Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Η περιπέτεια της παλιάς δημοσιογραφικής ταυτότητας

ΟΙ  ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΑΠΟ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ – ΟΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΓΙΑ «ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ» – ΤΙ ΕΓΡΑΦΑΝ ΠΑΝΩ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Η ΕΣΗΕΑ εκσυγχρονίζει τις ταυτότητες των μελών της που θα είναι ψηφιακά τυπωμένες. Φυσικά καμιά σχέση όχι με την τωρινή, αλλά με την ταυτότητα προηγούμενων δεκαετιών που ήταν δίπτυχη (τετρασέλιδη) και έμοιαζε με ταπετσαρία από σφραγίδες υπουργείων, αρχών, υπηρεσιών και οργανισμών! Το μπλογκ τού Harddog βρήκε δημοσιογραφική ταυτότητα της δεκαετίας του ογδόντα που περιλαμβάνεται ανάμεσα σε ενθυμήματα, την
περιεργάστηκε και την παρουσιάζει. Είναι σφραγισμένη στις μεσαίες σελίδες (ας το πούμε δημοσιογραφικά: στο σαλόνι!) από τη Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών, το αρχηγείο της Αστυνομίας Πόλεων και το αντίστοιχο της Χωροφυλακής, τον ΟΣΕ και τους ΗΣΑΠ, ενώ στο οπισθόφυλλο υπάρχει θεώρηση με σφραγίδες και υπογραφές από το υπουργείο Συγκοινωνιών και την εφορίας δημοσίων θεαμάτων. Η τελευταία θεώρηση ανανεωνόταν κάθε χρόνο («Δεν οφείλεται ΦΠΑ εφόσον δεν καταβάλλεται δικαίωμα εισόδου », αναγραφόταν σε σχετική σφραγίδα).

Για τζαμπαζήδες
Να το πούμε ωμά, αλλά είναι η αλήθεια: επρόκειτο για ταυτότητα τζαμπατζήδων. Τζάμπα στα λεωφορεία, τζάμπα στον ΟΣΕ (με πρώτη θέση!), τζάμπα στον Ηλεκτρικό, στα πλοία, στα θέατρα, στους κινηματογράφους –χώρια οι φοροαπαλλαγές που είχαν έως ένα ύψος εσόδων τα μέλη των δημοσιογραφικών ενώσεων.


Η παλιά μεγάλη δίφυλλη ταυτότητα με τις σελίδες τών πολλών τετραγωνικών εκατοστών είχε οικονομική αξία και από αυτήν την άποψη ουδεμία σχέση υπάρχει με τη σημερινή, ούτε με την ντιζαϊνάτη που θα έρθει. Στις τρεις από τις τέσσερις σελίδες της, υπήρχαν πολλές αναφορές και εντολές προς υπαλλήλους και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας. Ας δούμε:

** Η Γενική Γραμματεία Τύπου ανέφερε: «Βεβαιούται ότι ο κάτοχος της ταυτότητας αυτής είναι μέλος της Ενώσεως Συντακτών (αναφερόταν ποια συγκεκριμένη Ένωση) και δικαιούται όλων των διευκολύνσεων που οι σχετικοί νόμοι παρέχουν στα μέλη της. Οι αρχές οφείλουν να του εξασφαλίζουν κάθε νόμιμη διευκόλυνση για την άσκηση του λειτουργήματός του». Υπέγραφε ο διευθυντής τού Εσωτερικού Τύπου και ο Γενικός Γραμματέας.


** Από τα Αρχηγεία Αστυνομίας και Χωροφυλακής αναφερόταν: «Τα αστυνομικά όργανα υποχρεούνται να επιτρέπουν στον κάτοχο του παρόντος ελεύθερη και ανεμπόδιστη κυκλοφορία στις δημόσιες συγκεντρώσεις και τελετές και του παρέχουν κάθε νόμιμη διευκόλυνση». Ακολουθούσαν σφραγίδες και υπογραφές των αρχηγών Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων.

** Στο χώρο της θεώρησης από τον ΟΣΕ υπήρχε σφραγίδα που ανέφερε: «Ελευθέρα διακίνησις δι’ όλων των αμαξοστοιχιών (Θέσις 1η) και λεωφορείων ΟΣΕ».
** Στον χώρο της σφραγίδας των ΗΣΑΠ διαβάζουμε: «Ελεύθερη διακίνηση σε όλες τις γραμμές» (μη σας ξαφνιάζει η δημοτική, είχε αρχίσει να εισβάλλει).

** Στην τελευταία σελίδα, στη θεώρηση του υπουργείου Συγκοινωνιών, αναγραφόταν ότι ο κάτοχος τής ταυτότητας έχει «Δικαίωμα ελευθέρας κινήσεως με τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία».

Με μεγάλη οικονομική αξία
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η ταυτότητα των αναγνωρισμένων δημοσιογραφικών Ενώσεων (πέντε πανελλαδικά, περιλαμβανομένων τής ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ και της ΕΣΗΕΜΘ) είχε σημαντική οικονομική αξία, η οποία εκμηδενίστηκε από τη δεκαετία τού ΄90. Μπορούσες να ταξιδεύεις δωρεάν σε όλη την Ελλάδα με τρένα, λεωφορεία και πλοία (πρώτη θέση όπου υπήρχε), να βλέπεις όσα θεατρικά και κινηματογραφικά έργα ήθελες, να επισκέπτεσαι ανέξοδα  μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που είχαν εισιτήρια εισόδου. Σήμερα η δημοσιογραφική ταυτότητα έχει ισχύ σε ορισμένους πολυκινηματογράφους και σε κάποια πολύ λίγα θέατρα, καθώς και σε μουσεία. Είναι, άραγε, άδικη η οικονομική αποδυνάμωση μιας ταυτότητας που πρόσφερε τόσα πολλά; Όχι φυσικά. Όσο για την παλιά εντολή «τα αστυνομικά όργανα υποχρεούνται να επιτρέπουν στον κάτοχο του παρόντος ελεύθερη και ανεμπόδιστη κυκλοφορία στις δημόσιες συγκεντρώσεις και τελετές και του παρέχουν κάθε νόμιμη διευκόλυνση» μη το συζητάμε. Καθόλου μην το συζητάμε. Καμιά ισχύς, το αντίθετο θα λέγαμε.

** Λεπτομέρειες για τη νέα ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ θα βρείτε εδώ, στους Zoornalistas

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟΝ HARDDOG ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ:
1) Η δημοσιογραφική (πονεμένη) ταυτότητα και η έπαρση του κλάδου

Αν σας αρέσει το μπλογκ δείξτε το στο facebook πατώντας εδώ