Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017

Τα χειρότερα είναι μπροστά

Τα ξεγυμνώματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι συνεχή, πολλαπλά και ανελέητα. Άνθρωποι που θα το ντύσουν και θα το σουλουπώσουν δεν υπάρχουν ή αυτοί (αυτός) που υπήρξαν εγκατέλειψαν. Φυσικά, όσα έγιναν το βράδυ της
Τετάρτης στη Λεωφόρο της Πίκρας, δεν πρόκειται να είναι τα τελευταία.
** Γιατί οι αυστηρές ποινές στον Παναθηναϊκό –τέτοιες πρέπει να είναι: αυστηρές, αυστηρότατες– δημιουργούν δεδικασμένο που περιμένει με το ρόπαλο πίσω από την πόρτα για να το κατεβάσει στο κεφάλι τού επόμενου.
** Γιατί η βλακεία δεν είναι πεπερασμένη –δηλαδή με αρχή και τέλος–, αλλά οι βλάκες είναι ανεξάντλητοι. Και πάντα θα βρίσκεται κάποιος να πετάξει ένα κουτί μπίρας, ένα νόμισμα, έναν αναπτήρα.
** Γιατί πλέον, το ιστορικό «πέσε κάτω» θα ξαναμπεί σε εφαρμογή για παίκτες, προπονητές, συνοδούς. Τρως δυναμιτάκι στα πόδια, κέρμα στο κεφάλι, ηλιόσπορους στα μάτια; Ξαπλώσου στο χώμα, σφάδαζε, ούρλιαζε, ζήτα νοσοκομειακό ελικόπτερο. Και κερδίζεις τον αγώνα (που ΠΡΕΠΕΙ να τον κερδίσεις χωρίς να κάνεις όλα αυτά για να πείσεις ότι είσαι αριστούχος της Σχολής Κουν).
** Γιατί ουδέποτε οι σύλλογοι θα στραφούν κατά του πυρήνα της βίας –των θερμοκέφαλων οπαδών τους, δηλαδή– για να σπάσουν και να καθαρίσουν βαθιά το απόστημα.
** Γιατί πάντα θα υπάρχει ένας «νεαρός Σαββίδης» (με άλλο όνομα, χρώμα και ιδιότητα) που θα κομπάζει για τα κυβικά του αντρισμού μιας ομάδας.

Για όλα αυτά, και για πολλά άλλα, ο ΠΑΟΚ (και όχι μόνο αυτός) όσα έγιναν προχθές στο γήπεδο και όσα θα ακολουθήσουν στα αθλητικά δικαστήρια, θα τα βρει μπροστά του. Όπως μπορεί να τα ξαναβρεί μπροστά του ο Παναθηναϊκός ή να βρεθούν αντιμέτωποι με τις ίδιες συνέπειες ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Άρης – που κάποια στιγμή, δεν μπορεί, θα επιστρέψει.

Ο Παναθηναϊκός έχει εθιστεί στις καταστροφές, ας υποστεί άλλη μία. Ας γίνει (μια όχι και τόσο αθώα) Ιφιγένεια, αρκεί να ξυπνήσουν οι άνεμοι και να αρχίσει τη κάθαρση. Αφορμές σε γήπεδα-κολαστήρια θα υπάρξουν, είναι βέβαιο. Όπως είναι βέβαιο ότι γεγονότα στον Βόλο, στο Καραϊσκάκη, στη Λεωφόρο, στο ΟΑΚΑ, τα παλιά και τα φρέσκα, έχουν υποθηκεύσει το μέλλον των ίδιων των συλλόγων.
Τα χειρότερα είναι μπροστά.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Παρασκευής)