Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

Νόμοι, απλώς, για να υπάρχουν

Το αξίωμα είναι παλιό και συχνά επαληθεύεται. Ότι, δηλαδή, οι νόμοι στην Ελλάδα ψηφίζονται για να μην εφαρμόζονται. Στη σύνταξή τους, στο κτίσιμό τους με άλλα λόγια, φτιάχνονται πρώτα τα
παράθυρα, ύστερα οι πόρτες, μετά οι έξοδοι διαφυγής και κατόπιν ολόκληρο το οικοδόμημα.
Στην περίπτωση των νόμων κατά της βίας, από παλιά και όχι μόνο σήμερα, τα παράθυρα και οι έξοδοι κινδύνου λειτούργησαν άψογα και είχαν πολύ συνωστισμό. Πάμπολλοι διέφυγαν από εκεί με δικολαβίστικα τεχνάσματα – λόγου χάρη με «καθίσματα που τα πήρε ο αέρας» και άλλα συναφή.

Αλλά σήμερα θα περίμενε κανείς ότι οι νόμοι που περισπούδαστα ψηφίστηκαν επί ημερών Κοντονή (τι άλλο να έκανε ο άνθρωπος;) θα εφαρμόζονταν. Και ότι αφού αυτοί οι νόμοι επέβαλαν την παρακολούθηση αγωνιστικών χώρων, κερκίδων, αποδυτηρίων κ.λπ. με κλειστά κυκλώματα, η Πειθαρχική Επιτροπή θα είχε στη διάθεσή της πλούσιο οπτικό υλικό από τους μηχανισμούς που προβλέπει ο νόμος. Αλλά δεν το είχε.

Άρα οι νόμοι αποδείχτηκε ότι είναι για το θεαθήναι. Ένα ποτάμι λέξεων, άρθρων, παραγράφων που όταν χρειάστηκε να δώσει το νερό του, είχε στερέψει. Τηλεοπτικό υλικό για ό,τι έγινε στο Καραϊσκάκη δεν υπάρχει και ας καταγγέλθηκαν, από εδώ και από εκεί, «τέρατα»:

** Ο Ολυμπιακός ότι εισέβαλαν τα ΜΑΤ στα αποδυτήρια και κτυπούσαν αδιακρίτως κόσμο και ποδοσφαιριστές.
** Η αστυνομία ότι απειλήθηκαν με επιθέσεις οι διαιτητές.
** Ο δεύτερος παρατηρητής ότι τον έβρισαν, τον τράβηξαν από τη γραβάτα, τον κλώτσησαν.

Για όλα αυτά δεν υπάρχει εικόνα ώστε να φανεί η αλήθεια. Είτε υπέρ του Ολυμπιακού (για την επίθεση των ΜΑΤ ή για τις άδικες, αν είναι τέτοιες, κατηγορίες) είτε εναντίον του. Το ότι «κάτι» έγινε στο Φάληρο δύσκολα αμφισβητείται με την κοινή λογική. «Κάτι πολύ» που αποκρύφτηκε ή «κάτι ελάχιστο» που το τέντωσαν και το μεγέθυναν οι δημοσιογραφικές αναπαραγωγές.

Οι ευθύνες –τουλάχιστον της αστυνομίας για το θέμα με το οπτικοακουστικό υλικό που καταστράφηκε– είναι σοβαρές. Αλλά μένει άγνωστο αν οι όποιοι οι υπεύθυνοι θα τις πάρουν το ίδιο σοβαρά και θα τις αναζητήσουν.

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Τετάρτης)