Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Και αν σου κάτσει;

Είναι αλήθεια ότι ο Τύπος εύκολα πετάει τη σκούφια του για να πανηγυρίσει στις ίδιες νότες με το πόπολο, και εύκολα σκίζει τα ρούχα του για να δείξει και αυτός αγανακτισμένος. Στη μεταγραφική μας ιστορία θα μείνει άλλη μια ταπετσαρία με αποθεωτικά πρωτοσέλιδα και πορωτικές αναρτήσεις για τον Μποκανί: «Τανκ», «Κανόνι», «Παικτούρα»,
«Τρόμος» , «Θηρίο» κ.λπ.
Και ξαφνικά, από τη μια μέρα στην άλλη, φτάσαμε από τις υψηλές στις χαμηλές νότες και περάσαμε από το μπιζάρισμα στο γιουχάρισμα. Η λέξη που κυριαρχεί είναι «φιάσκο». Αλλά φιάσκο γιατί; Επειδή ο Ολυμπιακός έκανε αυτό που πρέπει να κάνει κάθε σοβαρός σύλλογος όταν υπάρχει ιατρικό πρόβλημα; Δηλ. να απορρίψει τον παίκτη αδιαφορώντας ότι θα έχανε μερικά ψιλά στο επικοινωνιακό παιχνίδι.

Δηλαδή, ο Ολυμπιακός έκανε ό,τι και ο Παναθηναϊκός με τον Αλφάρο που ήρθε εν χορδαίς αλλά αποπέμφθηκε με το ίδιο αεροπλάνο γιατί οι εξετάσεις έδειξαν ότι υπάρχει πρόβλημα στο γόνατο. Και εκείνη την περίπτωση, του Αλφάρο, κάποια Μέσα την περιτύλιξαν στον χαρακτηρισμό «φιάσκο» και την έριξαν στα σκουπίδια.

Αλλά, πραγματικό φιάσκο ήταν η περίπτωση Μπαϊράμι, νομίζω η πρώτη μεταγραφή του Παναθηναϊκού στην ανανεωτική προσπάθεια του 2013. Ο Σουηδός έκλεισε με ένα συμβόλαιο μακράς διάρκειας και ας ήταν γνωστό ότι είχε σοβαρό πρόβλημα με τη μέση του και υπήρχε πιθανότητα να γίνει ένας αργόμισθος υψηλών απολαβών. Περίπου ενάμιση χρόνο αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, και όταν είχε επανέλθει μετά από πολύμηνη απραξία, ο ίδιος ο παίκτης παραδέχτηκε ότι το πρόβλημά του δεν είναι παροδικό και ότι πρέπει να μάθει να ζει με αυτό. Ο Μπαϊράμι έμαθε, αλλά ο Παναθηναϊκός όχι. Γι’ αυτό την ξαναπάτησε –με μεγαλύτερο κόστος μάλιστα– στην περίπτωση του Εσιέν. Ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα για να κάνει τα χειρουργεία του, τη θεραπεία του, τις διακοπές του και έφυγε με ενισχυμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Κατά τα άλλα, το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι τέτοιο που αναγκαστικά ψαρεύει για μεταγραφές στα θολά νερά της φτήνιας. Και μπορεί να ξέρει ότι ο κάθε Μποκανί είχε κάποια προβλήματα, αλλά το ψάχνει και ρισκάρει στη λογική τού Τζόκερ: «Και αν σου κάτσει;»

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Πέμπτης με τίτλο «Τι είναι και τι δεν είναι φιάσκο»)