Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

«Τα Νέα» δεν είναι «γιαούρτια»

ΤΟ ΠΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

«Αν αύριο κάποιος τυπώσει ένα φύλλο με τους ιδεασμούς του, κοσμώντας το με το λογότυπο των "ΝΕΩΝ", αυτό που θα κρεμαστεί στα περίπτερα δεν θα είναι "ΤΑ ΝΕΑ". Οι εφημερίδες δεν είναι γιαούρτια». 
Με αυτή τη φράση έκλεινε πρωτοσέλιδο άρθρο των «Νέων» τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ήταν φανερό ότι ο ΔΟΛ, οι εφημερίδες του, και όλα τα Μέσα του, ήταν πολύ πιθανό ότι θα αλλάξουν χέρια. Εκείνο το δημοσίευμα αποκτά  μεγαλύτερη βαρύτητα τώρα που ο Οργανισμός
απέκτησε νέο ιδιοκτήτη και η αναφορά δε γίνεται σε «κάποιον» που θα μπορούσε «να τυπώσει ένα φύλλο με τους ιδεασμούς του» και να χρησιμοποιήσει το λογότυπο της εφημερίδας. Η αναφορά στα «γιαούρτια», εξηγείται στις πρώτες αράδες τού θέματος όπου διαβάζαμε: «Αν μια γαλακτοβιομηχανία αλλάξει χέρια, ο καταναλωτής θα βρει την επόμενη μέρα στα ράφια το ίδιο γιαούρτι. Δεν ισχύει το ίδιο και για τις εφημερίδες».

Και αμέσως μετά:
«Τα συστατικά των προϊόντων της ενημέρωσης - η υπεραξία που τα συνδέει με το κοινό τους για γενιές ολόκληρες - είναι άυλα. Είναι ένα κεφάλαιο αξιακό που το εκφράζουν και το μεταλαμπαδεύουν οι άνθρωποι. Οι δημοσιογράφοι». Τα συστατικά των προϊόντων της ενημέρωσης - η υπεραξία που τα συνδέει με το κοινό τους για γενιές ολόκληρες - είναι άυλα. Είναι ένα κεφάλαιο αξιακό που το εκφράζουν και το μεταλαμπαδεύουν οι άνθρωποι. Οι δημοσιογράφοι».

Ολόκληρη η καταληκτική παράγραφος του άρθρου είναι η εξής:
«Η ιδέα ότι σφετεριζόμενος κάποιος έναν ιστορικό τίτλο αποκτά αυτομάτως και την ισχύ του, για να τη διαθέσει για τις δικές του σκοπιμότητες, δεν είναι μόνο αντιδημοκρατική. Είναι και εξωπραγματική. Η ισχύς των εφημερίδων είναι συνυφασμένη με το άυλο, ιστορικό τους κεφάλαιο. Αν κάποιος το απαλείψει, απαλείφει και τον λόγο ύπαρξης της εφημερίδας. Αν αύριο κάποιος τυπώσει ένα φύλλο με τους ιδεασμούς του, κοσμώντας το με το λογότυπο των "ΝΕΩΝ", αυτό που θα κρεμαστεί στα περίπτερα δεν θα είναι "ΤΑ ΝΕΑ". Οι εφημερίδες δεν είναι γιαούρτια»