Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017

Στον βατήρα εκκίνησης

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ 

Ο Ερασιτέχνης υπήρξε διαχρονικά το σημείο αναφοράς για τον Παναθηναϊκό Διχασμό που ήταν πολύ μεγάλος για να χωρέσει κρυμμένος πίσω από δηλώσεις εφησυχασμού, του είδους «ο Παναθηναϊκός είναι ενιαίος και αδιαίρετος» ή «είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά». Γιατί υπήρξαν
κόντρες, έριδες, υπαινιγμοί και, κάποιες φορές, ευθείες βολές, όπως εκείνες του Γιάννη Βαρδινογιάννη όταν δήλωνε ότι «ο Ερασιτέχνης πεθαίνει, αλλά ο κ. Γιαννακόπουλος δεν μου έχει ζητήσει ποτέ βοήθεια» και αναρωτιόταν «πώς είναι δυνατόν ένας σύλλογος εκατομμυρίων Ελλήνων να έχει μόνο μερικές εκατοντάδες μέλη;» 

Τώρα οι εξελίξεις στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό φαίνεται ότι μπαίνουν στον βατήρα εκκίνησης. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η συνάντηση των εκπροσώπων της Διοίκησης με την ομάδα εργασίας που όρισε η πλευρά τού Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Και αυτή μπορεί να είναι η πρώτη κίνηση της «παράδοσης παραλαβής» για να επιστρέψει ο σύλλογος στα χέρια της οικογένειας η οποία υπήρξε ιστορικός ηγέτης του.

Ο Ερασιτέχνης είχε διαχρονικά διαμάχη με την ΠΑΕ –ακόμα και για το ποσοστό επί των εισιτηρίων– αλλά με το πέρασμα του χρόνου βρέθηκε απέναντι και στην ΚΑΕ. Όλα αυτά τα χρόνια καταβλήθηκε προσπάθεια να κρυφτεί ο Παναθηναϊκός Διχασμός με καλοπροαίρετες δηλώσεις σύνεσης. Αλλά τα σημάδια και ο «πλάγιος λόγος» αποκάλυπταν το βαθύ βάραθρο, σκεπασμένο από την εγκράτεια που προσπαθούσαν να δείξουν (με πολύ κόπο είναι η αλήθεια) όλες οι πλευρές.

Μέσα σε αυτό το τοπίο ο Ερασιτέχνης ζει και ζένεται έχοντας αποκοπεί από τίτλους, χαρές και διακρίσεις. Ξεφυλλίζοντας τις ηλεκτρονικές σελίδες του σάιτ του Παναθηναϊκού ΑΟ, βλέπεις ελάχιστους τίτλους στο πρόσφατο παρελθόν, πολλούς στο απώτερο και μερικά τμήματα παραδομένα από πλευράς επιτυχιών στη λήθη. Όπως λόγου χάρη είναι το άλλοτε δυνατό κολυμβητικό, ο τελευταίος τίτλος του οποίου χάνεται στο βάθος του χρόνου, στο 1968. Εκεί, στο σάιτ του Α.Ο., μαθαίνουμε ότι το 2001 ο Παναθηναϊκός τερμάτισε 10ος στο πρωτάθλημα κολύμβησης και ότι το 2004 βρέθηκε στην 4η θέση μετά από είκοσι χρόνια!

Τώρα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό για έναν Ιστορικό Συμβιβασμό που θα κάνει την αρχή του τέλους για τη μακρά περίοδο της παρακμής. Η ευκαιρία είναι μοναδική. Ίσως και η τελευταία.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τετάρτης)