Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

Η κυρία Εξυγίανση, η μαντάμ Διαφθορά κι ο «Σαλονικιός»

«ΑΪΝΤΕ, ΚΑΝΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΜΠΑΝΤΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΝΑ ΧΟΡΕΨΕΙ Ο ΣΑΛΟΝΙΚΙΟΣ»

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο άνθρωπος της επόμενης μέρας. Αποθεώνεται από ένα ολόκληρο γήπεδο με σύνθημα που αναφέρει το όνομά του, γίνεται το σημείο αναφοράς για τη μεγαλειώδη πρόκριση του ΠΑΟΚ, του προσφέρεται ο τηλεοπτικός φακός για ένα σχοινοτενές «διάγγελμα» χωρίς τελειωμό και είναι έτοιμος να περάσει πλησίστιος τη μεγάλη πύλη των μίντια μπαίνοντας στον πανίσχυρο Πήγασο.

Ο ίδιος ο ΠΑΟΚ –σύλλογος και κόσμος – νιώθει ως η ανερχόμενη ποδοσφαιρική δύναμη που βρίσκεται σε διαδικασία απογείωσης. Και μαζί κατακλύζεται από ένα κυριαρχικό αίσθημα στο ποδόσφαιρο, του στιλ «άιντε, κάντε όλοι στην μπάντα να βγει να χορέψει, ο Σαλονικιός». 

Καλά όλα αυτά. Υπέροχα. Οι ισορροπίες στα ελληνικά ποδοσφαιρικά πράγματα περιμένουν αποκατάσταση εδώ και δεκαετίες –και μακάρι να έρθει αυτή η εξισορρόπηση με βόρειο άνεμο. Το ίδιο περιμένει η κυρία Εξυγίανση στον ταλαίπωρο ποδοσφαιρικό χώρο. Μακάρι να καταφτάσει  και αυτή. Αλλά όχι από τον ίδιο δρόμο που πέρασε η μαντάμ Διαφθορά. Και κυρίως: χωρίς αυτός ο περήφανος, λεβέντικος σύλλογος της Θεσσαλονίκης να γίνει για μια μεγάλη κατηγορία φιλάθλων τής χώρας αντιπαθής.

Υπάρχει προηγούμενο. Η μισή Ελλάδα αποδοκίμασε για μια εικοσαετία (κάποιες φορές άδικα, από κεκτημένη ταχύτητα και γιατί βόλευε τους αντιπάλους να κρύψουν τη δική τους ανεπάρκεια) τον άλλο μεγάλο, λεβέντικο και περήφανο σύλλογο της χώρας. Η πολιτική τού οποίου έφερε τίτλους, δόξα, χρήμα, αλλά δεν έφερε πανελλήνια συγκατάβαση.

Στη Θεσσαλονίκη μιλούν για «Εποχή ΠΑΟΚ» και καλά κάνουν. Αλλά ας έρθει αυτή η εποχή με μετρημένα λόγια. Όχι με μεγαλοστομίες τού είδους «Μελισσανίδη, περίμενέ μας, ερχόμαστε!».
Και ακόμα, χωρίς ασέβεια σε νόμους και θεσμούς. Μια ασέβεια που επίσης θυμίζει πρότυπα που προϋπήρξαν. Γιατί αυτό το «δικαστικό σύστημα είναι άρρωστο», που είπε στον τηλεοπτικό του λόγο ο Σαββίδης, δεν απέχει από το «επίορκοι δικαστές» που εξεστόμισε η πλευρά που κυριάρχησε την εικοσαετία.

Ιβάν, κάνε σωστά και δίκαια μεγάλο τον ΠΑΟΚ και η άλλη μισή Ελλάδα θα σου χτυπάει παλαμάκια στον ρυθμό του «Σαλονικιού»:  «Άιντε, κάντε όλοι στην μπάντα, γέμισε την πίστα, ο Σαλονικιός». Εν αναμονή.

(Δημοσιεύεται και στη Live Sport του Σαββάτου)