Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Η εξαφάνιση του Sentragoal και του Goal

ΖΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΥΠΟΣ; - ΤΟ ΔΕΚΑΝΙΚΙ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΤΣΑ ΚΟΥΤΣΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Η γοργόνα βγήκε στα ρηχά της κρίσης για να ρωτήσει αν ζει ο βασιλιάς Τύπος. Ζει ο εστεμμένος τής ενημέρωσης, της είπαν, αλλά διασωληνωμένος, με μηχανική υποστήριξη. Η κατάσταση στις εφημερίδες, πολιτικές και αθλητικές, είναι τραγελαφική. Δεν ζουν, απλώς επιβιώνουν τρώγοντας τις σάρκες τους. Δηλαδή τις σάρκες τού
προσωπικού που συνεχώς συρρικνώνεται με απολύσεις «περιττών». Τους αδειάζουν σαν σαβούρα, σαν αχρείαστο (νομίζουν) έρμα. Αγνοώντας ότι το έρμα δίνει στα σκάφη σταθερότητα. Λεπτομέρειες της σωστής ναυπηγικής, θα πείτε. Ποιος νοιάζεται για τη ναυπηγική και εν τέλει ποιος κόφτεται για τα ναυάγια της δημοσιογραφικής αξιοπιστίας;

Μαζί με όλα τα εγγενή προβλήματα των εφημερίδων και την κούτσα κούτσα πορεία τους, ήρθε να σπάσει και το δεκανίκι που πολλές από αυτές χρησιμοποιούσαν, δηλαδή το δεύτερο τη τάξει πρακτορείο διανομής Τύπου. Με το κανόνι στην «Ευρώπη» χάθηκαν λεφτά, πολλά λεφτά! Λεφτά των εφημερίδων που είχαν εισπραχθεί από τις κυκλοφορίες. Μεγάλη απώλεια που, σαν καραμπόλα, μετακυλίεται στους εργαζόμενους καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση με τη μισθοδοσία τους. Μόνο ελέω Μπόμπολα έγινε η ζημιά; Κυρίως λόγω αυτού, αλλά προφανώς υπάρχουν και άλλες παράμετροι που δεν τις ξέρουμε –ή τις ξέρουμε λίγο.

Αυτό εμφανίζεται, πλέον, πατώντας στη διεύθυνση
Τώρα ετοιμάζεται η επανέκδοση του (ιστορικού) Έθνους και της (όχι ανάλογα ιστορικής) Ημερήσιας. Καλώς να έρθουν. Έστω και με νέες συρρικνώσεις στο προσωπικό, πέρα από εκείνες που είχαν επιβληθεί επί Μπόμπολα σιγά σιγά, επί χρόνια. Και το Goal; Αυτό παραμένει σε νάρκη και ας είναι ένας δυνατός τίτλος με μια από τις 3-4 κορυφαίες κυκλοφορίες πριν ανασταλεί η έκδοση. Και, μάλιστα, έχοντας έναν καταξιωμένο τίτλο που θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε ενδεχόμενη επανεκκίνηση.

Το πόσο βάρος έχει ένας καλός εκδοτικός τίτλος, φάνηκε με τη σχετικά ολιγομελή δημοσιογραφική ομάδα (ολιγομελείς είναι σχεδόν παντού, βέβαια) που φόρεσε τη βαριά φανέλα τού Sportime και χωρίς διαφήμιση, προσφορές, ένθετα κ.λπ. ανέβηκε αμέσως σε ένα ευπρόσωπο κυκλοφοριακό επίπεδο. Τώρα το Goal εξαφανίστηκε KAI από το διαδίκτυο, όπου υπήρχε έως πριν λίγες ημέρες με την ιστοσελίδα Sentragoal για να θυμίζει ότι οι εργαζόμενοι στις τρεις εκδόσεις τού Πήγασου απεργούν. Προσωπικά το επισκεπτόμουν πολύ συχνά, και ας ήξερα ότι δεν ενημερώνεται–το έκανα για να του δώσω  ένα κλικ αναγνώρισης και εκτίμησης. Χθες που το επανέλαβα δεν το βρήκα, το είχαν κατεβάσει. Το Goal έσβησε από παντού! Το μπλογκ τού Harddog νιώθει ικανοποίηση επειδή κόπιαρε και δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες την εικόνα αυτού του σάιτ που πέρασε οριστικά στον ορίζοντα των αναμνήσεων. Το νιώθει σαν μια συνεισφορά στην εκδοτική μνήμη.
Αλλά αρκετά για σήμερα. Θα επανέλθω για τα (πολλά) υπόλοιπα αύριο.

Διον. Βραϊμάκης 
(Δημοσιεύεται και στη Live Sport της Τρίτης με τίτλο «Ζει ο βασιλιάς Τύπος;»)

Αν σας αρέσει το μπλογκ δείξτε το στο facebook πατώντας εδώ