Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017

Αντιδράσεις για την επανέκδοση του Sportime: «Καλώς τα παιδιά»

O HARRDOG ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΟΦΟΡΟΥΜΕΝΗ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ - «ΤΑ ΧΡΕΗ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ»

Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο Περικλής Γκιόλιας ετοιμάζεται να εκδώσει εφημερίδα με τον τίτλο Sportime και ήδη καταγράφονται οι πρώτες ανοιχτές αντιδράσεις. Στον λογαριασμό του στο facebook ο πρώην συντάκτης της εφημερίδας Κώστας
Μπάκος πόσταρε το σχετικό ρεπορτάζ με το προσωπικό του σχόλιο «Καλώς τα παιδιά…». Ο τελευταίος εκπρόσωπος των εργαζομένων της Sportime στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, Νίκος Γκομώλης, διερωτάται στα σχόλια κάτω από τη συγκεκριμένη ανάρτηση: «Με Κωσταγιώργη μαζί;». Με το όνομα «Κωσταγιώργης» αποκαλούσαν στις μεταξύ τους συζητήσεις οι εργαζόμενοι της Sportime τον τελευταίο της εκδότη Κώστα Κυριακόπουλο. Κι ένας άλλος πρώην συντάκτης, ο Κώστας Μπελιάς αναφέρει στο σχόλιό του: «Καλή αντάμωση. Πλάκα θα έχουμε».
Επίσης, στην σελίδα «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 1945-2008» (θυμίζουμε ότι οι δύο εφημερίδες τελούσαν υπό κοινή ιδιοκτησία τα τελευταία χρόνια της ζωής τους) στο facebook αναρτήθηκε το παρακάτω κείμενο (τιτλοφορημένο ως «Οι τίτλοι της Α.Η. και του Sportime»), το οποίο κοινοποίησε στη σελίδα της και η συνδικαλιστική παράταξη «Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι» που εκπροσωπείται στην ΕΣΗΕΑ με την Νανά Νταουντάκη.

Το κείμενο στο σάιτ παλαιών συντακτών της «Αθλητικής Ηχούς»

«Τον Απρίλιο του 2008 μπήκαν λουκέτα στην Αθλητική Ηχώ και την Sportime, σε δύο εμβληματικές αθλητικές εφημερίδες που βρίσκονταν υπό την ίδια στέγη –χωροταξικά και ιδιοκτησιακά- κι έκλεισαν μία «ωραία» πρωία χωρίς οι εργαζόμενοι να εισπράξουν αποζημιώσεις και δεδουλευμένα. Ένα «φέσι» πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιπες οφειλές του «ομίλου». Ο τότε πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, αλλά και άλλα μέλη του τότε Δ.Σ. της Ενώσεως (Νανά Νταουντάκη, Χρήστος Κυρίτσης, Δημήτρης Τρίμης, Δημήτρης Τσαλαπάτης, Κώστας Μπετινάκης, Δημήτρης Κουμπιάς, Παναγιώτης Ράμμος), καθώς και οι νομικοί της σύμβουλοι (κυρίως αυτοί), Λάζαρος Μπελίτσης και Χρύσα Σαλαβράκου, ήταν κατηγορηματικοί: τα χρέη ακολουθούν τον τίτλο (στην προκειμένη περίπτωση οι δύο τίτλοι είχαν μεταφερθεί σε εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους). Ήταν το μόνο στο οποίο συμφωνούσαν οι δυνάμεις της ΕΣΗΕΑ. Από κοντά και ο τότε πρόεδρος της ΕΤΗΠΤΑ, Γιώργος Μυλωνάς και η ΕΠΗΕΑ. Ακολούθησαν κάποια δικαστήρια με τους εκπρόσωπους των δύο εταιριών, κάποιες αναβολές, κάποιες δικαιώσεις χωρίς αντίκρισμα κι έπεται συνέχεια…

» Σήμερα, εννέα χρόνια μετά, με έκπληξη διαβάζουμε σε ενημερωτικά σάιτ και μπλογκ ότι ο Περικλής Γκιόλιας, μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής -ή κάτι τέτοιο- της Sportday, ετοιμάζεται να εκδώσει εφημερίδα με τον τίτλο Sportime. Διαβάζουμε επίσης σε σχετικό ρεπορτάζ του συναδέλφου Νίκου Μποζιονέλου στη στήλη των μίντια του γνωστού σάιτ sport24 ότι τον τίτλο του Sportime (και της Ηχούς άραγε;) έχει κατοχυρώσει από το 2015 κάποιος Λεωνίδας Λουκόπουλος του Κωνσταντίνου κάτοικος Γλυφάδας με δικηγόρο τον Χαράλαμπο Κ. Φαγογένη. Μάλιστα ο συνάδελφος έχει αναρτήσει και το σχετικό έγγραφο (...)

»Δεν είμαστε νομικοί για να γνωρίζουμε τι τελικά ισχύει για τους τίτλους των εφημερίδων –ειδικά και γενικά-, όμως η επικείμενη έκδοση εφημερίδας υπό τον τίτλο Sportime (ή έστω με ελαφρώς παραλλαγμένο, «φωτογραφικό» τίτλο) εγείρει τεράστιο ηθικό, αν μη τι άλλο ζήτημα. Πώς γίνεται ν’ αποδίδεται «καθαρός» ο τίτλος από τη στιγμή που οι συνάδελφοί μας – συνοδοιπόροι μας σ’ εκείνες τις τελευταίες ημέρες των δύο εφημερίδων κι αργότερα στις αίθουσες της Ευελπίδων- δεν πήραν ποτέ τα χρήματά τους;

Περιμένουμε από ΕΣΗΕΑ και ΠΣΑΤ

» Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για ίδιες περιπτώσεις με εκείνη της εφημερίδας Φίλαθλος, που πριν από λίγο καιρό επιχειρήθηκε να ξαναβγεί ως ένθετο αλλά δεν ξαναβγήκε, όμως μικρή σημασία έχει. Περιμένουμε από την ΕΣΗΕΑ, τον ΠΣΑΤ και τα υπόλοιπα συνδικαλιστικά σωματεία να ενεργοποιηθούν. Σήμερα είναι η Sportime, αύριο μπορεί να είναι η Αθλητική Ηχώ, μεθαύριο ένας Θεός ξέρει ποια άλλη ιστορική εφημερίδα.

» Στις δικές μας συνειδήσεις, αυτά τα φύλλα είναι ΠΕΙΡΑΤΙΚΑ. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο. Για τους δε συναδέλφους, όσοι θα εργαστούν –κρυφά ή φανερά- σε μία τέτοια εφημερίδα, το θέμα που τίθεται δεν έχει να κάνει με το «νομότυπο» του εγχειρήματος κι o νοών νοείτω. Αντιλαμβανόμαστε τους χαλεπούς καιρούς που βιώνει ο κλάδος, κατανοητό το πόσο δυσεύρετες είναι οι θέσεις απασχόλησης για τους ανθρώπους του Τύπου, όμως αυτό δεν μπορεί ν’ αγιάζει τα πάντα…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ HARDDOG:
Παραιτήσεις υψηλόβαθμων στην S.Day

Αν σας αρέσει το μπλογκ του Harddog δείξτε το στο facebook πατώντας εδώ