Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Καψουροχωρισμός

Ο Μπεργκ έφυγε επιβάλλοντας τους όρους του. Η πολυδιαφημισμένη ρήτρα από ημέρα σε ημέρα μίκραινε. Ήταν δέκα εκατομμύρια, έγινε πέντε και κάτι, κατέβηκε στα τρία συν και κατέληξε στα εξής δυόμισι που θα μπουν στο ταμείο. Ο Παναθηναϊκός –το γράφαμε και την Τρίτη– σύρθηκε εκών άκων στις εξελίξεις. Ο Σουηδός κατάπιε την αρχική σκληράδα αμάσητη. Γιατί, προφανέστατα, η ΠΑΕ ήταν ανοικτή και η διοίκηση το ήξερε. Γι’ αυτό υπέκυψε στους όρους και στο προσβλητικό «έτσι θέλω, έτσι θα γίνει» της Αλ Αΐν. Οι Άραβες, μάλιστα, δείχνουν να κάνουν πλάκα, καθώς ο πρόεδρός τους φέρεται να δηλώνει ότι τα
ποσά που γράφονται για τη μεταγραφή τού Μπεργκ δεν ισχύουν, είναι πολύ μικρότερα. Ψέματα ή αλήθεια, η δήλωση δείχνει ότι οι πρίγκιπες της Αραβίας έπαιξαν στην υπόθεση Μπεργκ το δικό τους παιχνίδι εντυπώσεων.

Όλα τα άλλα που ειπώθηκαν και γράφτηκαν μετά τις υπογραφές είναι τελετουργικά για τα μάτια του κόσμου. Ο Παναθηναϊκός αποχαιρετά το Μπεργκ μιλώντας για «παρεξήγηση» και του δίνει ραντεβού στο αόριστο μέλλον. «Θα ξανάρθεις/ όσα χρόνια κι’ αν περάσουν/ θα ξανάρθεις» που έλεγαν μελωδικά τα παλιά γραμμόφωνα παίζοντας το άσμα τής Δανάης Στρατηγούλου.

Συγκινητικός και ο Μπεργκ στο αποχαιρετιστήριο διάγγελμα: «Οι τελευταίες μέρες είχαν δάκρυα. Δάκρυα χαράς από την αγάπη, την ευγένεια και τον σεβασμό που έλαβα εγώ και η οικογένειά μου από τον κόσμο του Παναθηναϊκού» γράφει, άσχετα με το μπινελίκι που έπεσε στο Instagram όταν την κοπάνησε.

Με δυο λόγια, ήταν όλοι μια ωραία ατμόσφαιρα. Και ο αποχαιρετισμός είχε λόγια αγάπης και πόνου. Τόσο, που θυμίζει τους καψουροχωρισμούς που άκουγαν οι γονείς μας, το ’50, από τον μελωδικό Γιάννη Βογιατζή: «Ξεκίνησε βράδυ μ' ένα άσπρο καράβι/ και ένα άσπρο θυμάμαι φορούσε παλτό/ μου είπε τα λόγια που ακούν τα ρολόγια/ σε κάθε λιμάνι σε κάθε σταθμό».

Όλα αυτά, με ένα δάκρυ παγωμένο στην άκρη των ματιών την ώρα που και οι δυο –Μπεργκ και ΠΑΟ– με το ένα χέρι κουνούν το μαντίλι και με το άλλο ψάχνουν στην τσέπη για να βεβαιωθούν ότι το ζεστό παραδάκι είναι εκεί.

(Το άρθρο δημοσιεύεται στη Live Sport της Πέμπτης)