Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Καταγγελία για εκμετάλλευση δημοσιογράφων από διευθυντή τους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΠΗΤ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΟ ΚΡΟΥΣΜΑ (ΙΔΙΟΤΥΠΗΣ) ΜΑΥΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Σε σοβαρή καταγγελία προχώρησε η Ένωση Συντακτών Περιοδικού Τύπου κατά του Φώτη Τσιμέλα, ενός από τα πλέον δραστήρια και επιτυχημένα στελέχη στο χώρο των  σοβαρών περιοδικών εκδόσεων από τότε που αφιερώθηκε σε αυτές (είχε αρχίσει την καριέρα του ως αθλητικός συντάκτης με ειδίκευση στο
ρεπορτάζ του μπάσκετ). Ο Φ.Τ. υπήρξε μεταξύ άλλων διευθυντικό στέλεχος στο Nitro, στο Status, στο Homme κ.ά. Η ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θέμης Μπερεδήμας και ο γενικός γραμματέας Θανάσης Αλατάς, είναι η εξής (τα bold έγιναν από τον Harddog):

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) καταγγέλλει την καταχρηστική συμπεριφορά του κ. Φώτη Τσιμέλα, πρώην διευθυντή περιοδικών μεγάλου εκδοτικού συγκροτήματος. Με βάση την καταγγελία μέλους μας, εργαζομένης στο συγκεκριμένο συγκρότημα, ο κ. Φώτης Τσιμέλας, εκμεταλλευόμενος την υψηλή ανεργία στον κλάδο και την διευθυντική θέση του και υπό την απειλή, ότι όποιος δεν «συμμορφωνόταν» στις εντολές του, θα έπεφτε στην δυσμένειά του, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν, παρήγγελνε σε υφισταμένους του συντάκτες δημοσιογραφικά θέματα, τα οποία προορίζονταν για έντυπα και sites, ανήκοντα σε εταιρείες ή πρόσωπα αλλότρια και άσχετα με τον εργοδότη τους, εν αγνοία μάλιστα του τελευταίου. Για αυτήν την παροχή εργασίας, ουσιαστικά προς τον ίδιο τον κύριο Τσιμέλα, εκείνος παραβιάζοντας οποιαδήποτε έννοια δεοντολογίας, αλλά και της κείμενης νομοθεσίας, ουδέποτε κατέβαλε την οποιαδήποτε αμοιβή στον συντάκτη, που υποστήριζε τις παράλληλες εκδοτικές του δραστηριότητες, αφήνοντας πάντα ανεκπλήρωτες αόριστες υποσχέσεις και χρησιμοποιώντας απειλές για το μέλλον του συντάκτη τόσο στον τότε εργοδότη τους, όσο και συνολικά στον εκδοτικό χώρο.
Μόλις περιήλθε σε γνώση του ΔΣ της ΕΣΠΗΤ η ως άνω καταγγελία, αποστείλαμε Επιστολή προς τον κύριο Τσιμέλα, προκειμένου να προσέλθει στα γραφεία της Ένωσής μας και να εκθέσει τις απόψεις του επί των καταγγελλομένων μέχρι την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017. Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τη Νομική μας Υπηρεσία, ζήτησε και του χορηγήσαμε αλλεπάλληλες αναβολές μέχρι και την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017, ώστε να απαντήσει έστω δια Υπομνήματος, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει πράξει.
Στη δύσκολη αυτή περίοδο της συνεχιζόμενης κρίσης, με την ανεργία στον κλάδο να έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη, και την μαύρη, αδήλωτη, κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία να  παραμένει –σε πολλές περιπτώσεις- ατιμώρητη, όροι όπως δημοσιογραφική δεοντολογία, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αξιοπρεπείς μισθοί και συνθήκες εργασίας, σίγουρα φαίνονται πραγματικά μακρινοί και άτοποι για τους περισσότερους συναδέλφους.  Αυτός  όμως και ο σημαντικότερος λόγος για  να συνεχίζουμε τον αγώνα για την διεκδίκησή τους.
Καλούμε όλα τα μέλη και τους συναδέλφους της ΕΣΠΗΤ και των λοιπών δημοσιογραφικών Ενώσεων να καταγγείλουν με αποφασιστικότητα ανάλογες με την προπεριγραφόμενη εργοδοτική καταχρηστική συμπεριφορά και να υπερασπιστούν σθεναρά το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια της εργασίας με την άμεση και πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων και όλων των αντίστοιχων δικαιωμάτων τους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΗΤ θα είναι όπως πάντα αρωγός σε κάθε προσπάθεια διεκδίκησης και προστασία των συναδέλφων έναντι σε κάθε ανάλογη πρακτική.