Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017

Ποιος έχει σειρά για το μοναστήρι;

Η ελπίδα για την εθνική ποδοσφαίρου ξαναγύρισε από τον παλιό δρόμο που άνοιξε το γερμανικό γκρέιντερ του Ότο. Εντάξει, στη διαδρομή γλίστρησε κάποιες φορές εξαιτίας της ψιλής βροχής από την γκρίνια, αλλά πέτυχε αυτό που είχε βάλει ως ρεαλιστικό στόχο. Δηλαδή τη δεύτερη θέση που οδηγεί στα μπαράζ.
Το γεγονός ότι πορεύτηκε –και προς το παρόν πέτυχε– κάτω από τη γνωστή αψίδα κριτικής και γκρίνιας, δείχνει ότι βρίσκεται πάλι στη γνωστή πορεία τής επιτυχίας. Η
Εθνική στη διαδρομή τής ανασύνταξης άκουσε πολλά. Για το κακό θέαμα, για τα κολλήματα του Σκίμπε, για την έλλειψη παικτών αξίας ανάλογα με εκείνους του 2004 (που και αυτοί είχαν ακούσει τα σχολιανά τους), για την εμμονική χρησιμοποίηση ποδοσφαιριστών. Δεν πειράζει! Όλα αυτά φέρνουν γούρι και με όλα τούτα φτάσαμε στις προηγούμενες συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις.

Σημασία έχει να ευχαριστηθούμε τις μέρες ευφορίας για την Εθνική. Για την οποία δεν ξεχνάμε ότι στην αμέσως προηγούμενη διαδικασία προκριματικών –για το Euro της Γαλλίας– μοιράστηκε τον βυθό τού ομίλου με τα Νησιά Φερόε συγκεντρώνοντας μόλις 6 βαθμούς, ενώ τώρα τερμάτισε δεύτερη με 19. Και αυτό λέγεται άλμα, ανάταση, αναγέννηση από τη τέφρα.

Και μόνο ότι έχουμε ανοικτή την πόρτα του Μουντιάλ, είναι ευτυχία που δεν την ζουν πολλοί άλλοι. Στο Ταλίν οι Βόσνιοι αποδοκίμασαν τη εθνική τους, στη Χιλή έσπασαν τις τηλεοράσεις, στην Παραγουάη χύνουν μαύρο δάκρυ και στη Αργεντινή θα τους πάρει πολύ ώσπου να συνέλθουν από το σοκ επειδή έδωσαν τον τελευταίο αγώνα πρόκρισης παίζοντας πάνω στο ναρκοπέδιο του πιθανού αποκλεισμού, από το οποίο τους έβγαλε με ένα «τρίμπαλο» ο Μέσι.

Εμείς, κόντρα στο πρόσφατο κακό παρελθόν, πάμε στα μπαράζ και βλέπουμε στο βάθος τη μεγάλη παγκόσμια ποδοσφαιρική γιορτή τού 2018. Όπως βλέπαμε και τη προηγούμενη, όταν ο μεγαλόστομος Πιτούλκα, ο προπονητής τής Ρουμανίας, δήλωνε ότι θα κλειστεί σε μοναστήρι αν αποκλειόταν στο μπαράζ από την Ελλάδα. Ίσως ήρθε ο καιρός να στείλουμε έναν ακόμα να μονάσει.

(Δημοσιεύεται και στη Live Sport της Πέμπτης)