Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

Ο κύριος Άλλοτε, και ο κύριος Τώρα

Με τα πέναλτι που δίνονταν άλλοτε στον Ολυμπιακό είχε ανθίσει βιομηχανία ανεκδότων, και ας μην υπήρχαν ακόμα facebook και twitter για να καταυγάζει το λαϊκό πνεύμα όπως σήμερα.
Εκείνα τα χρόνια, παντρευόταν ο Αποστολάκης (όντας ακόμα ερυθρόλευκος) και ο Γεωργίου έγραφε στον Φίλαθλο ότι
όταν η νύφη πάτησε το πόδι του Στράτου, ο παπάς σφύριξε πέναλτι. (Από τότε η ατάκα του Γεωργίου έγινε ανέκδοτο και επαναλήφθηκε πολλές φορές ως γηπεδικό αστείο).  Στα τωρινά χρόνια επώνυμοι και ανώνυμοι ανεβάζουν –όπως έγινε προχθές– φωτογραφία του Βασιλάκη Καΐλα προσευχόμενου γονυπετώς, και με μεγάλα γράμματα τον έβαζαν να λέει: «ΟΥΤΕ ΦΕΤΟΣ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΠΕΝΑΛΤΙ».

Είναι του καιρού τα γυρίσματα αυτά και πώς να τα αλλάξεις; Πάντα στις κοινωνικές σχέσεις –γιατί όχι και στο ποδόσφαιρο που είναι κομμάτι της κοινωνίας; – υπήρχε ο «κύριος Άλλοτε», αυτός που έκανε κάποτε τα κουμάντα και τα αρχοχτιλίκια, και ο «κύριος Τώρα», εκείνος δηλαδή που πήρε το τιμόνι της κατάστασης και την τρέχει όπως θέλει.

Είναι έτσι σήμερα; Κάπως έτσι, αλλά όχι ακριβώς. Για παράδειγμα μπορεί ο Παναθηναϊκός να πήρε την Πέμπτη πέναλτι επειδή ο Λέτο έβηξε και έχασε την ισορροπία του, αλλά από την άλλη μεριά διαιτητικά λάθη έχουν στοιχίσει στους πράσινους πολλούς βαθμούς. Όπως, λόγου χάρη, στο Αγρίνιο (δεν μέτρησε γκολ του Λουντ), στα Γιάννινα (καταλογίστηκε γκολ οφσάιντ του ΠΑΣ), στην Ξάνθη (με ανύπαρκτα οφσάιντ κόπηκαν δυο τετ α τετ του Παναθηναϊκού κ.λπ).

Δηλαδή, τα λάθη των διαιτητών δεν γίνονται  με καταιγιστικό ρυθμό μονόπλευρα, η εύνοια δεν είναι μονόδρομος με μόνιμη κατεύθυνση τη Λεωφόρο, την Τούμπα ή το ΟΑΚΑ και οι πολύ κακοί διαιτητές, μερικοί από τους οποίους έχουν αποδοκιμαστεί ΚΑΙ από τον Ολυμπιακό (όπως ο Σπάθας μετά την παρωδία της Τρίπολης το 2014), έχουν παροπλιστεί  και αφοπλιστεί.

Εντάξει, σύμφωνοι, οι κακές διαιτησίες υπάρχουν και σήμερα, ο Ολυμπιακός έχει δίκιο αρκετές φορές να φωνάζει, και η καχυποψία εξακολουθεί να είναι παρούσα. Αλλά υπάρχει μια ελπίδα – και μένει να δούμε αν θα επαληθευτεί. Ότι, δηλαδή, ο «κύριος Τώρα» ΔΕΝ θα κάνει καταχρήσεις, ΔΕΝ θα διακατέχεται από διάθεση ρεβανσισμού και ΔΕΝ θα απαντήσει με ίδιες πρακτικές στον «κύριο Άλλοτε».  Οψόμεθα.

(Το άρθρο δημοσιεύεται και στη Live Sporτ της Μεγάλης Τετάρτης)