Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Επικίνδυνες παραστάσεις

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο η κακομοιριά αλλάζει σκυτάλη, ποτέ δεν τερματίζει. Φέτος η ντροπή κρύβεται, κατά κανόνα, πίσω από κλειστές πόρτες με τόσους αγώνες που γίνονται «κεκλεισμένων». Αλλά και πάλι η διαπόμπευση της
διαιτησίας είναι αναπόφευκτη. Μαζί και η διαπόμπευση ενός πρωταθλήματος που κουβαλάει αμαρτίες χρόνων. Τέσσερις αγωνιστικές ήταν αρκετές για να πάρουν φωτιά τα τόπια! Και όλοι, ή σχεδόν όλοι, φωνάζουν, ουρλιάζουν, οδύρονται:

** Με μακροσκελείς δηλώσεις (Σάββας Θεοδωρίδης).
** Με «διαρροές» (ΠΑΟΚ για προχθές, Παναθηναϊκός για την... κυβερνητική παρέμβαση ώστε να μην νικήσει τον Λεβαδειακό!)
** Με συμμαχικές δημοσιογραφικές φωνές
** Με επίσημες τοποθετήσεις (όπως του Ατρόμητου με Γιώργο Σπανό και Παύλο Κατώνη σχετικά με την ολοφάνερη αδικία στη Λάρισα).

Φέτος το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε νέο προσανατολισμό για να εμφανιστεί, υποτίθεται, καθαρό και αλλαγμένο. Αποκαθαρμένο! Ξεκίνησε για μια καινούργια αρχή, αλλά ώς τώρα φαίνεται ότι είναι θλιβερή συνέχεια, με μια διαιτησία που τα έχει χαμένα. Προσωπική μου άποψη: η διαιτησία θέλει να είναι σωστή, αλλά δεν μπορεί! Φοβάται, τρέμει τις φωνές που είναι βέβαιο ότι θα εξακοντιστούν, και σφυρίζει ή δεν σφυρίζει, με τη σκέψη στο τι θα της σούρουν την επομένη οι «κύκλοι» και τα κέντρα τους.

Γύρω από τη διαιτησία στήνονται παραστάσεις. Θεατρικές παραστάσεις. Τέτοιες είναι τις περισσότερες φορές οι αντιδράσεις: στοχευμένες κινήσεις για να δουλέψει ο επηρεασμός. Γιατί δεν μπορεί να πιστεύουν όλοι όσα λένε, όσα γράφουν, όσα διοχετεύουν ως διαρροή. Προφανώς παίζουν το ρόλο τους, δοκιμασμένο και προβαρισμένο. Ηθοποιοί και σκηνοθέτες μαζί. Αγνοώντας τούς κινδύνους για το εύφλεκτο υλικό που υπάρχει στις κερκίδες. Από αυτήν την άποψη ήταν καλό («καλό» σε εισαγωγικά, βέβαια) το ότι αρκετοί αγώνες έγιναν μέσα στη σιωπή των άδειων γηπέδων. Τα οποία ανοίγοντας θα κουβαλήσουν εικόνες από τις παραστάσεις που είδαν και τους δεκάρικους που άκουσαν. Προμηνύοντας, έτσι, μια πιο δύσκολη και πιο επικίνδυνη συνέχεια.

(Δημοσιεύεται και στη Live Sport της Τρίτης)