Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Το πάλεψε και δικαιώθηκε

Από την ΑΕΚ βγήκε λευκός καπνός για τον προπονητή. Ναι, η ομάδα έχει κόουτς για την ερχόμενη περίοδο. Δοκιμασμένο και μπαρουτοκαπνισμένο σε ένα δύσκολο κομμάτι τής χρονιάς μετά από δυο αλλαγές προπονητών. Η παραμονή του Χιμένεθ ήταν σωστή και δίκαιη. Παρέλαβε μετά το «πείραμα Μοράις» μια ομάδα που για εννέα συνεχείς αγώνες πρωταθλήματος και Κυπέλλου είχε μόλις μία νίκη και κατάφερε να την περάσει από κόντρα ρεύματα. Ο Χιμένεθ ήλθε στην Ελλάδα επειγόντως μετά το κάζο τού Αγρινίου (2-3), μέσα σε κλίμα, αν όχι αμφισβήτησης, τουλάχιστον
συγκρατημένης αισιοδοξίας. Ο σκεπτικιστές θύμιζαν ότι προερχόταν από τον ΟΑΕΔ του Κατάρ, όπου είχε δουλέψει για τελευταία φορά πριν πέσει σε δεκαοκτάμηνη ανεργία. Και η υποδοχή από κόσμο-Τύπο ήταν ψυχρή, σε κάποιες περιπτώσεις και εχθρική. Ενδεικτικός ο δηλητηριώδης τίτλος «Μανολολάθηκαν», σε αθλητικό πρωτοσέλιδο που θύμιζε την απόλυση του Ισπανού το 2011 από την ΑΕΚ ως αποτυχημένου.

Ο Χιμένεθ δεν έκανε θαύματα, δεν ήταν ταχυδακτυλουργός, δεν μεταμόρφωσε την ΑΕΚ σε σούπερ ομάδα, με σούπερ μπάλα και σούπερ πορεία. Αλλά συμμάζεψε ένα σύνολο ανασφαλές, στήριξε την ψυχολογία του, αποκατέστησε τη χαμένη του αυτοεκτίμηση και, από την άλλη μεριά, άρχισε να αναδομεί τη δική του καριέρα.

Βασικό μέλημα του Χιμένεθ ήταν το δέσιμο της ΑΕΚ, το ατσάλωμά της, για να ξεφύγει από αυτό το υδαρές πράγμα του «παιδιού τού Μουρίνιο», του Μοράις, που είδαμε στην Κέρκυρα, στην Τρίπολη, στο Αγρίνιο κ.λπ. Από τα μέσα Γενάρη που ανέλαβε ο Ισπανός, η ΑΕΚ δεν έκανε εκτός έδρας ήττα, ενώ στο προηγούμενο διάστημα είχε ηττηθεί τέσσερις φορές μακριά από το ΟΑΚΑ. Και επί Χιμένεθ πήρε κάποια σημαντικά «διπλά»: με τον  Ατρόμητο και τον Πλατανιά στο πρωτάθλημα, με τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο, πέρα από τις δυο νίκες στη Λιβαδειά για αμφότερες τις διοργανώσεις.

Η ομάδα είχε, βέβαια, και τις κακές έως πολύ κακές στιγμές της. Όπως το τραγικό πρώτο ημίχρονο με τον Παναθηναϊκό, το απογοητευτικό 25λεπτο στο δεύτερο της Νέας Σμύρνης, το καλό ξεκίνημα και την εφιαλτική συνέχεια στο Καυταντζόγλειο κ.ά. Αλλά γι’ αυτό λέμε ότι ο Χιμένεθ δεν είχε το μαγικό φίλτρο που θα θεράπευε όλες τις παθογένειες. Το πάλεψε, όμως. Και επιβραβεύθηκε.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Παρασκευής)