Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

Γιατί ο Ιβάν έγινε τρομερός

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΣΕ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΣΕ ΛΥΠΟΥΝΤΑΙ

Μάιος 2013. Ένα χέρι (του Μανιάτη) απλώνεται, αποκρούει την μπάλα μπροστά από κενή εστία, και ο Ολυμπιακός κατακτά το Κύπελλο.
Μάιος του 2017. Ένα χέρι (του επόπτη Καλφόγλου) ΔΕΝ απλώνεται, ο Ενρίκε σκοράρει από θέση οφσάιντ και ο ΠΑΟΚ κατακτά ένα άλλο Κύπελλο.
Μάιος 2013. Το αφεντικό του Αστέρα Τρίπολης, ο Δημήτρης Μπάκος, δηλώνει, έξαλλος, ότι «ο ΑΛΗΤΗΣ Γιάχος και η αλητοπαρέα του» στέρησαν το τρόπαιο από την ομάδα τής Αρκαδίας.
Μάιος 2017. Το
αφεντικό τής ΑΕΚ, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, δηλώνει επίσης έξαλλος, ότι ο ΠΑΟΚ πήρε το Κύπελλο με «με αυτόν τον ΑΛΗΤΗ τον επόπτη».
Μάιος 2013. Μετά τον τελικό ο Βαγγέλης Μαρινάκης δηλώνει: «Με γραφικά σχόλια ούτε ασχολούμαι ούτε με αγγίζουν».
Μάιος 2017. Μετά τον τελικό ο Ιβάν Σαββίδης δηλώνει: «Ο Ολυμπιακός δεν καταλαβαίνει ότι τελείωσε η ηγεμονία του».

Στα τέσσερα χρόνια που χωρίζουν τους δυο τελικούς δεν άλλαξε τίποτα ουσιαστικά. Χέρια σηκώνονται ή δεν σηκώνονται και κρίνουν τίτλους. Λέξεις ακούγονται ίδιες και απαράλλακτες («αλήτης»). Και πρόεδροι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και δηλώνουν «ό,τι να ’ναι» κόντρα σε ό,τι έγινε.

Κατά τα άλλα, ο ΠΑΟΚ αρχίζει να έχει όλο το πακέτο για ανέβει και να κρατηθεί ψηλά. Ο κυπελλούχος διαθέτει καλή ομάδα, σχετικά ακριβό ρόστερ και έναν πανίσχυρο πρόεδρο που όλο και περισσότερο αυξάνει το εκτόπισμά του στον χώρο και –κυρίως– στη χώρα. Σε δυο συνεχή παιχνίδια Κυπέλλου ευνοήθηκε σε επίπεδο σκανδάλου από τη διαιτησία. Αλλά έχω την αίσθηση ότι αυτό αρέσει περισσότερο στον κόσμο του, με όσα έχει βιώσει τόσα  χρόνια. Γιατί ο Έλληνας οπαδός, ο Έλληνας παράγοντας και ο Έλληνας ποδοσφαιριστής, ξέρουν πλέον καλά ότι δεν φτάνει να έχεις καλή ομάδα για να κερδίζεις τίτλους. Το εμπέδωσε ο Παναθηναϊκός των ημερών του Κυράστα και της Ριζούπολης. Το βίωσε και η ΑΕΚ της εποχής του Βάλνερ. Όλα αυτά τα έχει σπουδάσει ο ΠΑΟΚ του Ιβάν, που αποφάσισε να γίνει τρομερός και έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο «καλύτερα να σε φοβούνται παρά να σε λυπούνται». Κυνικό, αλλά πρακτικό.

Διον. Βραϊμάκης 
(Δημοσιεύεται και στη Live Sport της Τρίτης με τίτλο «Καλύτερα να σε φοβούνται παρά να σε λυπούνται»)

** Η φωτογραφία είναι από το φωτοειδησεογραφικό πρακτορείο In Time, του αγαπημένου μας φίλου, και από παλιά συνεργάτη, Αργύρη Μακρή.