορά που ηττήθηκε ως φιλοξενούμενη ήταν στο Σίδνεϊ, τον Ιούνιο του 2016 σε φιλικό με την Αυστραλία, 1-0 με γκολ στις καθυστερήσεις. Από τα παιχνίδια που ακολούθησαν, ώς και το τελευταίο της Κύπρου, νίκησε στα 5 και πήρε 2 ισοπαλίες που ήταν σαν νίκες: με το Βέλγιο 1-1 και με τη Βοσνία 0-0.

Όπως και να έχει, ό,τι και να γίνει στο διπλό εμπόδιο με την Κροατία, έχει σημασία αυτή η Εθνική να στηριχτεί στη συνέχεια. Αρκετά ταλαιπωρήθηκε με τα συνεχή δρομολόγια από την απαξίωση στην καταξίωση. Τη μια μέρα μπάζα (μετά το 0-0 με την Εσθονία, λόγου χάρη), την άλλη ανδριάντας. Δεν συμβαίνει μόνο τώρα με την Εθνική τού Σκίμπε. Συνέβαινε και με εκείνη του Ρεχάγκελ που πότε ήταν «άμπαλη» και πότε «σιδερένια» και «μαστόρισσα». Είναι καιρός αυτά να μείνουν πίσω. Ό,τι και να συμβεί ώς το βράδυ της Κυριακής με τον καθοριστικό επαναληπτικό.
_______
** Το άρθρο δημοσιεύεται και στη Live Sport της Πέμπτης.
** Η φωτογραφία (Δημήτρης Πέλκας) είναι από το πρακτορείο In Time του Αργύρη Μακρή. Ελήφθη στην πτήση από την Αθήνα στο Ζάγκρεμπ.