Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

Γήπεδα εδώ, γήπεδα αλλού

Η ΑΕΚ προσπαθεί να ξεφύγει από το «νοίκι» και να βάλει κεραμίδι στο κεφάλι της, αλλά εδώ και περίπου τριάμισι χρόνια κουτουλάει σε ντουβάρια. (Το «ντουβάρια» πάρτε το όπως θέλετε, κυριολεκτικά ή μεταφορικά). Από τον Νοέμβριο του  2013 τα συναισθήματά της για την εξέλιξη του γηπέδου αλλάζουν σαν φωτορυθμικά. Ενθουσιασμός, απογοήτευση, θυμός, ελπίδα, ξανά απογοήτευση. Τώρα, με την υπογραφή της υψομετρικής μελέτης το
φεγγάρι του γηπέδου βρίσκεται στην καλή του φάση και στην ΑΕΚ πιστεύουν, σε βαθμό βιαιότητας, ότι η άδεια θα έχει εκδοθεί ώς το τέλος τού Ιούνη. Μπορεί να συμβεί, αλλά όταν για 43 μήνες έχουν γίνει τόσες ανατροπές, κρατάτε μικρό καλάθι.
Η δυσκολία που συναντάει η ΑΕΚ για το γήπεδό της, αλλά και ο Παναθηναϊκός, πριν από αυτήν, μοιάζει με παράνοια! Όταν ολόκληρες χώρες της Ευρώπης ανοικοδομούνται γηπεδικά και γήπεδα χτίζονται σε μικρές ή μεγάλες πόλεις, στην Ελλάδα μετά την ακανόνιστη μαζική κατασκευή γηπέδων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, έχει κατασκευαστεί ένα μοναδικό γήπεδο αξιώσεων: αυτό της Λάρισας.
Αντίθετα, στην Ευρώπη από το 2015, τουλάχιστον, χτίστηκαν και παραδόθηκαν, ή βρίσκονται στη διαδικασία κατασκευής, δεκάδες  γήπεδα. Και δεν μιλάμε μόνο για ιδιαίτερα εξελιγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, για υπερδυνάμεις του αθλήματος, όπως είναι η Ισπανία και η Αγγλία, με πιο πρόσφατες περιπτώσεις εκείνες της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Τότεναμ. Δείτε ορισμένα (μόνο ορισμένα!) από όσα γήπεδα ολοκληρώθηκαν τα 2-3 τελευταία χρόνια ή κατασκευάζονται και θα τελειώσουν σύντομα:
Στην Τουρκία ανεγείρονται συνεχώς. Μερικά από αυτά είναι της Μπεσίκτας, της Τράμπζονσπορ, της Σίβασπορ, της Εσκίσεχιρσπορ, της Κόνιασπορ, της Μπούρσασπορ, της Γκαζιάντεπσπορ, της Αντάλιασπορ.
Στην Πολωνία της Βίτζεβ Λοτζ, της Γκόρνικ Ζάμπρζε και της πόλης του Χορζόφ. Στην Ουγγαρία της ΜΤΚ. Στη Γαλλία της Λιόν, της Μπορντό, της Λιλ κ.ά.  Στη Ρωσία, όπου δικαιολογείται ο κατασκευαστικός πυρετός λόγω Μουντιάλ, της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, της Ντιναμό Μόσχας, της Ζενίτ και ένα σωρό άλλα. Στην Αυστρία της Ραπίντ Βιέννης.
Σε όλες αυτές τις χώρες ουδείς Βασιλόπουλος βρέθηκε για να τους σταματήσει.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Παρασκευής)

** Στη φωτογραφία μακέτα από το γήπεδο της Μπούρσασπορ, με κερκίδες σε χρώμα και σχήμα κροκόδειλου, που είναι το προσωνύμιο του συλλόγου.