Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017

Ο προτελευταίος κρίκος της αλυσίδας

Αν το σημαντικότερο γεγονός των ημερών είναι ο σημερινός τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ στο Κάρντιφ της Ουαλίας, το δεύτερο σημαντικότερο είναι κάτι που θα γίνει στην ίδια περιοχή την προσεχή Πέμπτη: Οι εκλογές στη Βρετανία στις 8 Ιουνίου έχουν περάσει στα «ψιλά» της ειδησεογραφίας, επειδή όλοι προεξοφλούν την άνετη νίκη της Τερέζα Μέι και των
Συντηρητικών, ωστόσο ο προτελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των κρίσιμων ευρωπαϊκών αναμετρήσεων (που θα κλείσει με τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο) κρύβει πολλά, που μας αφορούν άμεσα. Η τελική διαφορά, οι συσχετισμοί, το μήνυμα της κάλπης και οι «αποσχίσεις» αναμένεται να επηρεάσουν πολύ την ευρωπαϊκή πολιτική, μαζί και την Ελλάδα που συνδέει πια την τύχη της με τις λέξεις και τις πράξεις των Ευρωπαίων.

Έστω μία ψήφος: Για τις ανάγκες των εκλογών η Βρετανία είναι χωρισμένη σε 650 μονοεδρικές περιφέρειες. Το σύστημα είναι καθαρά πλειοψηφικό, δηλαδή ο υποψήφιος που παίρνει τις περισσότερες ψήφους σε μια περιφέρεια αναδεικνύεται βουλευτής, ανεξάρτητα αν έχει πάνω ή κάτω από το 50% των προτιμήσεων. Από αυτό το σύστημα προκύπτουν διάφορες στρεβλώσεις όσον αφορά την εκπροσώπηση των κομμάτων στο κοινοβούλιο. Στις εκλογές του 2015 το κόμμα της Ανεξαρτησίας είχε πάρει 12,7% των ψήφων, με καθεστώς απλής αναλογικής θα εξέλεγε 83 βουλευτές, αλλά τελικά εξέλεξε μόνο έναν!

Βγαίνουν τα νούμερα: Σύμφωνα ακόμα και με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για το Συντηρητικό κόμμα, η πλειοψηφία του είναι αναμφισβήτητη και πολύ πιο άνετη απ’ αυτή που είχε πετύχει ο Τζέιμς Κάμερον το 2015. Ο Κάμερον πέτυχε 36,9% των ψήφων και 330 έδρες, η πιο «εχθρική» δημοσκόπηση δίνει στη Μέι 364 έδρες. Με ποιο ποσοστό, όμως; Μπορεί να μην έχει σημασία, δεδομένου ότι λόγω του συστήματος έχει σημασία περισσότερο η κατανομή των ψήφων και όχι ο απόλυτος αριθμός τους, όμως το αν η Μέι ξεπεράσει το «ψυχολογικό φράγμα» του 40% είναι πολύ σημαντικό. Θα φανεί σαν η απόλυτη ψήφος εμπιστοσύνης στη Βρετανία για να συνεχίσει τη διαδικασία του Brexit. Αλλιώς θα υπάρξουν αμφιβολίες.

Να σώσω οτιδήποτε, αν σώζεται: Οι Εργατικοί αιφνιδιάστηκαν από τις εξελίξεις και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Την ημέρα που η Μέι ανακοίνωσε την προσφυγή στις κάλπες τα ποσοστά του κόμματος ήταν λίγο πάνω από 23%, πολύ κοντά στο βάραθρο. Στον μήνα που ακολούθησε, το κόμμα έχει κερδίσει πάνω από 12 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις κι όλα δείχνουν ότι θα πετύχει καλύτερο «σκορ», από πλευράς ποσοστού τουλάχιστον, από το πολύ χαμηλό 30,4% του 2015. Ο αριθμός των εδρών, βέβαια, είναι άλλο ζήτημα. Αν το κόμμα πάρει ψήφους εκεί που οι Συντηρητικοί θα επικρατήσουν τελικά, δεν έχει νόημα… Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν περιμένει να επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, έτσι ώστε, ακόμα και στην περίπτωση αυτοδυναμίας των Συντηρητικών, να υποστηρίξει ότι οι Βρετανοί το ξανασκέφτονται για το Brexit.

Δεύτερο δημοψήφισμα: Η ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον έθεσε από τώρα στο τραπέζι το αίτημα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για τη Σκωτία, σε περίπτωση που ολοκληρωθεί το Brexit. Οι εκλογές είναι σημαντικό κομμάτι και γι’ αυτήν. Είναι δεδομένο ότι οι Σκωτσέζοι δεν θέλουν το Brexit, ψήφισαν άλλωστε εναντίον του και στο δημοψήφισμα. Στις εκλογές του 2015 το κόμμα της Σκωτίας πήρε 56 από τις 59 «σκωτσέζικες» έδρες των εκλογών, μια εξαιρετική επιτυχία. Οι δημοσκοπήσεις το φέρνουν πιο χαμηλά τώρα, να κινείται μεταξύ 45 και 50 εδρών, αλλά και πάλι τα νούμερα δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Σκωτσέζων συμφωνεί ότι θα πρέπει να επανατοποθετηθεί στο ζήτημα της ανεξαρτησίας με τα νέα δεδομένα. Άλλωστε οι έδρες που θα «χαθούν» για το SNP (Scottish National Party) αναμένεται να καταλήξουν στους Εργατικούς, επίσης πολέμιους του Brexit.

Το δικό τους «μπαϊράκι»: Παραδοσιακά για τις 17 έδρες της Βόρειας Ιρλανδίας μάχονται τοπικά κόμματα, κάποια από τα οποία είναι απλά «παρακλάδια» κομμάτων που συμμετέχουν και στις εκλογές του Έιρε. Από τα «μεγάλα» κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου μόνο οι Συντηρητικοί τολμούν να κατεβάσουν υποψήφιους, οι οποίοι όμως συγκεντρώνουν ελάχιστα ποσοστά. Οι υποψήφιοι του Σιν Φέιν, του εθνικιστικού ιρλανδέζικου κόμματος, δεσμεύονται εδώ και πολλά χρόνια να απέχουν από τις συνεδριάσεις του βρετανικού κοινοβουλίου, έτσι οι έδρες τους παραμένουν κενές!

Εξαϋλωση: Το Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) αναμένεται να δει δραματικές μειώσεις στα ποσοστά του, μετά το «ταβάνι» που χτύπησε στις εκλογές του 2015 με 12,7%. Άλλωστε δεν υπάρχει πια στην πολιτική ζωή και ο ιδρυτής του. Ο Νάιτζελ Φάρατζ αποχώρησε την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος για το Brexit, με την ιαχή ότι «πέτυχε το σκοπό του» και την κυνική παραδοχή ότι έλεγε ψέμματα σ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όταν υποστήριζε ότι με το Brexit η Βρετανία θα γλυτώσει εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες που «προσφέρει» στην Ευρώπη και θα τα «ρίξει» στο σύστημα υγείας…

Αργύρης Παγαρτάνης 
(Δημοσιεύεται στη Live Sport του Σαββάτου)