Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

Πίσω από τα συμφέροντα

Η έναρξη του επόμενου πρωταθλήματος μπορεί να εμπνεύσει το πενάκι των σκιτσογράφων, με το κλασικό χιούμορ των παλιών λαϊκών περιοδικών. Εικόνα: όλες οι ομάδες βρίσκονται στην αφετηρία και οι τέσσερις «μεγάλες» έχουν όψη που θυμίζει ΚΑΤ. Φασκιωμένα κεφάλια, μπαταρισμένα χέρια, καλυμμένο μάτι, γυψαρισμένα πόδια, πατερίτσες στις αμασχάλες και αμαξίδια μεταφοράς
ασθενών. Και αυτό γιατί οι τέσσερις (άλλος λίγο, άλλος περισσότερο) θα ξεκινήσουν στραπατσαρισμένοι. Είτε με κλειστά γήπεδα είτε με μείον βαθμούς και πρόστιμα –αλλά σε μια περίπτωση και με τα τρία. Δηλαδή, πριν καν αρχίσει το πρωτάθλημα, το τελικό αποτέλεσμα παραχαράσσεται. Δεν είναι σύμφωνο με το άθροισμα των αξιών κάθε ομάδας, που είναι το ρόστερ της, είναι ο κόσμος της, είναι οι βαθμοί που παίρνει πάνω στο γρασίδι και τους χάνει κάτω από τα δικαστικά έδρανα.

Παρόλα αυτά, οι παράγοντες και οι επιτελικοί των ομάδων συνεχίζουν να χτυπιούνται, να αλληλοκατηγορούνται, να αλληλοσπαράσσονται (σαν να κάνουν ρόπαλα τις πατερίτσες τής γελοιογραφίας) και να προκαλούν με δηλώσεις και φτηνά πικαρίσματα στο διαδίκτυο. Η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι οι άνθρωποι των ΠΑΕ (δεν μιλάμε για το φανατικό κοινό τους) παραφρονούν μαζικά και λογικεύονται (αν και όποτε) μεμονωμένα.

Ο Ιβάν Σαββίδης εκεί που ευαγγελίζεται την ηρεμία, εκεί ανακαλύπτει ότι η προχθεσινή ήττα του ΠΑΟΚ οφείλεται στη διαιτησία του Καλογερόπουλου (ήμαρτον!) και στέλνει μηνύματα μίσους σε ανεγκέφαλα ποίμνια (όλων των χρωμάτων) που ακούνε για συμμαχία των τριών του Κέντρου, για τον νόμο που «θα πάρουμε στα χέρια μας», για τη δυνατότητα που έχει να συνταξιοδοτήσει τον Καλογερόπουλο -και άλλα εμπρηστικά.

Από την άλλη μεριά, ο Γιάννης Αλαφούζος μιλάει για «ξενόφερτο κίνδυνο» και σκιαγραφεί με όσα λέει ένα είδος νέας παρασκηνιακής δύναμης (ναι, «δύναμη» αυτή που άρπαξε επτά αγωνιστικές) και αποδίδει τα δεινά του Παναθηναϊκού σε πολιτικούς λόγους! Εύκολες ερμηνείες και εύκολες προφάσεις εν αμαρτίαις. Αλλά  θα πρέπει να ανήκεις στον πυρήνα του (κάθε) κοπαδιού για να μην καταλάβεις ότι πίσω από τις λυσσώδεις αντιπαραθέσεις υπάρχουν συμφέροντα, όχι μόνο αθλητικά, αλλά επιχειρηματικά, εκδοτικά , πολιτικά –φυσικά και κάποια συλλογικά. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους δύο.

Σύμφωνοι, δύσκολο να το παραδεχτούν, αλλά όποιος έχει μάτια βλέπει και όποιος μυαλό σκέπτεται.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Παρασκευής)