Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017

Η (ηρωική!) μάνα του αθλητή

Τρεις φορές, σύμφωνα με το φύλλο αγώνα, έπεσαν στον «περιβάλλοντα χώρο» του ΣΕΦ κροτίδες που «παρήγαγαν ήχο». Μία φορά έπεσε στη φυσούνα καπνογόνο το οποίο «παρήγαγε λάμψη και καπνό». Και πολλές φορές ακούστηκαν συνθήματα κατά παικτών και διαιτητών που παρήγαγαν εμετό. Για μια ακόμα φορά ένα ελληνικό γήπεδο (ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ ή πόλο) παρήγαγε αθλιότητες και γέμισε από «πουτάνας γιους», αθλητές και ρέφερι.
Πατήστε εδώ για τη συνέχεια
Υποθέτω ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν τόσες πολλές εκδιδόμενες μάνες, τις οποίες μάλιστα καρφώνουν δημόσια, και από τηλεοράσεως, τόσες πολλές φωνές. Φυσικά, αυτά που συνέβησαν στο ΣΕΦ την Κυριακή είναι, σχεδόν, μικροπράγματα μπροστά σε όσα έγιναν τα προηγούμενα (πολλά) χρόνια στο ίδιο στάδιο και στο ΟΑΚΑ. Γι’ αυτό μας προκαλούν μικρή έως ασήμαντη αίσθηση, προστατευμένοι καθώς είμαστε από τον μιθριδατισμό μας, με τόσα γηπεδικά δηλητήρια που έχουμε καταπιεί και μεταβολίσει για χρόνια.
Το πώς παίζουν μπάλα ή μπάσκετ κάτω από αυτές τις συνθήκες οι αθλητές, το πώς σφυρίζουν με τέτοιες προσωπικές επιθέσεις οι διαιτητές και το πώς αντέχουν παράγοντες, ή άλλοι επώνυμοι, είναι μια άλλη θλιβερή ιστορία. Η ηχητική ρύπανση χτυπάει συζύγους, αδελφές (το είδαμε και το ακούσαμε πρόσφατα) και, βέβαια, μάνες που βρίσκονται στο επίκεντρο του στολίσματος των συνθημάτων.
Η (ηρωική!) Ελληνίδα μάνα, που υποφέρει στο διαδίκτυο με τα αστεία για την παράφορη αγάπη της στα σεμεδάκια και για την πλεκτή υπερπροστασία με το πουλόβερ του γιου της, αποτελεί το πρώτο θύμα στις αρένες των γηπέδων. Είναι εξ ορισμού, ως μάνα αθλητή, πόρνη. Και, ακόμα, είναι το μαλακό υπογάστριο του παίκτη, του διαιτητή ή του προπονητή. Και γι’ αυτό οι πωρωμένοι τους κτυπούν με τα συνθήματά τους εκεί, στο ευαίσθητο σημείο. Για να τους τσακίσουν το ηθικό. Και για να βοηθήσουν τους δικούς τους παίκτες, οι οποίοι στον επόμενο αγώνα θα έχουν αυτοί πόρνες μάνες! Ολόκληρη η Ελλάδα ένας οίκος ανοχής πολιτισμού.
Και η κατακλείδα: τα φαινόμενα σαν το προχθεσινό, δεν αντιμετωπίζεται με κανέναν πριβέ νόμο. Τον «νόμο του ΟΑΚΑ» (ή του ΣΕΦ), τον «νόμο στα χέρια μας» και τον «στρατιωτικό νόμο». Πολύ επικίνδυνο και να το σκέφτεσαι. Πολύ περισσότερο να το λες.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τρίτης)