Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017

Η αξέχαστη βραδιά της Sportime

Είναι γνωστό πως ο ελληνικός Τύπος έχει περιπέσει την τελευταία δεκαετία σε βαθύτατη κρίση, που έχει σαρώσει τις σχέσεις και τις ίδιες τις ζωές των ανθρώπων του... Γι' αυτό κι έχει ιδιαίτερη σημασία να θυμόμαστε, να ξαναζούμε, τις ωραίες μέρες που περάσαμε παλιά μέσα σε χώρους που πρόσφεραν πολλά και σε μας ως εργαζομένους -ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούσαμε τότε κάτω από τον φόρτο και το άγχος της καθημερινότητας- και στους αναγνώστες μας.

Ένας τέτοιος χώρος, αξιοθαύμαστος για τη λειτουργικότητα, την αποτελεσματικότητα και την επίδρασή του σε εργαζομένους κι αναγνώστες, υπήρξε αναμφίβολα η καθημερινή αθλητική εφημερίδα "Sportime". Μια έκδοση που πρωτοπόρησε -υπό την ευφυή και στιβαρή ηγεσία του διευθυντή της Χάρη Ξύδη- και κυριάρχησε στον χώρο της για σχεδόν δέκα χρόνια, αποτελώντας πρότυπο για τον ελληνικό αθλητικό Τύπο στα τέλη του 20ού αιώνα.

Είχα την τύχη ν' αποτελώ μέρος της "ιστορίας" του "Sportime" -μαζί με δεκάδες άλλους συναδέλφους, που πέρασαν από εκείνη την ιστορική (για τις καινοτομίες και την ποιότητά της) εφημερίδα. Κι ευτύχησα να έχω συναδέλφους εκεί, που τους αντιμετώπιζα και με αντιμετώπιζαν πραγματικά ως οικογένεια. Όχι απλώς "επαγγελματικά". Η απασχόλησή μου στο "Sportime" ήταν μια από τις φωτεινές και πιο δημιουργικές περιόδους της καριέρας μου και θα με δένουν πάντα ακατάλυτοι δεσμοί με τους τότε συναδέλφους μου.

Δεσμοί κι αισθήματα που επιβεβαιώθηκαν πριν λίγες μέρες, στην Αθήνα, όταν διοργανώθηκε μια συνάντηση των δημοσιογράφων της Α' περιόδου του "Sportime" (1994-2000), σχεδόν 20 χρόνια μετά την τότε συνύπαρξή μας στον υποδειγματικό εκείνον χώρο. Η συνάντηση διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία -παρευρεθήκαμε πάνω από 40 δημοσιογράφοι, διορθωτές και τεχνικοί (ταξιδεύοντας κυριολεκτικά από όλη τη χώρα στην Αθήνα)- κάνοντας έκπληξη στον εμπνευστή και ασυναγώνιστο διευθυντή του "Sportime" Χάρη Ξύδη που ήλθε στην εκδήλωση ανυποψίαστος -υποτίθεται για να συναντήσει δυο συναδέλφους απ' τα παλιά (Αλέξ. Σόμογλου και Ανδρέα Δημάτο)- κι έπεσε πάνω σε... διαδήλωση!

Ήταν μια αξέχαστη βραδιά, θυμηθήκαμε κάθε σημαντική κι ασήμαντη λεπτομέρεια εκείνης της εποχής, συγκινηθήκαμε, γελάσαμε, πειράξαμε αλλήλους κι επιβεβαιώσαμε πως μας δένουν ακόμα η αμοιβαία εκτίμηση, η εμπιστοσύνη, η φιλία που εδραιώσαμε δουλεύοντας πλάι πλάι στα χρόνια του '90. Τι κι αν εμφανιστήκαμε με περισσότερα κιλά και ρυτίδες, με γκρίζα ή και λιγότερα ...μαλλιά στην κεφαλή (κάποιοι!); Για μας τίποτα δεν άλλαξε στην πραγματικότητα! Έχουμε παραμείνει οι ίδιοι "ανυπότακτοι κι ασυμβίβαστοι ...Γαλάτες", στο ιδανικό "χωριό" μας, το "Sportime", υπό τον ουσιαστικό αρχηγό μας, τον Χάρη (που, στο μόνο που διαφέρει από τον μυθικό Αστερίξ είναι ότι δεν είναι ...κοντός! Το αντίθετο, μάλιστα...). Μαχητές, φωνακλάδες, πλακατζήδες και συναισθηματικοί!

Ραντεβού ξανά προσεχώς, παιδιά! Ήταν υπέροχο το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, 20 Μαρτίου. Να το ξανακάνουμε!

{Στις φωτογραφίες, που ανεβαίνουν με κάποια καθυστέρηση για ...τεχνικούς λόγους, μερικά στιγμιότυπα από την βραδιά συνάντησης (reunion, επί το ...ελληνικότερο) των "παλιών" του "Sportime". Οι περισσότερες στιγμές απαθανατίστηκαν από τον "φωτογράφο της βραδιάς" Κώστα Γιωτάκη}

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ HARDDOG:
1. Το κείμενο ανάρτησε στη σελίδα της, στο fb, η συνάδελφος Βάσω Μώραλη, η πρώτη γυναίκα που μετέδωσε ραδιοφωνικά ποδοσφαιρικούς αγώνες -και το έκανε εξαιρετικά, με γνώσεις, ζεστή φωνή και πολύ καλή εκφορά λόγου. Η Β.Μ. κάνει καριέρα και στο εξωτερικό. Στην δεύτερη φωτογραφία που εικονογραφεί το θέμα, η δημοσιογράφος με τον Χάρη Ξύδη, διευθυντή του Sportime των καλών ημερών, και τον Κώστα Γιωτάκη. Στην τρίτη ο Μάκης Διόγος δείχνει τη φανέλα της s.t. Στην κάτω πλευρά της ίδιας φωτογραφίας ο Γιώργος Κοσμάς, διευθυντής σήμερα του Σπορ fm. 
2. Δημοσιεύουμε το θέμα με αρκετή καθυστέρηση από την ημέρα της εκδήλωσης, αλλά δεν παύει να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή αναφέρεται σε μια το ίδιο ιδιαίτερη εφημερίδα. Η Sportime είναι η έκδοση που έφερε το μικρό σχήμα στον αθλητικό Τύπο και μαζί πολλές άλλες καινοτομίες. Ευτυχείς όσοι δούλεψαν σε αυτήν. 

Αν σας αρέσει το μπλογκ του Harddog δείξτε το στο facebook πατώντας εδώ