Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017

Υπάκουσαν αυτή τη φορά τα σάιτ

ΠΟΙΑ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΗΡΓΗΣΑΝ – ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟ NEWS24/7 KAI TO ALTSANTIRI

Η απόφαση της ΕΣΗΕΑ να δεχτεί ως μέλη τούς εργαζόμενους στις ενημερωτικές ιστοσελίδες είχε αποτέλεσμα. Πολλά από τα σάιτ που είχαν λειτουργήσει στην προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση, παρέμειναν αυτή
τη φορά «σιωπηλά». Ιδιαίτερη απήχηση είχε η απεργία των Ενώσεων Τύπου στα μεγάλα αθλητικά σάιτ. Έτσι, ανακοίνωσαν λίγο πριν από τις 6 το πρωί της Τρίτης τη συμμετοχή τους (αυτή τη φορά) τα gazzetta, sport24, sport-fm, sdna, contra. Επίσης απήργησε η novasports.gr, σε αντίθεση με ό,τι είχε κάνει στην περασμένη κινητοποίηση.
Αντίθετα, η κίνηση της ΕΣΗΕΑ με την απόφαση για εγγραφές «διαδικτυακών» συντακτών δεν βρήκε ανταπόκριση στις περισσότερες πολιτικές ιστοσελίδες. Λειτούργησαν τα σάιτ πολλών εφημερίδων (Νέα, Βήμα, Καθημερινή, Ελεύθερος Τύπος κ.ά.), ενώ κανονική ροή πληροφοριών είχαν, μεταξύ άλλων, τα in.gr, newsit, iefimerida, newsbomb, reader.

Το σχόλιο του news247.gr
Μεταξύ αυτών που απήργησαν ήταν το real.gr, το efsyn.gr (Εφημερίδα των Συντακτών), ο enikos.gr το topontiki.gr, αλλά και το news24/7 το οποίο δεν είχε πάρει μέρος στην προηγούμενη απεργία. Δηλώνοντας αυτή τη φορά τη συμμετοχή του ανέφερε: «To News 24/7 συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ, με αίτημα την σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ, μετά από την δέσμευση της Ένωσης Συντακτών να δεχθεί στους κόλπους της τους δημοσιογράφους που εργάζονται στα ενημερωτικά sites. Το News 24/7 σημειώνει ωστόσο ότι η δέσμευση της ΕΣΗΕΑ δεν καλύπτει το σύνολο των δημοσιογράφων που εργάζονται σε sites – παρά το γεγονός ότι και εκείνοι παρέχουν ενημερωτικό προϊόν – πράγμα που συντηρεί μία στρεβλή κατάσταση στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης».

Το σχόλιο του altsantiri.gr 
Και το altsantiri.gr (του Λάκη Λαζόπουλου) διαφοροποίησε τη στάση που κράτησε στην προηγούμενη απεργία οπότε δεν είχε απεργήσει -μάλλον ξαφνιάζοντας με αυτήν την απόφαση. Τώρα ανάγγειλε τη συμμετοχή του, δηλώνοντας ότι η δέσμευση της ΕΣΗΕΑ για τις εγγραφές «δεν αποτελεί πανάκεια, καθώς δεν περιλαμβάνει μεγάλη μερίδα των εργαζομένων στα ΜΜΕ». Αναφέρει ακριβώς:
«Οι δημοσιογράφοι του altsantiri.gr συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία στα ΜΜΕ που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ, με αίτημα τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ, μετά από την εξαγγελία της Ένωσης Συντακτών να δεχθεί στις τάξεις της τους δημοσιογράφους που εργάζονται στα ενημερωτικά sites. Μία τέτοια δέσμευση από μέρους της Ένωσης Συντακτών ωστόσο, δεν αποτελεί πανάκεια, καθώς δεν περιλαμβάνει μεγάλη μερίδα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, οι οποίοι παρότι παρέχουν ενημερωτικό προϊόν, δεν αναγνωρίζονται ως ισότιμα μέλη της Ένωσης.
Από τις 6 το πρωί της Τρίτης, 3 Οκτωβρίου 2017 έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης, 4 Οκτωβρίου 2017 το altsantiri.gr δεν θα ανανεώνει τη ροή του».