Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Σενάρια με διάρκεια χρόνων

Ο Παναθηναϊκός είναι στον αέρα αλλά δεν θα πέσει, απλώς θα κατηφορίζει –και αυτό, βέβαια, δεν περιποιεί τιμή για την ηγεσία του. Ο Γιάννης Αλαφούζος μπορεί να μην έγινε ο άνθρωπος που επανέφερε την ομάδα στον δρόμο της δόξας, αλλά δεν θα γίνει αυτός που θα βάλει την επιτύμβια πλάκα τής πτώχευσης στις παναθηναϊκές σελίδες. Ο Αλαφούζος κουβαλάει τη δική του ιστορία και δεν θα αφήσει να γραφτεί στο
βιογραφικό τής οικογένειας μια αθλητική πανωλεθρία. Απλώς θα σφίξει τα λουριά των μνημονίων μέχρι πνιγμού. Το έκανε κατά καιρούς, το κάνει και τώρα.
Ο Παναθηναϊκός δεν θα φτάσει στον ακαριαίο θάνατο, αλλά θα ταλαιπωρηθεί από ένα διαρκές ψυχορράγημα –και όπου φτάσει.

Στη διαδρομή θα ακουστούν πολλές φορές προτροπές για βοήθεια, αλλά με αμφίβολη αποτελεσματικότητα. Η υπόθεση της προσέγγισης Γιαννακόπουλου-Αλαφούζου ήταν ελπίδα που ανέτειλε και αμέσως έδυσε. «Ο κύκλος των συζητήσεων ολοκληρώθηκε χωρίς θετική κατάληξη» ενημέρωσε γραπτώς και ευθέως χωρίς διαρροές και «κύκλους» ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.
Αλλά αμέσως μετά άρχισαν οι εικασίες, οι εκτιμήσεις, ακόμα και οι πληροφορίες ότι μένει ανοικτός δίαυλος, ότι «δεν αποκλείεται η επαναπροσέγγιση» όπως διαβάσαμε από έγκυρους ρεπόρτερ το πρωί της Τρίτης. Για να υπάρξει λίγο μετά νέα ανάρτηση: «σημάδια δείχνουν» αναθέρμανση των εξελίξεων, που γράφτηκε φευγαλέα. Από το «ο κύκλος των συζητήσεων έκλεισε», πήγαμε στο «δεν αποκλείεται» η νέα προσέγγιση και κατόπιν στα «σημάδια» για προσέγγιση ξανά.

Αυτά τα πηδηματάκια ανάμεσα σε απογοητεύσεις και ελπίδες, δείχνουν στρατηγική και σκακιέρα. Πιθανόν να είναι κινήσεις τακτικής που, όμως, κάνουν τον Παναθηναϊκό να μετεωρίζεται πάνω από την καταστροφή. Σκεφτείτε πόσα χρόνια ακούγονται και γράφονται σενάρια σωτηρίας. Άλλοτε τελείως ανεδαφικά, με Άραβες πρίγκιπες, άλλοτε με δηλώσεις, όπως εκείνες του Πολέμη («υπό προϋποθέσεις θα βοηθήσω») και άλλοτε σενάρια που διαψεύδονται, όπως αυτά με τον Κασιδόκωστα, τον Λάτση, τον Βαρδινογιάννη ή όποιων άλλων. Όλα αυτά, τέλος πάντων, τα οποία θα εμφανίζονται, θα γράφονται, θα ψιθυρίζονται όσο θα κρατάει αυτή η αργή διαρκής φθορά.

(Δημοσιεύεται και στη Live Sport της Τετάρτης)