Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Για τους ανθρώπους που γράφουν

Η ΜΑΡΙΑ ΔΕΔΟΥΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ, ΟΧΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ, ΑΣΚΗΣΗ ΓΡΑΦΗΣ «ΔΥΟ ΣΕ ΕΝΑ»

Θέλω να πω κάτι για τους ανθρώπους που γράφουν, είναι μια κατηγορία εντελώς απάρτ αυτοί. Από δουλειά, ηδονή, οτιδήποτε. Χτες, λοιπόν, κάπου που μπλόκαρε το σύστημα δοκίμασα κάτι που δεν είχα ξανακάνει ποτέ, όχι συντεταγμένα πάντως. Έγραψα δυο διαφορετικά κείμενα, με εντελώς διαφορετικό αντικείμενο, ταυτόχρονα. Δηλαδή μια
παράγραφο από 'δω, μια από ΄κει κι όσο γράφεις το από ΄δω σκέφτεσαι το από ΄κει και πάει λέγοντας. Είναι πολύ ωραία άσκηση, διαπίστωσα –δεν με ξύπνησε απλώς. Αν αλλάζεις και ύφος ακόμα καλύτερη. Σαν να γράφουν δυο διαφορετικοί άνθρωποι.

Γίνεται αυτό, δεν είναι εύκολο αλλά γίνεται. Οι δημοσιογράφοι το ξέρουν επειδή κατ’ επάγγελμα γράφουν πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι σαν κανονικοί άνθρωποι. Έχει λογική αυτό βέβαια. Αυτό έλλειπε να γράφαμε για το Νουρ όπως γράφουμε για μουσική –ή για τους γκόμενους ας πούμε. Και το ανάποδο.

Τέλος πάντων, για να μην ξεφύγω πάλι σε 20 θρεντς ταυτόχρονα, είναι χρήσιμο να πηδάει η σκέψη. Το γράψιμο τι είναι; Έκφραση της σκέψης είναι. Άρα πηδάει η σκέψη, μπορεί να πηδάει και το γράψιμο. Αρκεί να περιορίζεσαι σε συγκεκριμένα θρεντς, να μην το χάνεις. Εκπαίδευση είναι αυτό.