Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Ξόδεψε όλα τα άλλοθι

Ο Παναθηναϊκός παλεύει συνεχώς με τους δαίμονές του και πάντα χάνει. Η ουρά τής βαθμολογίας μετά από τρεις αγωνιστικές δεν επιβεβαιώνει, απλώς, την αποτυχία –αυτό έχει γίνει εδώ και χρόνια – αλλά την υπογραμμίζει με γραμμή που θα φωσφορίζει στον μέλλον, νυν και αεί. Ο Γιάννης Αλαφούζος μπήκε στον Παναθηναϊκό με υποψηφιότητα για ευεργέτης και κινδυνεύει να φύγει με πιστοποιητικό «μοιραίου». Ουδείς (ή
ελάχιστοι) αμφισβητεί τις αγαθές του προθέσεις, αλλά και ουδείς παραγνωρίζει την αλυσίδα με τα λάθη του. Ο Παναθηναϊκός τού Αλαφούζου παράγει αδικαίωτες ελπίδες και καταναλώνει άλλοθι.

Ελπίδα με τους Αναστασίου-Νταμπίζα, που περπάτησε για έναν χρόνο και μετά τρικλοποδίστηκε.
Ελπίδα με τον «παρ’ τα όλα, κάνε ό,τι θέλεις» Στραματσόνι και μετά κατάσταση πανικού.
Ελπίδα με τον Ζιλμπέρτο και ύστερα αδρανοποίηση.
Ελπίδα με τον Λυμπερόπουλο και μετά το διαζύγιο-εξπρές.
Ελπίδα με τον Ουζουνίδη και κατόπιν εγκατάλειψή του στο έλεος του ξεπουλήματος πυλώνων τής ομάδας όπως είναι ο Μπεργκ και ο Ζέκα.
Ελπίδα (πολλή ελπίδα!) με την ανακαίνιση της Λεωφόρου και ύστερα  αλλαγή πλάνων με επιστροφή στο καμένο σχέδιο του Γουδή.

Από την άλλη πλευρά, τα άλλοθι σώθηκαν, οι δικαιολογίες εξαφανίστηκαν –χάθηκαν από την υπερκατανάλωση. Επιχειρήματα και αιτιάσεις ότι φταίει το σύστημα, η διαιτησία, η ΕΠΟ, η ΚΕΔ, οι άφρονες οπαδοί, η Δικαιοσύνη, η Αθλητική Δικαιοσύνη, οι διαιτητές, έχουν πλέον την αξία κληρωμένου λαχείου. Όχι, βέβαια, ότι κάποια από αυτά δεν έπαιξαν το ρόλο τους. Αλλά κάηκαν όλα από την υπερχρήση τόσων χρόνων. Κάηκε και το τελευταίο ανόητο επιχείρημα για πολιτική σκευωρία που οδήγησε, δήθεν, την ομάδα σε εντός έδρας ισοπαλία με (ποιον;) τον Λεβαδειακό!
Αυτό το τελευταίο, περί πολιτικής διαπλοκής που τον κατατρέχει, είναι ο βαθύς πάτος των επιχειρημάτων στον οποίο έχει κατρακυλήσει ο Παναθηναϊκός.

Η προσπάθεια του Αλαφούζου να αξιοποιηθεί ως πολιτικό εργαλείο – κάτι σαν προέκταση του ΣΚΑΪ, δηλαδή– ήταν το μεγαλύτερο λάθος, με αντίκτυπο πολύ χειρότερο από την αγωνιστική ντροπή τού 0-0 με τον Λεβαδειακό και του 0-1 με την Κέρκυρα.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τετάρτης)