Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

Ραντεβού με τον εφιάλτη

Ο Παναθηναϊκός κατεβαίνει στον αποψινό αγώνα με την πλάτη στον τοίχο και τη θηλιά στο λαιμό. Στη δυσκολότερη ίσως στιγμή της νεότερης ιστορίας του (με ποικιλία ελλείψεων και με μια διοίκηση μπαφιασμένη, εγκλωβισμένη, που θα ήθελε να είχε πάει
διακοπές  διαρκείας, αλλά δεν μπορεί) συναντιέται με τον εφιάλτη του 2015 που ονομάζεται «Γκαμπάλα». Οι συνειρμοί αναπόφευκτοι. Ο αποκλεισμός από μια ασήμαντη ομάδα ήταν ίσως η πιο οδυνηρή στιγμή τού βίου του. Οι Αζέροι με την ισοπαλία στη Λεωφόρο των στεναγμών, τον άφησαν χωρίς τα λεφτά της Ευρώπης και χωρίς το προϊστορικό άλλοθι του καλύτερου πρεσβευτή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Αυτή η ομάδα, την οποία δεν απέκλεισε ο Παναθηναϊκός με Μπεργκ και Καρέλη, ξαναβρίσκεται μετά από δυο χρόνια στον δρόμο του φορτωμένη με το κύρος μιας πραγματικότητας. Ότι ουδέποτε έχασε από ελληνική ή ελληνόφωνη ομάδα. Μια νίκη και μια ισοπαλία με τον Απόλλωνα Λεμεσού, δυο ισοπαλίες με τον ΠΑΟΚ, δυο ισοπαλίες και πρόκριση με τον Παναθηναϊκό, είναι η μακριά γραμμή της αζέρικης προέλασης με Έλληνες και Κύπριους αντιπάλους.

Τώρα η ανάγκη για την πρόκριση του Παναθηναϊκού είναι αφόρητα πιεστική, όπως τότε. Ο φόβος του ενός κακού στο οποίο μύρια έπονται είναι υπαρκτός. Εκείνον τον αποκλεισμό ακολούθησε μια μίζερη περίοδος. Θυμηθείτε: αμέσως μετά η ήττα στη Νέα Σμύρνη, ο καταστροφικός μηδενισμός στο αιώνιο ντέρμπι, η ήττα με άθλια εμφάνιση στο Καυτατζόγλειο, ή ήττα στην Κομοτηνή από τον ουραγό Πανθρακικό, ο αποκλεισμός στο Κύπελλο από τον Ατρόμητο και οι 30 (οι 30!) βαθμοί διαφορά στην κανονική περίοδο από τον Ολυμπιακό, ήταν η συνέχεια εκείνης της ευρωπαϊκής λαχτάρας.

Τώρα ο Παναθηναϊκός αντλεί διδάγματα από το στραπάτσο, ξέρει τι θα συναντήσει και παίζει το ευρωπαϊκό του μέλλον ζητώντας επιτακτικά την πρόκριση με τους Αζέρους. Δεν τον παίρνει να «αμαρτήσει» για δεύτερη φορά με τον ίδιο αντίπαλο. Είναι θέμα επιβίωσης να ξορκίσει τον εφιάλτη του ’15. Όχι τηλεοπτικής επιβίωσης,  αλλά στην πραγματική ζωή. Όπου κάποιες φορές για να προχωρήσεις χρειάζεται να κοιτάς πίσω. Και να θυμάσαι.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Πέμπτης)