Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

Απ’ τα αεροβόλα στα αεριούχα

Όπως οργώθηκε αυτό το χωράφι που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο έτσι καρπίζει. Στην καμένη γη μιας και πλέον εικοσαετίας δεν περιμένεις να φυτρώσει τίποτε άλλο παρά μόνο αγκάθια. Επί σειρά ετών οι νόμοι έχουν
λεηλατηθεί, οι παράνομοι έχουν θριαμβεύσει και οι κανονισμοί έχουν γίνει λάστιχα για να προσαρμοστούν, κατά περίπτωση, σε συγκεκριμένα συμφέροντα.
Η ατιμωρησία έστησε βασίλειο και η αδράνεια απέναντι στους δράστες έφερε νέες δράσεις. Αυτός που πέταξε το κουτί της μπίρας στο ντέρμπι της Λεωφόρου, το έκανε γιατί έχουν μείνει ασύλληπτοι και ατιμώρητοι δεκάδες άλλοι που έριξαν στον αγωνιστικό χώρο όχι απλώς ένα αλουμινένιο κουτί, αλλά τσιμέντα, κάγκελα, φωτοβολίδες ευθείας βολής, ακόμα και σφαιρίδια αεροβόλου. Ναι, έγινε και αυτό σύμφωνα με καταγγελίες του Αλέξανδρου Τζόρβα, που έχει φωτογραφηθεί με τα τραύματα στην πλάτη από τις βολές του όπλου.

Η μπίρα που εκσφενδονίστηκε την Τετάρτη είναι «ελαφρύς οπλισμός» (αλλά ΠΑΝΤΑ εγκληματικά επικίνδυνος) μπροστά στη φωτοβολίδα που έβαλε φωτιά –κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά– στη φανέλα του Σάχα (φωτό) και τον μετέβαλε σε καιόμενη βάτο.

Για όλα αυτά, και πολλά άλλα, ουδείς τιμωρήθηκε. Γι’ αυτό ο μπιρόβιος βομβαρδιστής τής Τετάρτης είχε τη βεβαιότητα ότι μπορούσε να δράσει ανενόχλητος. Αν η βολή του δεν εύρισκε στόχο θα περνούσε -κακώς- απαρατήρητη. Και το αλουμινένιου κουτί θα παρέμενε ένα φτωχό σκουπίδι που δεν θα έγραφε ιστορία όπως συμβαίνει τώρα, καθώς αλλάζει την τύχη μιας ομάδας, τουλάχιστον για μια περίοδο.

Όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, οι κυβερνήσεις, οι διοικήσεις, οι αρχές, τα παρακολουθούσαν με τα χέρια στις τσέπες και με βλέμμα αλλήθωρο για να μην εστιάζει στα γεγονότα. Και τώρα έβγαλαν το μαστίγιο και χτυπούν μανιασμένα με βαριές ποινές. Λάθος κάνουν; Καθόλου! Λάθος ήταν που δεν το έκαναν τόσα χρόνια. Και μεγαλύτερο λάθος αν δεν συνεχίσουν να το κάνουν –αλλά προς όλους αδιακρίτως– στο μέλλον.

Για να γλιτώσουμε κάποτε από τις φωτοβολίδες, τα αεροβόλα και τα κουτιά αεριούχων που αντί να γίνουν ταπεινό ανακυκλώσιμο υλικό, γράφουν ιστορία με το πιο μαύρο μελάνι.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport του Σαββάτου)