Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017

Αφήνουν έξω τους freelancers;

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση η διάταξη που θα ρυθμίζει το νέο τρόπο ασφάλισης στον ΕΔΟΕΑΠ και αφού θα (πρέπει να) έχει προηγηθεί γενική συνέλευση των μελών-μετόχων του Οργανισμού για την αλλαγή του καταστατικού του. Με βάση όσα έχουν
δημοσιοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ θα «υπάγονται για παροχή μηνιαίας επικούρησης και ιατροφαρμακευτικής -νοσοκομειακής περίθαλψης: α) όλοι οι μισθωτοί σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ανεξαρτήτως του τρόπου διανομής εκπομπής ή μετάδοσης, καθώς και σε πρακτορεία ειδήσεων και γραφεία τύπου […], β) οι εν γένει υπαγόμενοι στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ […] και γ) οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω Μ.Μ.Ε και έως δύο (2) ανά μέσο».

Παρατηρείται, δηλαδή, πως από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι απασχολούμενοι με ΔΠΥ ή όσοι εργάζονται έως τώρα σε καθεστώς «μαύρης εργασίας», αφού το κείμενο αναφέρει ρητά πως στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ θα υπάγονται μόνον οι «μισθωτοί». Και αυτό παρά το γεγονός ότι η μη μισθωτή εργασία σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ αφορά κατ’ ουσίαν την πλειοψηφία των εργαζομένων σε αυτά, ιδιαίτερα στα sites στα οποία κυρίως αναφέρεται η εν λόγω ρύθμιση.

Η «παράλειψη» αυτή προκαλεί -μεταξύ άλλων- εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου χειρίζονται το μείζον αυτό ζήτημα. Ειδικά, αν συνυπολογιστεί πως, με βάση τις ίδιες διατάξεις, από τις παροχές υγείας του «νέου» ΕΔΟΕΑΠ αποκλείονται και οι συνταξιούχοι του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, οι οποίοι έως σήμερα δεν υπάγονταν στον ΕΔΟΕΑΠ.

Να αναμένουνε κάποια σχετική παρέμβαση ή έστω διευκρίνιση επί του θέματος;

*** Το σχόλιο δημοσιεύεται στο σάιτ freelancers.gr (δείτε εδώ).