Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Με ανεβασμένη αυτοπεποίθηση

Στα Βαλκάνια έχουμε τον τρόπο, την τεχνογνωσία σαν να λέμε, να κρατάμε ζεστά τα εθνικιστικά μας πάθη  και σε εγρήγορση τους στενοκέφαλους μεγαλοϊδεατισμούς. Φαίνεται και στις πιο απλές περιπτώσεις, όπως λόγου χάρη τώρα, με
τον νέο προπονητή του Ολυμπιακού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ειρωνεύτηκαν για την καταγωγή του. «Αλβανός προπονητής», είπαν περιφρονητικά, λες και η Ελλάδα έχει πολλούς τεχνικούς ποδοσφαίρου που κάνουν σημαντική καριέρα στην Ευρώπη. Ανοησίες!
Αλλά υπάρχουν και τα πιο σοβαρά καμώματα που βάζουν τα πάθη στο φωτιά και τα πυρακτώνουν –ή τουλάχιστον προσπαθούν. Όπως έγινε με την αναφορά του Μπαζντάρεβιτς, του προπονητή της Βοσνίας, που ζήτησε από τους παίκτες του να είναι «προσεκτικοί σε πιθανές προκλήσεις μέσα στο γήπεδο». Είναι προφανές ότι δεν μιλάει για προκλήσεις από ενδεχόμενο σκληρό παιχνίδι την Ελλήνων και η δήλωσή του άλλα πράγματα σηματοδοτεί.

Βέβαια, η αφορμή δόθηκε στον Βόσνιο στο παιχνίδι τού Καραϊσκάκη τον Νοέμβριο, όταν εμφανίστηκε στην εξέδρα το άθλιο πανό, γραμμένο στα σέρβικα, με το σύνθημα από την εποχή του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία: «Μαχαίρι, σύρμα, Σρεμπρένιτσα». Ήταν μια, πραγματικά εμπρηστική αναφορά, που παρέπεμπε ευθέως στη γενοκτονία των Βοσνίων από Σέρβους το 1995 –μια αναφορά που αποτελούσε πραγματική πρόκληση.

Δεν περιμένουμε απόψε το κλίμα να είναι φιλικό για την Εθνική. Μιλάμε για καυτή έδρα, όπου η Βοσνία έχει τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια για τα προκριματικά του Μουντιάλ –μάλιστα χωρίς να δεχτεί γκολ. Βέβαια, η Ελλάδα δεν είναι Εσθονία, Κύπρος και Γιβλαλτάρ που έφυγαν από τη Ζένιτσα φορτωμένες συνολικά 12 γκολ. Η Εθνική του Σκίμπε ξαναβρήκε το παλιό της μέταλλο εκτός έδρας και είναι ενδεικτικό ότι προχθές συμπλήρωσε ημερολογιακά έναν χρόνο χωρίς ήττα έξω από τα σύνορα, σε επίσημα και φιλικά παιχνίδια. Από τις 7 του περσινού Ιουνίου έχει εκτός έδρας 5 σερί νίκες και μία ισοπαλία πριν από δύο μήνες με το πανίσχυρο Βέλγιο. Πολύ καλός στατιστικός εξοπλισμός για να πάει με θωρακισμένη αυτοπεποίθηση στη βαλκανική (μόνο ποδοσφαιρική!) μάχη.

(Δημοσιεύεται και στη Live Sport της Παρασκευής)