Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Πιο μεγάλος με τους μεγάλους

Απόψε ο Ολυμπιακός καλείται να επιβεβαιώσει και μέσα στο γήπεδο αυτό που έχει γίνει: ένα σημαντικό ευρωπαϊκό μέγεθος, με ακριβούς παίκτες, ακριβό δούναι και λαβείν στα μεταγραφικά, διεθνή αναγνώριση, καλό ευρωπαϊκό παρελθόν και, τελευταία, με... πανεπιστημιακούς τίτλους λόγω Χάρβαρντ. Θεωρητικά το βραδινό παιχνίδι στο Φάληρο είναι το ευκολότερο από τα υπόλοιπα πέντε που θα δώσει στον
όμιλο. Σκέψου το: ευκολότερο με την Σπόρτινγκ, την τρίτη ομάδα της Πορτογαλίας –αλίμονο! Από εκεί καταλαβαίνεις την κατάσταση και το μέγεθος των εμποδίων που ορθώνονται μπροστά του –εξ όνυχος τον λέοντα, που λένε. Αλλά εδώ ακριβώς μπορεί να βρίσκεται η ευκαιρία για μεγαλύτερη αναγνώριση: σε έναν όμιλο που λάμπει εκτυφλωτικά από τα ονόματά του. Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα μπορούν να τον μεγαλώσουν με το μεγαλείο τους. Μια διάκριση σε αυτόν τον γιγάντιο όμιλο θα γιγαντώσει και εκείνον. Στη χειρότερη περίπτωση ο ανταγωνισμός του σε τόσο υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο θα του προσφέρει εμπειρίες, θα του δώσει εφόδια, θα τον ατσαλώσει στην ευρωπαϊκή διαδρομή που πραγματοποιεί.

Ο Ολυμπιακός είναι πλέον η ελληνική ομάδα με τα περισσότερα γνωρίσματα ισχυρής ευρωπαϊκής ταυτότητας. Η καλύτερη μακράν. Σε όλα. Σε οργάνωση, σε επίπεδο διοργάνωσης, σε διεθνείς σχέσεις, σε οικονομικά μεγέθη, σε αναγνωρισιμότητα (όπου ανταγωνίζεται πλέον τον Παναθηναϊκό και στις νεότερες γενιές Ευρωπαίων φιλάθλων τον ξεπερνάει), σε πρόσωπα διεθνούς αίγλης, εντός και εκτός γηπέδων.

Για να βελτιώσει όλους αυτούς τους ποιοτικούς δείκτες, η φετινή συμμετοχή του στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι κάτι περισσότερο από σημαντική, είναι καθοριστική. Από τις εμφανίσεις του και, ίσως, από τα αποτελέσματά του θα μαγνητίσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, θα συζητηθεί περισσότερο, θα κερδίσει μεγαλύτερο σεβασμό και θα γίνει πιο εμπορικός από όσο είναι. Μια εμπορικότητα που του δίνει το δικαίωμα να πουλάει έναν 19χρονο με 22 εκατομμύρια. Ασύλληπτο πριν από μερικά χρόνια, υπαρκτό και πραγματικό σήμερα.
** Για τον Παναθηναϊκό και τη νέα «κυβερνητική σκευωρία» που τον κρατάει στους μηδέν βαθμούς, θα τα πούμε μια άλλη φορά, πιθανότατα αύριο, ανάλογα με τις εξελίξεις.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τρίτης)