Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Ένας Κολόμβος για το Survivor

ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΤΗΛΕΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ  ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΥΣΤΕΡΙΑ - Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ, Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΙΝΔΙΑΝΟΥ ΤΑΪΝΟ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΑΛΛΩΝ, ΙΣΠΑΝΩΝ

Η Δομηνικανή Δημοκρατία μπήκε στη ζωή μας μάλλον απρόσμενα. Οι περισσότεροι έμαθαν την ύπαρξή της από το δημοφιλέστατο, όπως αποδεικνύεται, τηλεπαιχνίδι επιβίωσης που σπάει ρεκόρ τηλεθέασης. Θα δυσκολεύονταν, όμως, πολύ να την βρουν στον παγκόσμιο χάρτη κι ακόμα
περισσότερο να σκεφτούν κάτι που έχει σχέση μ’ αυτό το μακρινό και εξωτικό κράτος της Καραϊβικής, με το οποίο πια η «τηλεοπτική» Ελλάδα απέκτησε μεγάλη σχέση. Ας παραθέσουμε, λοιπόν, μερικά πράγματα που δεν γράφουν οι «επίσημες» γεωγραφίες για την «χώρα του Survivor»!
Πρώτη πόλη: Η πρωτεύουσα της χώρα, το Σάντο Ντομίνγκο, από την οποία παίρνει και το κράτος το όνομά του, είναι ο αρχαιότερος αποικιακός οικισμός στον λεγόμενο «Νέο Κόσμο». Ιδρύθηκε το 1496, μόλις τέσσερα χρόνια από την ανακάλυψη του νησιού από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Την ίδρυσε ο αδελφός του, ο Βαρθολομαίος Κολόμβος.

Ινδιάνοι: Στο νησί υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες Ινδιάνοι, που ονομάζονταν Τάινο. Στην αρχή δέχτηκαν καλά τους Ευρωπαίους, μετά άρχισαν οι μάχες, όταν οι Ευρωπαίοι σκέφτηκαν να τους μετατρέψουν σε σκλάβους για τις φυτείες τους. Οι Τάινο αντιστάθηκαν σκληρά, αποδεκατίστηκαν από τα πυροβόλα όπλα, τις ασθένειες στις οποίες δεν είχαν αναπτύξει αντισώματα, και τις ομαδικές αυτοκτονίες. Πολλές χιλιάδες προτίμησαν το θάνατο από τη σκλαβιά. Ο τελευταίος αυτόχθονας Τάινο πέθανε το 1864.

Ισπανιόλα: Η Δομηνικανή Δημοκρατία καταλαμβάνει το ανατολικό τμήμα του νησιού Ισπανιόλα σε ποσοστό 2/3. Το δυτικό είναι η Αϊτή, μια χώρα πολύ γνωστότερη στο ελληνικό κοινό, λόγω σεισμών, βουντού και αναγνώρισης της ελληνικής επανάστασης. Πάνω στο νησί συγκρούστηκαν τα συμφέροντα δύο μεγάλων αυτοκρατοριών, της Γαλλίας (κυρίαρχης στην Αϊτή) και της Ισπανίας (στον Άγιο Δομήνικο). Τελικά το νησί χωρίστηκε στα δύο. Το ισπανικό κομμάτι ήταν ανέκαθεν πιο πλούσιο, ακόμα και σήμερα πολλοί Αϊτινοί περνούν λαθραία τα σύνορα για να βρουν δουλειά στη Δομηνικανή Δημοκρατία, όμως αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Πλούτος: Η Δομηνικανή Δημοκρατία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής, μάλιστα με σημαντική διαφορά από τη δεύτερη. Από το 1992 ως το 2014 ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ήταν 5,4% και το 2016 άγγιξε το 7,3%. Η αύξηση του ΑΕΠ ήταν η μεγαλύτερη στις χώρες του δυτικού ημισφαιρίου.

Τρουχίγιο: Στην πολυτάχαρη ιστορία της η Δομηνικανή Δημοκρατία γνώρισε πολλά πραξικοπήματα κι άλλους τόσους δικτάτορες. Ο Ραφαέλ Τρουχίγιο, που την κυβέρνησε με σιδερένια πυγμή για πάνω από 30 χρόνια (1930-1961) ήταν αυτός που προσπάθησε περισσότερο από τους άλλους να της βάλει τη σφραγίδα του. Επί «προεδρίας» του η πρωτεύουσα μετονομάστηκε σε «Σιουδάδ Τρουγίχιο», το μεγαλύτερο βουνό της χώρας επίσης σε «Πίκο Τρουχίγιο» και πολλές διοικητικές επαρχίες πήραν τα ονόματα μελών της οικογένειάς του! Όταν δολοφονήθηκε, φυσικά, τα ονόματα «επέστρεψαν» στα παλιά.

Σφαγή του Μαϊντανού: Ο Τρουχίγιο ανέκαθεν κατηγορούσε τους γείτονες Αϊτινούς για όλα τα δεινά του κράτους του, προκειμένου να στρέψει προς τα εκεί την οργή του κόσμου. Το 1937 διέταξε τη λεγόμενη «σφαγή του μαϊντανού». Στρατιώτες βγήκαν στους δρόμους οπλισμένοι όχι με πυροβόλα όπλα, αλλά με τα μακριά μαχαίρια που κόβουν τα ζαχαροκάλαμα, τις ματσέτες. Σταματούσαν όποιον έβλεπαν και τον καλούσαν να πει τη λέξη «περεχίλ», που σημαίνει μαϊντανός στα ισπανικά. Αν το «ρ» της λέξης ακουγόταν σαν «γ», ο άτυχος σφαζόταν αμέσως ως Αϊτινός…

Μετανάστες: Την δεκαετία του 1960 πολλοί Δομηνικανοί μετανάστευσαν στις ΗΠΑ και το Πουέρτο Ρίκο για να βρουν καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας. Τώρα όχι μόνο κανένας δεν φεύγει, αλλά και χώρα δέχεται μετανάστες, όχι μόνο από τη γειτονική Αϊτή, αλλά και πολλές άλλες χώρες της Καραϊβικής.

Μπέιζμπολ: Οι Δομηνικανοί είναι τρελοί με το μπέιζμπολ, αν και δεν υπήρξαν ποτέ αμερικάνικο έδαφος. Είναι μακράν το πιο δημοφιλές ομαδικό σπορ στη χώρα, με δεύτερο το μπάσκετ. Το ποδόσφαιρο φυτοζωεί, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο. Ο πιο δημοφιλής σπόρτσμαν όλων των εποχών, πάντως, είναι ο Φέλιξ Σάντσεζ, ο ολυμπιονίκης το 2004 στα 400μ. εμπόδια. Το μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας φέρει το όνομά του.

Ντε Λα Ρέντα: Ο παγκοσμίου φήμης μόδιστρος Όσκαρ Ντε Λα Ρέντα γεννήθηκε στη Δομηνικανή Δημοκρατία το 1932, όμως αποποιήθηκε την υπηκοότητα της χώρας του κι έγινε Αμερικανός ήδη από το 1971. Οι Δομηνικανοί δεν το συγχώρεσαν ποτέ, δεν ήθελαν καν ν’ ακούνε γι’ αυτόν και την πρόοδό του. Όταν πέθανε, το 2014, η οικογένειά του ζήτησε να ταφεί στον Άγιο Δομήνικο, όμως δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια.

Αργύρης Παγαρτάνης 
(Δημοσιεύεται και στη Live Sport της Κυριακής με τίτλο «Όσα δεν ξέρετε για τη χώρα του Survivor»)