Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017

Αναπνέει

Το πρωτάθλημα ανασαίνει και στο ανανεωμένο χώμα της Σούπερ Λίγκας ανθίζουν όμορφα απρόβλεπτα σαν αυτό του πρωτοπόρου Ατρόμητου. Είναι μια διοργάνωση που ώς τώρα αρέσει. Φυσικά όχι για την αγωνιστική της ποιότητα
και το θέαμα που (δεν) προσφέρει. Ο ανταγωνισμός στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν εδώ και χρόνια προϊόν εν ανεπαρκεία. Φέτος στις εννέα αγωνιστικές υπάρχει υπερεπάρκεια αβεβαιότητας και στην ποδοσφαιρική μας λίμνη ενδημεί πλούσια βιοποικιλότητα. Η απόσταση από την πρώτη έως την όγδοη θέση είναι μόλις 6 βαθμοί, όταν στη λήξη της περασμένης περιόδου ο πρώτος της τελικής βαθμολογίας έβλεπε τον όγδοο από την τηλεσκοπική διαφορά των 28 πόντων! Σε αυτό το διάνυσμα των έξι βαθμών συνυπάρχουν, βραχεία κεφαλή, όλα τα είδη της λίμνης –ακόμα και τα μικρότερα. Δηλαδή ο Λεβαδειακός (που κάθε χρόνο δίνει αγώνα επιβίωσης και πέρσι διασώθηκε με τεχνητή αναπνοή), τα Γιάννινα, ο Πανιώνιος και, περισσότερο όλων, αυτός ο πέρα από κάθε πρόβλεψη καταπληκτικός πρωτοπόρος Ατρόμητος.

Ίδια εικόνα έντονου ανταγωνισμού και στο δεύτερο μισό τής βαθμολογίας. Η ένατη θέση από την τελευταία απέχει 5 βαθμούς και η ενδέκατη από τη δέκατη έκτη μόλις 3.

Βέβαια, το ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεται ακόμα στο δρόμο τής μετάβασης προς κάτι καλύτερο, στέρεο και μόνιμο. Το διάστημα που το οδήγησε στην υποβάθμιση και την ανυποληψία ήταν τόσο μεγάλο που θα χρειαστεί αναλογικά μια μακρά περίοδος για να αποτοξινωθεί, να συνέλθει και να παγιώσει την κανονικότητα όχι μόνο στον αγωνιστικό χώρο αλλά και στις κερκίδες. Όπου επίσης η βελτίωση είναι σαφής –τουλάχιστον προς το παρόν, γιατί η συμπεριφορά τού οπαδού θα παραμείνει πάντα αστάθμητη.

Το βέβαιο είναι ότι ώς τώρα το πρωτάθλημα βιώνει κάτι καλύτερο και με μια διαιτησία που δεν ικανοποιεί απόλυτα αλλά τουλάχιστον δεν πορεύεται μονόμπαντα. Η αποθεραπεία τού ελληνικού ποδοσφαίρου, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θέλει τον χρόνο της. Μαζί θέλει και καλοπιστία. Όλα θα γίνουν -αν γίνουν- αργά. Ακόμα και η επάνοδος του κόσμου στα γήπεδα, κάτι που θα είναι το πιο σημαντικός κέρδος.

Ευχόμαστε, ελπίζουμε και περιμένουμε.

(Δημοσιεύεται και στη Live Sport της Τρίτης)