Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017

Παρακαταθήκη για τις επόμενες δημοσιογραφικές γενιές

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΞΥΔΗ ΣΤΟΝ ΠΣΑΤ ΓΙΑ ΤΗ «ΒΙΒΛΟ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΤΑΚΤΩΝ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΡΕΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ»

Κάθε πρώτη Οκτωβρίου οφείλουμε οι αθλητικοί συντάκτες τουλάχιστον να θυμόμαστε την Αθλητική Ηχώ. Την πρώτη αθλητική εφημερίδα που μεγάλωσε γενιές και γενιές νέων φιλάθλων και κυκλοφόρησε σαν σήμερα. Εν αρχή λοιπόν η Αθλητική Ηχώ
και στη συνέχεια το Φως των Σπορ. Οι δύο μεγάλες μάνες της αθλητικής δημοσιογραφίας. Δυστυχώς σήμερα η Αθλητική Ηχώ δεν κυκλοφορεί και το κενό της παραμένει δυσαναπλήρωτο.
Εχω καταθέσει από τον περασμένο Μάρτιο πρόταση στον ΠΣΑΤ, να συγκροτηθούν εθελοντικές ομάδες εργασίας ώστε να δημιουργηθούν δύο μεγάλα έργα, η Βίβλος των Αθλητικών Συντακτών και το Λεύκωμα του Αθλητικού Τύπου. Η πρόταση έγινε δεκτή μετά πολλών επαίνων και από τη γενική συνέλευση αλλά πέραν τούτου ουδέν.

Κολοσσοί της δημοσιογραφίας φεύγουν από αυτόν τον κόσμο και τους τρώει η λησμονιά και ο χρόνος ενώ εφημεριδάρες χάθηκαν και μαζί τους έσβησαν οι τίτλοι, η ιστορία και η αύρα τους.
Η πρόταση αυτή μπορεί να διασώσει το πλούσιο παρελθόν και την ψυχή των αθλητικών συντακτών και των εφημερίδων αλλά χρειάζεται στράτευση, αφοσίωση, αγάπη και όραμα. Πιθανότατα χρειάζεται και θεσμική θωράκιση, όσων εργαστούν σ΄αυτή την προσπάθεια, ώστε να μην υπάρχουν απορίες και κακεντρέχειες του τύπου «ποιος είσαι εσύ που με ρωτάς και μου ζητάς πράγματα»

Σημασία έχει ότι σήμερα η πλειονότητα των νέων αθλητικών συντακτών δεν γνωρίζει τι ήταν η Αθλητική Ηχώ, ο Φίλαθλος, το Sportime, η Εξέδρα και πιθανότατα αγνοεί τον Σβολόπουλο, τον Σγουρδαίο, τον Γαβαλά,τον Γρατσία για να αναφέρω πρόχειρα τέσσερις δασκάλους της δημοσιογραφίας.

Εχουμε ακόμη, δόξα σοι ο Θεός, πολλούς συναδέλφους εν ζωή, πολύ σημαντικούς, πολύ σπουδαίους που θα μπορούσαν να γράψουν μεγάλα κεφάλαια της αθλητικής ιστορίας.
Αυτά τα έργα μπορούν να μείνουν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές και κάθε καινούργια δεκαετία να εμπλουτίζονται και να ανανεώνονται.
Ακούει κανείς;

Χάρης Ξύδης
(Το κείμενο είναι από ανάρτηση στο fb τού ιδρυτή και διευθυντή δύο μεγάλων αθλητικών εφημερίδων που διέγραψαν θαυμαστή πορεία και έφεραν νέο αέρα τον αθλητικό Τύπο: του Sportime και του Goal)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟΝ HARDDOG:
1) Αθλητική Ηχώ, το εκδοτικό Βυζάντιο που γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1945
2) Το μεγάλο τραύμα στην Αθλητική Ηχώ
3) Η Αθλητική Ηχώ, τα γενέθλια και το παράπονο της Αγγελικής 

Αν σας αρέσει το μπλογκ δείξτε το στο facebook πατώντας εδώ