Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Γιάννης Αλαφούζος το πλήρωσε ακριβά, αλλά το έζησε!

ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΒΡΙΣΕ ΚΑΙ ΒΡΙΣΤΗΚΕ, ΤΟΥΙΤΑΡΕ, ΑΠΟΘΕΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΛΟΙΔΟΡΗΘΗΚΕ -ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΕΠΑΙΞΕ ΚΑΙ ΕΧΑΣΕ ΠΑΝΤΟΥ 

Ο Γιάννης Αλαφούζος είναι ένας άνθρωπος σε αδιέξοδο –και γι’ αυτό (και όχι μόνο) χρειάζεται σεβασμό, όπως χρειάζεται ο άνθρωπος που πέφτει. Δεν κυνηγάς τον έναν, δεν κλωτσάς τον άλλον. Όμως, ο Γιάννης Αλαφούζος διαμόρφωσε μόνος την τύχη του ως αθλητικός παράγοντας. Θέλησε να βρει μια θέση στη ζωή και στην ιστορία τού Παναθηναϊκού και την πλήρωσε. Ακριβά για την κοινή λογική, φτηνά για τις δικές του δυνάμεις. Διέθεσε σαράντα δύο εκατομμύρια και προτίθεται να
διαθέσει άλλα είκοσι. Του στοίχισε κάτι παραπάνω, αλλά μπορείς να πεις και ότι πέρασε καλά –και αν όχι καλά, τουλάχιστον το έζησε με ένταση:

Για πέντε χρόνια ήταν στο κέντρο του Παναθηναϊκού κύκλου. Ο Μαχητής και ο Ωραίος στο πρώτο διάστημα, όταν είχε όχι απλώς την ανοχή, αλλά τη στήριξη του κόσμου, μαζί και του Τύπου.
Ξημεροβραδιάστηκε πάνω από πληκτρολόγια για να γράφει μαχητικά τουίτ.
Έκανε πόλεμο, φανερά, και μετά σύναψε ειρήνη εν κρυπτώ.
Έφτιαξε συμμαχίες, με αγκαλιές και κοινούς περιπάτους στον αγωνιστικό χώρο, και μετά άνοιξε μέτωπα σφοδρής αντιπαράθεσης (Σαββίδης περισσότερο, Μελισσανίδης λιγότερο).
Αγόρασε αθλητικό ραδιοσταθμό για να τον βάλει στο ποδοσφαιρικό οπλοστάσιό του.
Έβρισε και βρίστηκε.
Πλήρωσε αδρά για ηχηρά ποδοσφαιρικά ονόματα (Εσιέν το μεγαλύτερο παράδειγμα) και πούλησε παίκτες αναντικατάστατους (Μπεργκ, Ζέκα).
Αποθεώθηκε από οπαδούς (όταν έπαιζε τον ρόλο του ελευθερωτή) και καθυβρίστηκε από οπαδούς.
Συγκρούστηκε με παράγοντες, υπουργούς, διαιτητές, δημοσιογράφους (ακόμα και στον «αέρα» του δικού του σταθμού, με δικούς του παραγωγούς!)
Έκανε πολιτική, κομματική πολιτική, και επιχείρησε κάποια στιγμή να μεταβάλει τον Παναθηναϊκό σε εργαλείο αντιπολιτευτικής πίεσης –κάτι σαν προέκταση του ΣΚΑΪ.

Ο Γιάννης Αλαφούζος έπαιξε (τίμια είναι αλήθεια, χωρίς παρασκήνια) και έχασε. Έχασε παντού: στους αγωνιστικούς χώρους, στα κέντρα επιρροών, στην επικοινωνία. Και αποχωρεί όντας αντιμέτωπος με όλους: παναθηναϊκούς, ολυμπιακούς, ΑΕΚτσήδες, ΠΑΟΚτσήδες, Λαρισαίους. Ο Γιάννης Αλαφούζος  δεν φεύγει τώρα, έχει φύγει από καιρό. Κοκκίνισε το τεφτέρι από τις απουσίες του τους τελευταίους μήνες. Απών στους αγώνες, στις εκδηλώσεις, στις γιορτές, στις εμπορικές κινήσεις. Ο Γιάννης Αλαφούζος κούρασε και κουράστηκε.Βαρέθηκε. Μπάφιασε. Χόρτασε από τσακωμούς, μάχες, αγοραπωλησίες, αντικαταστάσεις συνεργατών και στελεχών. Αλλά χόρτασε και από προβολή, μην το αγνοούμε.
Τώρα παρατάει τον Παναθηναϊκό. Τον παρατάει σαν ξεχαρβαλωμένο παιχνίδι.

Διον. Βραϊμάκης
(Δημοσιεύεται και στη Live Sport του Σαββάτου) 
Αν σας αρέσει το μπλογκ δείξτε το στο facebook πατώντας εδώ