Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Ναυαγοσώστης που περιμένει

Ο Μίτσελ αποχωρώντας από τον Ολυμπιακό έγραψε μια συγκινητική ανακοίνωση γεμάτη, αυθεντική νομίζω, αγάπη για την ομάδα που άφηνε –ή που τον άφηνε για να εμπιστευτεί τον «περίεργο» Περέιρα. Η ανακοίνωση δεν είχε μεγάλα λόγια, είχε
καθαρή σκέψη. «Το ποδόσφαιρο δεν σε ειδοποιεί για το πότε έρχεσαι και το πότε φεύγεις», έλεγε.
Ισχύει! Και ισχύει περισσότερο στην περίπτωση του Τάκη Λεμονή ως προς το «πότε θα έρθει». Ένα μόνο ξέρει με σχετική βεβαιότητα: ότι θα έρθει. Είναι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει πρόθυμα, δουλεύει, κρυώνει την καυτή πατάτα και φεύγει. Ο Λεμονής μοιάζει με τον ναυαγοσώστη έξω από τη θάλασσα: είναι απαραίτητος στην ακτή για την σπανιότατη περίπτωση που μπορεί  χρειαστεί.

Μόνο που στην περίπτωση του Έλληνα τεχνικού και του Ολυμπιακού δεν υπάρχει σπανιότητα.
Μετά τη λήξη της περασμένης περιόδου το όνομά του «έπαιξε», έστω και ως μικρή πιθανότητα, στη λίστα των υποψήφιων που θα αναλάμβαναν την ομάδα με στόχο τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τελικά δεν επελέγη γιατί η συνεργασία μαζί του θα ερμηνευόταν ως χαμήλωμα του πήχη.

Ο Λεμονής κέρδισε πολλά παράσημα στον Ολυμπιακό και έχει συνδέσει το όνομά του με μεγάλες ευρωπαϊκές επιτυχίες (τη συντριβή της Λεβερκούζεν, τα μεγάλα δίπλα με Βέρντερ, Λάτσιο κ.λπ.). Παρόλα αυτά δεν κρίθηκε κατάλληλος για να είναι μαζί με την ομάδα στην αφετηρία μιας περιόδου.
Τώρα για μια ακόμα φορά κλήθηκε για να του παραδοθεί η καυτή πατάτα.

Το πρώτο δείγμα της παρουσίας του ήταν θετικό, παρά την ήττα στο Τορίνο. Άγνωστο αν θα υπάρξει επιτυχία στη συνέχεια. Στο ποδόσφαιρο η καλή μέρα δεν φαίνεται πάντα από το πρωί, και ας δούμε τι έγινε με τον Χάσι που έβαλε την ομάδα σε όμιλο και την έβγαλε από την αγωνιστική αξιοπιστία. Αλλά αυτό δεν θα σημαίνει ότι ο Λεμονής δεν ήταν ικανός να πάρει το τιμόνι τού Ολυμπιακού από τις αρχές του δρόμου. Και όπως θα μπορούσε να πει ένας άνθρωπος που τον έχει απολύσει, ο Κόκκαλης, «δηλαδή τι έχει ο Λεμονής, χολέρα;».

(Δημοσιεύεται και στη Live Sport της Παρασκευής)