Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

«Κοιμηθείτε με τα φώτα ανοικτά»

Το αστυνομικό ρεπορτάζ μιλάει για ταυτοποίηση οπαδών με μαχαίρια στα γεγονότα του Βόλου, αλλά και άλλων μασκοφόρων και μη που έδρασαν σαν κομάντος στις επιθέσεις. Οι αστυνομικές διευθύνσεις Βόλου και Θεσσαλονίκης παραβάλλουν φωτογραφίες, βλέπουν και ξαναβλέπουν βίντεο, ψειρίζουν το υλικό και είναι έτοιμες να στείλουν κόσμο στις δικαστικές αρχές. Εντάξει, καλές κινήσεις, αλλά ας ελέγξουμε την αισιοδοξία μας για το αποτέλεσμα. Αυτό το γηπεδικό κίνημα παράνοιας αντέχει διαχρονικά σε επιθέσεις, σε συλλήψεις, σε φυλακίσεις, σε ιδιώνυμα που
ψηφίζονται και αποσύρονται για «να μην καταστρέφονται στις φυλακές νέα παιδιά». Αντέχει και δυναμώνει!

Η μεγάλη (αρνητική, φυσικά) ευκαιρία να χτυπηθεί η εγκληματική γηπεδική βία με μαζικές εκκαθαρίσεις, χάθηκε με τη δολοφονία στη Λαυρίου. Τότε οι μηχανισμοί του κράτους θα μπορούσαν να σαρώσουν τους μηχανισμούς του γηπεδικού παρακράτους, αλλά δεν τον έκαναν. Όπως δεν έκαναν καμιά ουσιαστική προσπάθεια οι σύλλογοι για να απαλλαγούν από το τσιμπούρι τών «παθαίνω από αγάπη» οπαδών.

** Ίσως γιατί δεν θέλουν.
** Ενδεχομένως επειδή τους βολεύει («είμαστε άνδρες και πρέπει κάτι να μας θίγει» είναι δήλωση παράγοντα μετά από επεισόδια οπαδών της ομάδας του που «εθίγησαν» από τη διαιτησία).
** Αλλά μπορεί να μην αντιδρούν και επειδή φοβούνται.

Δεν ξεχνάμε τι τράβηξε ο Ντέμης Νικολαΐδης όταν έδωσε στις αρχές ονόματα και φωτογραφίες μακελάρηδων –περίπου δώδεκα χρόνια πριν, όταν ήταν πρόεδρος της ΑΕΚ. Και από σύνθημα «Σε βλέπει ο Ελευθερόπουλος και τρέμει, γεια σου Ντέμη-γεια σου Ντέμη», ο Νικολαΐδης έγινε καρφί και «οπαδός του χαφιεδισμού», όπως τον χαρακτήριζε γιγάντιο πανό, απλωμένο στα κιγκλιδώματα του ΟΑΚΑ;

Η αρρώστια μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο. Ναι, σύμφωνοι. Όχι μόνο στα μέρη μας, όχι μόνο στην Ελλάδα. Παντού δέρνονται, παντού μπουκάρουν (Λυών-Μπεσίκτας πρόσφατα, λόγου χάρη). Και μόλις την περασμένη εβδομάδα στην καρδιά της Ρώμης, κοντά στο Κολοσσαίο, οπαδοί της Ρόμα κρέμασαν με θηλιά στο λαιμό ομοιώματα ποδοσφαιριστών τής ομάδας τους, κάτω από ένα πανό με την απειλητική παραίνεση προς τους παίκτες: «Κοιμηθείτε με τα φώτα ανοικτά».

Ουσιαστικά, το ίδιο συμβουλεύουν με τις πράξεις τους και οι δικοί μας χούλιγκαν. Να κρατήσουμε, δηλαδή, τα φώτα ανοικτά. Αλλά όλο και κάποιος βρίσκεται, με λάθος επιλογές όπως  αυτές του Βόλου, να τα σβήσει.

(Το άρθρο δημοσιεύεται τη Live Sport της Πέμπτης)