Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

Δημοσιογραφία στο Διαδίκτυο (ή Αν κατέρρεε το Ίντερνετ!)

Η ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ (ΨΕΥΔ)ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΠΟΓΕΙΩΣΗΣ - Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΕΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΤΙΓΜΕΙ ΝΑ ΤΗ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ 

Αν, ας πούμε, ένας εξωγήινος εχθρός –μια καταχθόνια Διαγαλαξιακή Αυτοκρατορία– οργάνωνε επίθεση στη Γη για να την κατακτήσει αναίμακτα, θα κατέβαζε τον παγκόσμιο διακόπτη του Διαδικτύου. Αυτόματα ολόκληρος ο
πλανήτης θα γινόταν μια απέραντη Βαβέλ. Οι άνθρωποι θα έχαναν την κοινή γλώσσα συνεννόησης, τεράστια αρχεία θα διακτινίζονταν στο διάστημα, τραπεζικοί λογαριασμοί θα σβήνονταν, πανεπιστημιακές έρευνες θα τελμάτωναν, εκατομμύρια υπερσύγχρονα iPhone 7 θα είχαν αξία παλιού ΝΟΚΙΑ 3110, εκατοντάδες λιγνιτωρύχοι ειδήσεων στην Ελλάδα (σκαπανείς τού κόπι-πέιστ που εξορύσσουν ειδησεογραφικό κάρβουνο) θα έχαναν τη δουλειά τους, δισεκατομμύρια ιστοσελίδες θα πάγωναν και η δημοσιογραφία θα επέστρεφε στην εποχή των τυπογραφικών σπηλαίων. Δηλαδή της μονοτυπίας, της λινοτυπίας, του αντιμονίου και των σελίδων που ξεβάφουν μελάνι και λερώνουν τα δάχτυλα.

Η δημοσιογραφία στο διαδίκτυο γίνεται συχνά η καταφυγή τού απελπισμένου ανέργου που στήνει μια σελίδα μπας και πάρει κάνα κατοστάρικο το τρίμηνο από τις διαφημίσεις της Google. Και, ακόμα, γίνεται τραμπολίνο που δίνει την αίσθηση απογείωσης σε ανθρώπους που ζήλωσαν δόξα εκδότη, αλλά απλώς ανεβοκατεβαίνουν επίπεδο στο κυνήγι των κλικ, με λινκ τού τύπου «πασίγνωστη τραγουδίστρια βγαίνει στην πίστα χωρίς εσώρουχο» και «καθηγητής αστροφυσικής αποκωδικοποιεί εξωγήινα ερωτικά μηνύματα».

Φυσικά, στην απέραντη διαδικτυακή θάλασσα κυκλοφορούν και γερά σκαριά ενημέρωσης. Σάιτ που συναγωνίζονται σε ποιότητα, σε ρεπορτάζ, σε αμεσότητα, σε αρθογραφία και τις καλύτερες εφημερίδες. Αν και σε αυτά ενδημούν (ελλείψει διορθωτών που αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα στο λάθος), η ανορθογραφία, ο σολοικισμός, ο βαρβαρισμός. Γι’ αυτό στο διαδίκτυο δεινοπαθούν απλούστατοι γραμματικοί και ορθογραφικοί κανόνες και πέφτουν πυροβολισμοί στο μάτι του αναγνώστη, όπως: του «επικεφαλή της παρέλασης», «η σωρός του νεκρού», «ο κατακλυσμός του Δευκαλίων» κ.λπ.

Διαδίκτυο και δημοσιογραφία είναι κοντινοί γείτονες, αλλά με απόσταση μεταξύ τους. Είναι σαν να ζεις σε μια ερημιά και το κοντινότερο σπίτι βρίσκεται στο ένα χιλιόμετρο –ε, τότε μπορείς να αποκαλέσεις τον ιδιοκτήτη του «γείτονα». Όπως και να έχει, η κακή δημοσιογραφία (με ψέματα, παραφουσκωμένες ειδήσεις, παραπλανητικούς τίτλους κ.ά.) αναπτύσσεται στο διαδίκτυο όπως η μούχλα στο υγρό υπόγειο.

Το διαδίκτυο –δηλαδή η ένωση δικτύων και υπολογιστών παγκοσμίως– είναι ανθρώπινη εφεύρεση, εφάμιλλη με τον ηλεκτρισμό, το τηλέφωνο, τον τροχό, τον ατμό. Πριν λίγες δεκαετίες ήταν αδιανόητα αυτά που προσφέρει το ίντερνετ. Ασύλληπτα ακόμα και σήμερα, αν σκεφτείς πως ανεβάζεις φωτογραφία στην Κινέτα και την ίδια στιγμή τη βλέπουν στην Κίνα!

Γι’ αυτό λέω ότι αν δεχόμασταν μια διαγαλαξιακή επίθεση, το πρώτο που θα κτυπούσαν οι πολεμιστές κατά της Γης θα ήταν το διαδίκτυο. Η ιδέα με εξιτάρει, αλλά όντας ένας φτωχός, απλός, γραφιάς, δεν έχω τη συγγραφική ικανότητα του Τζορτζ Λούκας να γράψω έναν άλλον Πόλεμο των Άστρων, με διαδικτυακούς Ιππότες Τζεντάι, και να πλημμυρίσω στο τάλιρο. Ανεβάζω, πάντως, την ιδέα στο διαδίκτυο προς αναζήτηση χρηματοδότη και σεναριογράφου, φυσικά με τα πνευματικά δικαιώματα δικά μου. Το συζητάει κανείς;

Διον. Βραϊμάκης 
(Δημοσιεύεται στη Live Sport του Σαββάτου)

Αν σας αρέσει το μπλογκ του Harddog δείξτε το στο facebook πατώντας εδώ