Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2017

Για δες καιρό που διάλεξε

Το μήνυμα και το σύνθημα στον Παναθηναϊκό είναι «επιβίωση τώρα!» Η πιο μεγάλη κρίση γι’ αυτόν τα τελευταία χρόνια ήρθε σε μία αγωνιστική περίοδο που προσφέρει ισότητα και ευκαιρίες για όλους, αλλά εκείνος είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά απών από τις διεκδικήσεις. Τώρα που ποδοσφαιρικός καιρός βρέχει φέτος πιθανότητες τίτλου για τους μεγάλους, εκείνος δεν
κρατάει απλώς ομπρέλα, ψάχνει για στέγαστρο να γλιτώσει από την καταιγίδα των προβλημάτων. Το Σαββατοκύριακο έγινε ένα ευγενικό «περάστε», με υπόκλιση, από τους Ολυμπιακό (0-1), ΑΕΚ (0-2), ΠΑΟΚ (1-1) αλλά το Τριφύλλι καταπιάνεται με τον μαρασμό και το μαράζι του.

Ο Παναθηναϊκός δεν σκέφτεται αν την Άνοιξη μπορεί να είναι πρωταθλητής –αλίμονο! Τον νοιάζει αν θα έχει παραμένει ώς τότε επαγγελματική ομάδα. Πόσο μακριά από τον γκρεμό είναι ο σύλλογος; «Είναι πάνω από 50 τοις εκατό» απαντά –καθόλου αισιόδοξα– στο συγκεκριμένο ερώτημα ο πρόεδρός του, ο Βασίλης Κωνσταντίνου.

Αυτές τις κρίσιμες ώρες η κινητοποίηση του παναθηναϊκού κόσμου είναι συγκινητική και χρήσιμη. Όχι πως από μόνη της μπορεί να λύσει το πρόβλημα-βουνό. Αυτό είναι αδύνατο να γίνει με εράνους και αύξηση στις πωλήσεις διαρκείας. Το εγχείρημα της «λαϊκής βάσης» πήγε να εφαρμοστεί στον Ολυμπιακό των πέτρινων χρόνων, με πολλή θέρμη, και απέτυχε. Όμως η κινητοποίηση των φιλάθλων αποτελεί μια σπίθα, μια φλόγα. Είναι σαν έχεις στην ερημιά έναν άνθρωπο με υποθερμία και δεν μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο παρά να τον αγκαλιάσεις και να του μεταδώσεις τη θερμότητα του σώματός στου.

Αυτό κάνει ο κόσμος του Παναθηναϊκού: προσφέρει ζεστασιά. Και μαζί προσπαθεί να αναθερμάνει και να ενεργοποιήσει παγωμένες παναθηναϊκές συνειδήσεις ανθρώπων που έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν. Την στιγμή που η ΠΑΕ ετοιμάζεται να πουλήσει τον Γενάρη ό,τι πολύτιμο από έμψυχο δυναμικό τής απέμεινε, η ολόψυχη, μαζική συμπαράσταση από το κοινό της αποτελεί έναν τεράστιο συμβολισμό. Φτάνει αυτό, όμως, για απομακρυνθεί από τον γκρεμό πιο πολύ, από το εφιαλτικό «πάνω από 50%» που είπε ο Κωνσταντίνου; Δύσκολο.

(Δημοσιεύεται και στη Live Sport της Τρίτης)