Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017

Δικαίωμα στην εκκεντρικότητα

Οι ομάδες, ιδιαίτερα οι μεγάλες, είναι οχήματα που σε οδηγούν στη δημοσιότητα, έστω και στην αρνητική. Ακόμα και αν δεν επιβιβαστείς και ακολουθήσεις τρέχοντας πίσω τους, περνάς αυτόματα από την ασημαντότητα στην αναγνωρισιμότητα. Βλέπε Τσάκας. Βλέπε τούς κατά καιρούς υποψήφιους αγοραστές του ΠΑΟΚ προ Σαββίδη. Βλέπε τούς ενδιαφερόμενους για την ΑΕΚ πριν από την καταστροφή του υποβιβασμού. Βλέπε κάποιους τύπους που πέρασαν από τους συλλόγους και δεν ακούμπησαν.
 Την εποχή τής δύναμής του, ο Σταύρος Νταϊφάς είχε δηλώσει (νομίζω στο περιοδικό «ΕΝΑ» τού Παύλου Μπακογιάννη) ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, όποιος και να είναι, έχει μεγαλύτερη δύναμη από τον πρωθυπουργό της χώρας. Όση υπερβολή και αν υπάρχει στη φράση, οπωσδήποτε εμπεριέχει μεγάλη δόση πραγματικότητας για τη δύναμη και τη δημοτικότητα που προσφέρει μια μεγάλη ομάδα. Όπως ο Ολυμπιακός, λόγου χάρη. Και, βέβαια, όπως ο ΠΑΟΚ. Φοβερό «μηχάνημα» προβολής. Ιδιαίτερα όταν ξέρεις να το χειρίζεσαι παραγωγικά. Παράδειγμα, ο νεαρός υπερκαταναλωτής τού διαδικτύου που μέσω της ομάδας του έγινε πανελλήνια γνωστός. Πρώτη θέση στο διαδίκτυο. Περίοπτη στον Τύπο.

Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο η αναγνωρισιμότητα μέσω των δημοφιλών ομάδων. Είναι παγκόσμιο. Η μπάλα δίνει δύναμη και εισιτήριο στην ακρότητα. Όπως είναι το τιμωρητικό ταξίδι-καψόνι με το πούλμαν. Ή όπως τα καμώματα του μακαρίτη, ιδιότροπου, πρώην προέδρου της Ατλέτικο Μαδρίτης, του Χεσούς Χιλ –ενός παγκόσμιου πρωταθλητή της παραξενιάς και της αυθαιρεσίας στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο οποίος ήθελε να οργανώσει παρέλαση με ελέφαντες στους δρόμους της Μαδρίτης για τους εορτασμούς του νταμπλ του 1996. Και, ακόμα, ο οποίος είχε κάποιες φορές μαζί του στις συνεντεύξεις Τύπου έναν μικρό κροκόδειλο, για να μην του κάνουν, έλεγε, δύσκολες ερωτήσεις οι δημοσιογράφοι.

Η μπάλα και οι μεγάλοι σύλλογοι σου δίνουν πέρα από δημοφιλία και το δικαίωμα στην εκκεντρικότητα. Μία από τις οποίες είναι να φωτογραφίζεσαι με ιατρική μάσκα, να ανεβάζεις τη φωτογραφία στο διαδίκτυο και να δηλώνεις ότι καμιά τιμωρία δεν θα σου κόψει το γήπεδο. Ούτε καν τον βήχα με τόση δύναμη που αντλείς από τον πολύ μεγάλο σύλλογό σου.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τετάρτης)