Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Το χάος στον δημοσιογραφικό κλάδο

Ένα κείμενο που περιγράφει αδρά τη σύγχυση, την αβεβαιότητα, αλλά και την αντιπαλότητα γύρω από την ψηφοφορία στον ΕΔΟΕΑΠ (η οποία άρχισε το πρωί της Δευτέρας και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης) διαβάσαμε στη σελίδα του fb «Πρωτοβουλία για τον ΕΔΟΕΑΠ». Το υπογράφει ο Γιάννης Αποστολόπουλος και το αναδημοσιεύουμε επειδή δίνει παραστατικά την εικόνα τού χάους που επικρατεί αυτόν τον καιρό στον δημοσιογραφικό κλάδο, καταγράφει τις
διαφορετικές θέσεις και επιχειρεί να περιγράψει τι μπορεί να συμβεί και να ειπωθεί, ένθεν κακείθεν, την επόμενη μέρα. Το κείμενο αναρτήθηκε με τίτλο «Όλοι εναντίον όλων». Τα bold σε λέξεις και φράσεις του κειμένου που έγιναν από εμάς.

Στο μη παρέκει ο δημοσιογραφικός κλάδος σύρεται σε μία διαδικασία κατ΄ επίφαση "Καταστατική Συνέλευση". Η απελπισία που επικρατεί και η αγωνία για το αύριο του ΕΔΟΕΑΠ είναι έντονη και δρομολογημένη.
Προφανώς και δεν υπάρχουν άνθρωποι που να συμφωνούν με το πάνω χέρι των εργοδοτών, που εγκαθιστούν εκπρόσωπό τους στο ΔΣ του Ταμείου για την "παρακολούθηση" της καλής διαχείρισής του, όταν οι ίδιοι αρνούνται να καταβάλουν τα εκατομμύρια ευρώ που οφείλουν στον ΕΔΟΕΑΠ. Ούτε και οι περισσότεροι συμφωνούν με την χωρίς στοιχειώδη υποδομή διεύρυνση του Οργανισμού, που ουσιαστικά θα οδηγήσει στην προβληματική έως αδιέξοδη λειτουργία. Ούτε θέλουν από μέτοχοι να μεταβληθούν σε απλά μέλη. Και σε πολλά ακόμα που ανακύπτουν δεν συμφωνούν, με κυρίαρχο βέβαια την καταφανή ανεπάρκεια των προβλεπόμενων οικονομικών μέσων για την επιβίωση του Ταμείου. Όλα αυτά είναι κοινός τόπος με διαφορετικές όμως προσεγγίσεις.

Οι υπέρμαχοι του ΝΑΙ υπεραμύνονται της διαδικασίας, υποστηρίζοντας πως κανονική καταστατική συνέλευση με συζήτηση κ.λ.π. θα ήταν ατελέσφορη, καθώς είναι σχεδόν αδύνατον να εξασφαλιστεί η απαρτία των 5.200 ατόμων. Για τούτο η διαδικασία της ψηφοφορίας αποτελεί τη μόνη διέξοδο και εξυπηρέτηση της ουσίας με παράκαμψη του τύπου. Και βέβαια θεωρούν πως η έγκριση της τροπολογίας είναι το «εφικτό» και ο μόνος δρόμος να κρατηθεί ανοιχτός ο ΕΔΟΕΑΠ και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Από την άλλη είναι η επιλογή του ΟΧΙ με τους υποστηρικτές της να καταγγέλουν ως πραξικόπημα αλλά και ύποπτη την όλη διαδικασία αντίθετα από τα προβλεπόμενα από το Καταστατικό. Και ότι ο κλάδος μέσα από ωμό εκβιασμό και ευτελιστική αντιμετώπιση και χωρίς καμιά ενημέρωση ή συζήτηση καλείται μέσα από εκφοβισμούς να αποδεχθεί μία λύση που είναι αδιέξοδη και θα καταλήξει στο κλείσιμο του ΕΔΟΕΑΠ. Για τούτο πρέπει να υπάρξει απόλυτη αντίδραση. Με την ψήφο τους θα θελήσουν να την αποτρέψουν, πιστεύοντας πως αν το ΟΧΙ συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 25% τότε η λύση αυτή απορρίπτεται, καθώς απαιτείται για να περάσει αυξημένη πλειοψηφία 3/4, δηλαδή 75%.

Η τρίτη επιλογή είναι η αποχή, ταυτόσημη ως προς το στόχο με την επιλογή του ΟΧΙ, αλλά με διαφορετική τακτική. Απορρίπτουν απόλυτα ως αντικαταστατική και πραξικοπηματική την διαδικασία της ψηφοφορίας, που δεν έχει καμιά σχέση με το όργανο που ορίζει το Καταστικό την καταστατική συνέλευση. Θεωρούν σκόπιμη την αποφυγή της ενημέρωσης και του διαλόγου και καλούν στην επιβαλλόμενη αντίδραση προς τον επιχειρούμενο εκβιασμό και την τρομοκρατία. Πέρα από τις αντικαταστατικές διαδικασίες, όμως, οι υποστηρικτές της αποχής, όπως και εκείνοι του ΟΧΙ, θεωρούν πως η προτεινόμενη τροπολογία όχι μόνο δεν σώζει αλλά αντίθετα οδηγεί στο κλείσιμο του ΕΔΟΕΑΠ, μέσα από μια σύντομη περίοδο αναστάτωσης. Η έλλειψη απαρτίας μέσω της αποχής, ακυρώνει την αντικαταστατική διαδικασία και η προτεινόμενη απαράδεκτη λύση ναυαγεί. Ζητούν νέα νόμιμη καταστατική συνέλευση με ενημέρωση και συζήτηση.

Πέρα απ αυτά, εκδηλώνονται προθέσεις για κίνηση διαδικασιών, ως προς τη νομιμότητα της ψηφοφορίας, με ενστάσεις κατά τη διαδικασία, η με προσφυγές στα δικαστήρια.

Ό,τι και να συμβεί η ένταση και ο διχασμός, που ήδη παίρνει διαστάσεις, θα χαρακτηρίσουν την όλη εξέλιξη.

Αν δεν υπάρξει απαρτία (απαιτείται η συμμετοχή περίπου 5.200 μετόχων) οι υποστηρικτές της τροπολογίας θα εξαπολύσουν μύδρους εναντίον όσων στήριξαν την αποχή και παρεμπόδισαν την έστω και κακή λύση.

Αν υπάρξει απαρτία αλλά όχι η απαραίτητη πλειοψηφία των 3/4 υπέρ του ΝΑΙ, τότε τα βέλη θα στραφούν κατά των υποστηρικτών του ΟΧΙ.

Αν τέλος υπάρξει απαρτία και το ΝΑΙ πάρει τα 3/4 των ψήφων που απαιτούνται, στη συνέχεια, με όσα αρνητικά μοιραία θα ακολουθήσουν, οι πρωτεργάτες της "λύσεως" θα βρεθούν στο στόχαστρο των αντιθέτων. Και βέβαια πέρα από το γνωστό επιχείρημα ότι χωρίς τη λύση αυτή τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, θα προβάλουν και το άλλοθι ότι το Σώμα συμφώνησε και ανέλαβε την ευθύνη,

Έτσι η επόμενη ημέρα που θα είναι ζοφερή και μαύρη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, θα οδηγήσει σε έντονες αντιπαραθέσεις και διχαστικές καταστάσεις. Με την ευκολία των χαρακτηρισμών για ενόχους, προδότες και άλλα ανάλογα, όπως συνήθως συμβαίνει. Όλοι εναντίον όλων. Και στο κρεβάτι του Προκρούστη ο ΕΔΟΕΑΠ.