Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

Σύρθηκε από τα γεγονότα

Ο Παναθηναϊκός έχει πάψει να είναι ο εαυτός του. Δηλαδή ένας σύλλογος με ειδικό και φυσικό βάρος που έλκει και δεν απωθεί. Άλλοτε το να φορέσει κάποιος ποδοσφαιριστής τη φανέλα με το Τριφύλλι ήταν πάθος. Τώρα μοιάζει με πάθημα. Παίκτες και στελέχη  αποχωρούν ξορκίζοντας την ανασφάλεια. Οι Μπεργκ, Κλωναρίδης, Λυμπερόπουλος, έφυγαν, ή είναι έτοιμοι να
φύγουν, από την μπροστινή πόρτα (και ο Μολέντο τους παρακολουθεί). Από την πίσω έχει φύγει από πολύ νωρίτερα, η διάθεση για ουσιαστική διοίκηση. Η ανακοίνωση για την φυγή τού Μπεργκ το λέει πλαγίως αλλά δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερη. Η διοίκηση, αναφέρει, «εργάζεται διαρκώς στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας ομάδας νέων σε ηλικία παικτών που θα πλαισιώνονται από κάποιους εμπειρότερους».

Με μια διασταλτική ερμηνεία αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά οι προτεραιότητες του Παναθηναϊκού έχουν αλλάξει. Στην πρώτη σειρά δεν είναι το πρωτάθλημα, το Κύπελλο, η Ευρώπη. Είναι μια νεανική ομάδα με (προσέξτε τη διατύπωση) ΚΑΠΟΙΟΥΣ εμπειρότερους ποδοσφαιριστές. Μιλάμε δηλαδή για μια αναγκαστική και άναρχη ανανέωση. Την οποία δεν προγραμμάτισε η Διοίκηση, δεν τη σχεδίασε και δεν την οργάνωσε, αλλά σύρθηκε προς την κατεύθυνση αυτή. Όπως σύρθηκε στη διαπραγμάτευση από τον Μπεργκ και την Αλ Αΐν. Η ΠΑΕ όσο και αν δείχνει έκπληκτη από τη δραπέτευση του Μπεργκ και την αυτομόληση του Κλωναρίδη (που ήταν μεν δανεικός, αλλά θα μπορούσε να πειστεί να μείνει), ξέρει ότι αυτή τους έστρωσε το χαλί με την ασυνέπεια και την ασυνέχεια στις πληρωμές. 

Η ξαφνική ομολογία περί ομάδας νέων παικτών πλαισιωμένων με ΚΑΠΟΙΟΥΣ έμπειρους, θα μπορούσε να ακουστεί θετικά αν υπήρχε σχέδιο και αν ήταν επιλογή, όχι υποχρέωση. Ο Παναθηναϊκός έχει γλυκιά ιστορική πείρα από ανανεωτικές προσπάθειες. Η Ανανέωση του 1964 έγραψε ιστορία. Η ανανέωση που υπονοήθηκε με την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας είναι αμφίβολο αν θ αφήσει ελάχιστο ίχνος στην Ιστορία.


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Και αν δεν εννοούσε η ανακοίνωση αυτό που (διασταλτικά, το ξαναλέμε) ερμηνεύουμε, τότε πρέπει στον Παναθηναϊκό να κοιτάξουν το πρόβλημα με τις διατυπώσεις. 

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τρίτης)