Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017

Πού το πάει Μπόμπολας;

ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΜΕΝΕΣ ΑΝΤΟΧΕΣ

Το ερώτημα του τίτλου δεν είναι ρητορικό και έχει απάντηση: ο Μπόμπολας το πάει προς την έξοδο από τα Μέσα. Δεν μπλοφάρει στυλώνοντας τα πόδια απέναντι στη μεγαλύτερη σε διάρκεια απεργία που έγινε στην εκδοτική επιχείρησή του. Δεν τον νοιάζει αν οι εφημερίδες του
μένουν κλειστές. Δε τον ενδιαφέρει αν κλείσουν οριστικά. Γι’ αυτόν είναι πλέον επιχειρηματικά βαρίδια και θέλει να απαλλαγεί. Δεν είναι η πρώτη φορά. Το έχει δείξει και στο παρελθόν ότι αντιμετωπίζει τα δικά του ΜΜΕ σαν στημένες λεμονόκουπες. Το έκανε με τον αθλητικό του ραδιοσταθμό, τον Sentra fm. Είπε «τον κλείνω» και το εννοούσε. Μόνο ύστερα από προτροπές –από παρακάλια, πείτε το καλύτερα– κάποιων στελεχών του, δέχτηκε να συνεχίσει τη λειτουργία του με μία προϋπόθεση: να μην αμείβονται οι δημοσιογράφοι παραγωγοί του!

Οι εργαζόμενοι δέχτηκαν –πείστηκαν, για την ακρίβεια- από εκείνους που ανέλαβαν πείσουν και τον επιχειρηματία. Τους αρκούσε ότι υπήρχε η δουλειά τους και ο μισθός τους, έστω και μετά από πολλές περικοπές, στην Goal News. Επειδή στα παιδιά του «Πήγασου» το φιλότιμο περισσεύει, μαζί και η καλοπροαίρετη ανοχή, συνέχισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για τη λειτουργία του Sentra fm αμισθί. Το έκαναν όχι αγγαρεία, όχι για να μπαζώνουν τον ραδιοφωνικό χρόνο και να κυλάει ένα υποτυπώδες πρόγραμμα, αλλά με συνέπεια –θα λέγαμε και με ενθουσιασμό. Στον Sentra fm, την εποχή του «τζάμπα», όλα ήταν κανονικά και όχι στο πνεύμα του «δώσε και σώσε». Υπήρχαν κανονικές εκπομπές, κανονικά ρεπορτάζ, κανονικές καλύψεις της επικαιρότητας με περιγραφές αγώνων, ζωντανές συνδέσεις κ.λπ.. Καμιά αίσθηση στον ακροατή ότι το πληρέστατο πρόγραμμα ήταν όχι «προσφορά του καταστήματος», αλλά προσφορά στο κατάστημα.

Παρόλα αυτά, ο εκδότης προσπάθησε πάλι να απαλλαγεί από τον αθλητικό ραδιοσταθμό του, πριν αυτός περάσει στο 24Media. Για μήνες –για χρόνια καλύτερα– οι φήμες αρχικά, οι πληροφορίες στη συνέχεια, μιλούσαν για διαπραγματεύσεις με την πλευρά Μαρινάκη, οι οποίες κάποια στιγμή φάνηκε ότι έφτασαν μια ανάσα από το επιθυμητό αποτέλεσμα: στην πώληση. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με αυτό που έγινε τώρα με ολόκληρο τον «Πήγασο» και τον Σαββίδη. Αλλά, εν τέλει, ήρθε το ναυάγιο.

Το «Κουπόνι»

Πολύ εύκολα και με συνοπτικές διαδικασίες απαλλάχθηκε ο ιδιοκτήτης του «Πήγασου» και από ένα –ανεξήγητο όπως φάνηκε– εκδοτικό εγχείρημα το φθινόπωρο ρου 2015. Τότε κυκλοφόρησε το στοιχηματικό «Κουπόνι», χωρίς o εκδότης να το υποστηρίξει ενεργά, χωρίς να παλέψει για τη στήριξη και, όταν άρχισε η πτώση, για την ανάκαμψή  του. Το έκλεισε πριν συμπληρώσει έναν μήνα εκδοτικής ζωής: στις 23 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε, στις 17 Νοεμβρίου εκδόθηκε το τελευταίο φύλλο (δείτε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ του Harddog, ο οποίος είχε αποκαλύψει, καιρό πριν, την απόφαση για την κυκλοφορία της εφημερίδας, αν και ο όμιλος του «Πήγασου» φαινόταν ήδη κουρασμένος και με διάθεση απόσυρσης από το εκδοτικό γίγνεσθαι).
Σε αυτό το μπλογκ γράφαμε τότε: «O Πήγασος, πιθανόν να είναι κουρασμένος πλέον από τις εκδόσεις και προς άλλες κατευθύνσεις να κοιτάει επιχειρηματικά, αλλά το να εγκαταλείπει – με όσα μέσα διαθέτει – την προσπάθεια καθιέρωσης μιας νέας εφημερίδας του, μόνο τιμή δεν περιποιεί για την επιτυχημένη διαδρομή του στο χώρο της Ενημέρωσης».

Οι παραιτήσεις διευθυντών

Οι εργαζόμενοι του «Πήγασου» υπέμειναν στωικά τις μειώσεις μισθών, τις απολύσεις συναδέλφων, τις περικοπές εξόδων που φτώχαιναν τις εκδόσεις, όπως ήταν διακοπή ενθέτων που πάντα αποτελούσαν το δυνατό χαρτί τους, ιδιαίτερα του Goal. Κάτω από τις αφόρητες πιέσεις για νέες απολύσεις, νέες μειώσεις, νέες περικοπές, ήλθε το «δεν πάει άλλο» και η παραίτηση δύο διευθυντών της αθλητικής εφημερίδας του «Πήγασου»: του Βασίλη Βέργη και του Ανδρέα Δημάτου.

Η ανοχή που τέλειωσε 

Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι του Goal έδειξαν καρτερικότητα και κάποια στιγμή, μάλιστα, εναντιώθηκαν σε κινητοποίηση που οργανώθηκε από την ΕΣΗΕΑ. Τον Ιούλιο του 2015 σε ανακοίνωσή τους, που απεστάλη και στον Harddog, ανέφεραν:

«Η Γενική συνέλευση των εργαζομένων στην εφημερίδα “GOAL News”, δηλώνει ότι διαφωνεί με την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της 16ης Ιουλίου 2015 και τον τρόπο που αυτή προκηρύχθηκε, όμως συμμορφώνεται με την απόφαση της ΕΣHΕΑ. Ωστόσο, σημειώνεται πως συμμετέχει για τελευταία φορά σε κινητοποίηση, η απόφασή της οποίας λαμβάνεται ερήμην των εργαζομένων.
Η συνέλευση των εργαζομένων». (Δείτε εδώ το θέμα)

Σήμερα, περίπου δυο χρόνια μετά, οι διαδοχικές απεργιακές κινητοποιήσεις στον «Πήγασο» δείχνουν ότι οι ανοχές και οι αντοχές τελείωσαν. Και ότι το φιλότιμο σώθηκε, έως και την τελευταία σταγόνα.

O Harddog σάς περιμένει και στο facebook (πατώντας σε αυτό το λινκ). Αν βρίσκετε ενδιαφέρον στο μπλογκ, δηλώστε το με ένα κλικ στο «Μου αρέσει»