Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

Φταίει το «η σιωπή δεν κάνει λάθη» ή υπάρχει κάτι άλλο;

Η υπόθεση για τα γεγονότα στον αγώνα του Πλατανιά με τον Ολυμπιακό είναι μπλεγμένο κουβάρι. Δύσκολο να ξεχωρίσεις τα όρια ανάμεσα στην υπερβολή και στην πραγματικότητα. Δύσκολο να βρεις τη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει τον φόβο να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους και την όψιμη πρεμούρα να καταγγελθούν
βιαιότητες που μπορεί να έγιναν αλλά και μπορεί να μην έγιναν –τουλάχιστον στο μέγεθος που καταγγέλλονται.
Το μπλέξιμο άρχισε με την ανακοίνωση του Πλατανιά μετά το παιχνίδι του Φαλήρου. Μια ανακοίνωση που έκανε σλάλομ ανάμεσα στη σοβαρή καταγγελία και στην ευφυολογία. Ένα κείμενο που αρχικά ειρωνεύεται μιλώντας για «άψογη φιλοξενία» και κατόπιν κάνει λόγο για προπηλακισμούς «παικτών και τεχνικού επιτελείου στο ημίχρονο, επειδή ο Πλατανιάς ‘‘τόλμησε’’ να προηγηθεί». 

Αντί ο Πλατανιάς να καταγγείλει ευθέως στις αθλητικές αρχές τα όσα υποστήριξε (κάτι που θα είχε απλοποιήσει τις διαδικασίες), προτίμησε την πλαγιοκόπηση. Μπορεί από φόβο. Μπορεί από τη φιλοσοφία τού «ου μπλέξεις». Μπορεί και επειδή δεν θεωρούσε ο ίδιος τα όσα έγιναν τόσο σοβαρά ώστε να υψώσει τον τόνο της φωνής του. Αλλά μέρες μετά ο πρόεδρος της ΠΑΕ, ο Μανώλης Μαθιουλάκης, βγήκε και είπε σε αθλητικό ραδιόφωνο (Σπορ FM) πως «το μόνο που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι ότι πράγματι υπήρξαν βιαιοπραγίες εναντίον ποδοσφαιριστών».

Και γιατί θυμήθηκε για να το καταγγείλει καθυστερημένα; Γιατί στην ανακοίνωση της ΠΑΕ έγινε λόγος μόνο για «κλίμα εκφοβισμού πάνω από τη φυσούνα και τον πάγκο της ομάδας», για «επιτροπή ‘‘υποδοχής’’ του πούλμαν» και για «προπηλακισμούς παικτών και μελών του τεχνικού επιτελείου»; Γιατί δεν υπάρχει αναφορά για βιαιοπραγίες εναντίον ποδοσφαιριστών; Γιατί –εν τέλει–  φοβήθηκε, αν φοβήθηκε, και δεν θέλησε να μπλέξει, αν πραγματικά ο λόγος ήταν το «ου μπλέξεις»;

Αλλά δεν ήταν ο μόνος από τη χανιώτικη ομάδα που προτίμησε να σιγήσει και κατόπιν είχε αναδρομική μνήμη και. Και αυτό αποδείχτηκε με τις χθεσινές καταθέσεις των Κοκκαλά και Γιορέντε, αλλά και από αυτές που πιθανόν θα ακολουθήσουν. Τότε ο Πλατανιάς δεν μίλησε. Ίσως επειδή είναι παλιά αξία ότι «η σιωπή δεν κάνει λάθη». Και όταν αποφάσισε να μιλήσει, βρέχει ερωτηματικά, μαζί με τα «πώς», τα «γιατί» και τα «πού» είσαστε τόσο καιρό.

Βέβαια υπάρχει και η εκδοχή που επικαλείται ο ΠΑΟΚ: «Αν αναρωτιούνται γιατί άργησαν να ανοίξουν τα στόματα, ας αναλογιστούν τις πρακτικές με τις οποίες προσπάθησαν να τα κρατήσουν κλειστά». Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε να μάθουμε την αλήθεια. Που ουδέποτε είναι μία και μόνη.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τετάρτης)