Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

Πριβέ παράγκες και φαντασιώσεις

Ο Θάνος εξισώθηκε, από δημοσιεύματα, με τον Σπάθα (υπερβολή), ο ΠΑΟΚ αναγορεύτηκε με μιας «νέος Χαλίφης» (τερατολογία) και η νέα ΕΠΟ χαρακτηρίστηκε εφάμιλλη σε λοβιτούρες με την προηγούμενη (να πέσει
ο ουρανός να μας πλακώσει). Το δυστύχημα για το ποδόσφαιρο –νομίζω και για τον ίδιο τον ΠΑΟΚ– είναι εκείνα τα σφυρίγματα, που με πολύ φάλτσο και πολλή βραχνάδα, έκριναν πάρα πολλά, σε δυο αγώνες Κυπέλλου:
** Στον ημιτελικό της Τούμπας, με το ρεσιτάλ σφυριγμάτων του Κύζα
** Στον τελικό του Βόλου με το εξόφθαλμο και τόσο ολοκάθαρο οφσάιντ που δεν είδε μόνο ένας άνθρωπος στο Σύμπαν –αλλά που έτυχε αυτός να είναι ο βοηθός Καλφόγλου

Σε δυο παιχνίδια κρίθηκε ολόκληρο τρόπαιο και, μαζί, ολόκληρος αποκλεισμός μιας ομάδας, του Παναθηναϊκού. Αναλογικά, το κέρδος-τίτλος που είχε ο ΠΑΟΚ σε αυτές τις δυο ΚΑΚΕΣ διαιτησίες, ήταν πολύ μεγάλο σε σχέση με τα ωφελήματα-ψίχουλα που αποκόμισε η ΑΕΚ από την ΚΑΚΗ διαιτησία του Θάνου την Κυριακή.

Το χωράφι του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι τόσο οργωμένο από την αναξιοπιστία και τόσο κοπρισμένο από αφοδεύματα δεκαετιών, ώστε δεν ήταν δύσκολο να φυτρώσουν αμέσως οι θεωρίες για το Νέο Χαλιφάτο. Ανοησίες και βιαστικές υπερβολές. Οι οποίες δεν επηρεάζουν μόνο τον κόσμο, επηρεάζουν και τη δικαιοσύνη των διαιτητών που βλέπουν, ακούνε, διαβάζουν και προσπαθούν να αποφύγουν τη ρετσινιά τού βοηθού τού χαλίφη.

Βέβαια, επειδή η εποχή της αθωότητας στο ποδόσφαιρό μας (αν υπήρξε ποτέ) έχει περάσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, θα ήταν αφέλεια να πιστεύουμε ότι οι ομάδες δεν θέλουν (ή δεν προσπαθούν) να επηρεάσουν τα βαρυτικά κύματα της σφυρίχτρας. Προς το παρόν δεν φαίνεται να παίρνει ξεκάθαρα μία και μόνη κεφάλι στην ίδρυση Νέου Χαλιφάτου. Απόδειξη ότι δεν ευνοείται κανείς, μόνιμα και σταθερά σε κάθε αγώνα –πράγμα που δεν ίσχυε άλλοτε. Και όλοι (μα όλοι!) φωνάζουν για τη διαιτησία. Προφανώς με την αίσθηση ότι φτιάχνονται νέες παράγκες. Όχι μία, αλλά πολλές. Μικρές, πολύχρωμες, πριβέ παραγκούλες. Οι οποίες κινούνται στον χώρο της φαντασίωσης. Ελπίζουμε ότι εκεί μέσα –στη φαντασίωση– θα μείνουν και στο μέλλον. Δια παντός.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τρίτης)