Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017

Ο Ίβιτς έχασε από τον Ίβιτς

Ο Βλάνταν Ίβιτς έπαιξε και έχασε. Με τον εαυτό του έπαιξε και από τον εαυτό του έχασε. Μιλάμε για ήττα στις εντυπώσεις και όχι για το σύνολο της δουλειάς του. Επί των ημερών του ο ΠΑΟΚ μπορεί να μην είχε σταθερότητα και αγωνιστική συνέπεια, μπορεί να έχανε παιχνίδια που φαινόταν ότι τα είχε «καθαρίσει» (Ατρόμητος λόγου χάρη), μπορεί να ήθελε πενήντα
φάσεις για να πετύχει μισό γκολ, αλλά έγινε ομάδα που συχνά, συχνότερα από τις άλλες, πρόσφερε θέαμα, είχε παραγωγή φάσεων, έδινε λίγο χρώμα στο γκρίζο ενός μονόχρωμου πρωταθλήματος και, στο κάτω κάτω, κέρδισε ένα Κύπελλο.
Όμως, ο προπονητής δεν είναι μόνο αγωνιστικά προσόντα. Είναι χαρακτήρας, είναι προσωπικότητα, είναι σοβαρότητα. Και ο Ίβιτς αδίκησε αυτά τα προσόντα.

** Πρώτα με τους ταπεινωτικούς χαρακτηρισμούς για παίκτες του (που τελικά ήταν ο εξής ένας: Τζαβέλλας) για ηθελημένα κακή απόδοση στο ναυάγιο, εν μέσω νηνεμίας, με τον Ατρόμητο.
** Ύστερα με το «είμαστε άνδρες» με το οποίο επιδοκίμασε τη σεξιστική χειρονομία του Πέλκα στον αγώνα με τον Πανιώνιο.
** Και, τέλος, με εκείνη την πομπώδη αντίδραση όταν χτυπήθηκε από το κουτάκι της μπίρας στη Λεωφόρο. Κάτι που σήμαινε, ορθά, ορθότατα, ότι ο αγώνας, όπως ΚΑΘΕ αγώνας, πρέπει να διακόπτεται αυτοστιγμεί, άσχετα με το αν ο τραυματίας, με το όποιο τραύμα, χρειάζεται βάμμα ιωδίου και τραυμαπλάστ ή εντατική και διασωλήνωση!

Ο παρορμητισμός του Βλάνταν τον έβλαψε. Έλεγε λόγια και μετά τα μάζευε. Για τις ευθείες βολές στην εντιμότητα ποδοσφαιριστών του, δήλωσε ετεροχρονισμένα πως δεν αποκάλεσε κανέναν «στημένο», όταν όλα του τα λόγια αυτό έδειχναν. Και για την «πράξη ανδρισμού» τού Πέλκα, έγραψε λίγο αργότερα ότι ο νεαρός «έκανε μια λανθασμένη κίνηση (…) όπως λανθασμένη ήταν και η δική μου τοποθέτηση».

Τώρα ο Ίβιτς περνάει από την αποθέωση στην αμφισβήτηση. «Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται παικταράδες και προνηταρά» διαβάζουμε σε μια από τις πιο έγκυρες γνώμες που εκφράζουν τα αισθήματα του ΠΑΟΚ και των ΠΑΟΚτσήδων. «Προπονηταρά»! Δεν ακούγεται μειωτικό για τον Βλάνταν;