Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Μια εκπομπή να μας σώσει

Το Σαρβάιβορ του 2017 έγραψε τηλεοπτική ιστορία και έβαλε σφραγίδα στην κοινωνική ζωή τής χώρας με τη φρενίτιδα που προκάλεσε. Αγκαλιάστηκε από όλες τις ηλικίες, όλα τα μορφωτικά επίπεδα και όλες τις τάξεις τής κοινωνίας, δημιούργησε οπαδούς και έγινε πραγματικό φαινόμενο προς μελέτη. Μετά την ασύλληπτη επιτυχία, το προστατευόμενο είδος «Σαρβάιβορ» τριχοτομήθηκε. Τη νέα περίοδο θα
έχουμε ένα αυθεντικό από τον Σκάι και δύο «πειραγμένα» από το Epsilon και τον Αντέννα. Δεν ξαφνιάζει ότι τόσοι πολλοί εφόρμησαν για να επαναλάβουν ή να προσομοιάσουν το κόνσεπτ τής εκπομπής. Συμβαίνει αυτό στην Ελλάδα.

** Έσπασαν ταμεία τα πρώτα βιντεοκλάμπ στη δεκαετία του ’80, και αμέσως οι γειτονιές άρχισαν να γεννούν, με γονιμότητα τρωκτικών, μαγαζιά που νοίκιαζαν βιντεοταινίες.
** Τη δεκαετία του ’70 εκτινάχθηκε ο τζίρος των πρακτορείων ΠΡΟ-ΠΟ και πάμπολλοι έτρεχαν να βρουν βουλευτή, παράγοντα ή διασυνδεδεμένο για να εξασφαλίσουν άδεια ΠΡΟ-ΠΟτζήδικου.
** Στη δεκαετία του ’90 βγήκε και σάρωσε στις πωλήσεις το πρώτο περιοδικό γκόσιπ, και αμέσως άρχισαν να πέφτουν σαν χαρτοπόλεμος στους πάγκους των εφημεριδοπωλών ομοειδή έντυπα, συνήθως κακά αντίγραφα των πρώτων.

Τι έγινε με το πέρασμα των χρόνων; Τα βιντεοκλάμπ εξαφανίστηκαν, τα πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ προσφέρουν σήμερα, κατά κανόνα, ένα συμβατικό μεροκάματο στους ιδιοκτήτες τους και οι περισσότερες ευκαιριακές γκοσιποεκδόσεις έκλεισαν. Το τι θα γίνει τώρα με τα Σαρβάιβορ και τα σαρβαϊβοροειδή είναι απορίας άξιο. Πιθανότατα δεν θα αντέξει ΚΑΙ τα τρία η αγορά –αν, μάλιστα, δεν τα απορρίψει όλα μετά από τις υπερβολικές δόσεις σαρβαϊβορικού οξέως στο τοξινωμένο κοινό.

Προς το παρόν τα σαρβαϊβοροειδή αποτελούν για πολλούς νέους ανθρώπους ευκαιρίες γρήγορης ανάδειξης και οικονομικού διεξόδου. Είναι σταδιοδρομία! Την οποία, όπως διαβάζω, ακολουθεί ποδοσφαιριστής της ομάδας της Ρόδου, Γ' Εθνικής, με την οποία έσπασε το συμβόλαιό του (το είχε υπογράψει τον Ιούλιο) για να πάρει μέρος στο Σαρβάιβαλ του Epsilon στην παραλία τής Κουρούτας. Συμπαίκτες και παράγοντες τον αποχαιρέτησαν και του ευχήθηκαν καλή επιτυχία στη νέα του «καριέρα». Και εμείς μαζί τους.

(Δημοσιεύεται και στη Live Sport του Σαββάτου)