Σάββατο, 8 Ιουλίου 2017

Ύβρις!

Για τον Παναθηναϊκό το πρόσωπο της περασμένης χρονιάς ήταν ο Μαρίνος Ουζουνίδης –και ας μην πήρε έπαθλο. Ο ίδιος είναι το πρόσωπο του καλοκαιριού, ο ίδιος μπορεί να γίνει πρόσωπο και της επόμενης περιόδου. Αρκεί το πλάνο «επιβίωση» να βγει σε αυτόν και στην ομάδα και να μην γίνει ο αποδιοπομπαίος που θα του φορτώσουν τα αμαρτήματα μιας πιθανής αποτυχίας.
Ο Ουζουνίδης παίρνει το ρόλο τού προπονητή-διασώστη σε ένα σκάφος όπου
ο ένας μετά τον άλλον πηδούσαν στη θάλασσα. Την πιο θεαματική βουτιά έκανε ο Μπεργκ που αποτελεί τη μεγάλη απόδειξη της οικονομικής (και όχι μόνο) κατάρρευσης του Παναθηναϊκού. Γιατί δεν τον πούλησε σύμφωνα με την αξία του, τον σκότωσε! Και γιατί ο Σουηδός μετά τη μεταγραφή με το στανιό, έκανε μια δήλωση που ήταν εκδήλωση ευγένειας για τους Άραβες και, αν το καλοσκεφτείς, περιφρόνησης για τον Παναθηναϊκό. Η μεταγραφή του στην Αλ Αΐν, είπε, «είναι βήμα παραπάνω στην καριέρα μου»! Αν, στα αλήθεια τώρα, ο Μπεργκ θεωρεί σκαλοπάτι προσωπικής ανόδου το πρωτάθλημα των Εμιράτων, φανταστείτε πόσο χαμηλά τοποθετεί τον Παναθηναϊκό, ειδικά, και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικά.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης, λοιπόν, είναι μαζί προπονητής, τεχνικός διευθυντής και διαχειριστής κρίσεων. Έχει να διαχειριστεί τις μαζικές αγωνιστικές ελλείψεις, τις διαπραγματεύσεις στις μεταγραφές και τον καταποντισμό μιας ομάδας που αποδιαλύθηκε από τάσεις μαζικής φυγής.

Στη δύσκολη προσπάθειά του υπάρχει και ένα αβαντάζ. Είναι οι περιορισμένες απαιτήσεις για τίτλους και μεγάλες διακρίσεις. Ο κόσμος ξέρει –και δεν υπάρχει ανάγκη να του το πει κανείς– ότι από αυτήν την ομάδα που θα δημιουργηθεί με φτηνά υλικά και με ό,τι απέμεινε, δεν μπορεί να περιμένει πολλά πράγματα. Περιμένει, απλώς, αγωνιστική αξιοπρέπεια και από εκεί και πέρα ό,τι ήθελε προκύψει.

Αυτή η αγωνιστική αξιοπρέπεια μπορεί να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στους ομίλους του Γιουρόπα και σε μια καλή θέση στη βαθμολογία. Λίγα θα ζητήσει φέτος ο κόσμος. Ο οποίος μέσα από προβλήματα χρόνων έμαθε να είναι ολιγαρκής, λιγόφαγος και υπομονετικός. Τόσο υπομονετικός, που καταπίνει ακόμα και την προσβολή Μπεργκ όταν δηλώνει ότι φεύγοντας από τον Παναθηναϊκό αναβαίνει επίπεδο. Ύβρις!

(Δημοσιεύεται και στη Live Sport του Σαββάτου)