Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Το γονίδιο είναι παλιό

Η ΑΕΚ είναι η πιο «αστυνομική» ομάδα της φετινής περιόδου. Αστυνομική με την έννοια τής πλοκής που έχουν τα αποτελέσματά της, του σασπένς και των λίτρων αδρεναλίνης που καταναλώνονται στα παιχνίδια της. Σε
τουλάχιστον 6-7 αγώνες τρόμαξε η ίδια και κατατρόμαξε τους άλλους. Με τη Λαμία γκολ στο 80΄ (πέναλτι με «φωνές»), με τον Ολυμπιακό η μεγάλη «ανατροπή της ιστορίας» από 0-2 σε 3-2, με την Αούστρια η ισοφάριση που σήμερα αποδεικνύεται χρυσάφι στο 90΄, με την Ξάνθη απόδραση στο 88΄ από ένα αμυντικό (Βράνιες 1-1), με τον Παναθηναϊκό το «Χ» στο τελευταίο δέκατο του δευτερολέπτου, με τη Ριέκα από  0-2 σε 2-2 και παραλίγο η απόλυτη ανατροπή.

Η ΑΕΚ είναι ομάδα επιρρεπής στον λήθαργο όταν αρχίζουν οι αγώνες και πρέπει να ματώσει για να ξυπνήσει και να φέρει τα πάνω κάτω. Στο 1-0 με τον ΠΑΟΚ ανέτρεψε ακόμα και τις κόκκινες κάρτες! Έμεινε πρώτη με δέκα, αλλά ο ΠΑΟΚ ήταν εκείνος που τελείωσε με εννέα. Η ΑΕΚ σού δίνει την αίσθηση ότι στις προπονήσεις και στον πίνακα της θεωρίας, περισσότερο από τα 3-4-1-2, τα 4-3-1-2 τα 4-4-1-1 και όποια άλλα συστήματα, δουλεύεται το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και γι’ αυτό το έχει αναπτύξει σε τόσο υψηλά επίπεδα.

Το βράδυ της Πέμπτης θα μπορούσε να είχε καθαρίσει την πρόκριση τού Γιουρόπα και να είναι από Νοέμβρη μήνα η μοναδική ελληνική ομάδα που θα παίξει στο δεύτερο μισό της περιόδου στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Άθλος αν σκεφτείς ότι αυτός ο σύλλογος, που κατατρύχεται από τους εσωτερικούς του δαίμονες και πριν από τέσσερα χρόνια αγωνιζόταν με την Τριγλία, έκανε ντέρμπι τον αγώνα με τον Αστέρα Βάρης (τότε ισοφαριζόταν, 1-1, στο τέλος!) ή τρόμαζε για να νικήσει τον Ηρόδοτο 2-1 με ανατροπή και με γκολ στις καθυστερήσεις –γιατί, φυσικά, το γονίδιο της αγωνίας υπήρχε από εκείνα τα χρόνια.

Η ΑΕΚ, με όλα της τα προβλήματα, κατορθώνει να κάνει τα πικρά γλυκά και με αυτήν την ικανότητα θα πάει στη Βιέννη στις 7 Δεκεμβρίου. Για να δέσει το γλυκό μιας σπουδαίας πρόκρισης.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport του Σαββάτου)