Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Οδηγός επιβίωσης για τις γαλλικές εκλογές, η μάχη για τον β΄ γύρο

ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ «ΕΥΑΛΩΤΟΥ» ΣΤΟ ΑΣΘΕΝΕΣ ΦΥΛΛΟ, ΟΛΑΝΤ - Ο ΡΟΛΟΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ - ΔΥΟ ΕΚΑΤΙΟΜΜΥΡΙΑ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ - ΑΠΟ 30% ΕΙΧΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ Η ΛΕΠΕΝ, ΑΛΛΑ ΕΠΕΣΕ

Ο σημερινός πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών θεωρείται από τις πιο κρίσιμες αναμετρήσεις στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Ένα κείμενο-οδηγός, λοιπόν, που καταγράφει τι συμβαίνει μέχρι τη στιγμή που ανοίγουν οι κάλπες.
Δημοσκοπήσεις: Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν προηγούνται με 24,5% και 23% αντίστοιχα. Ο δεξιός Φιγιόν και ο αριστερός Μελανσόν συμπληρώνουν μια λεπτή ισορροπία στο 19%. Οι διαφορές μεταξύ τους βρίσκονται στα όρια του στατιστικού λάθους, οπότε ο καθένας έχει τις ελπίδες του να περάσει στον δεύτερο γύρο και να αναμετρηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον αντίπαλό του. Οι εκτιμήσεις των εταιριών δημοσκοπήσεων φέρνουν νικητή τον Μακρόν σε κάθε ζευγάρι, αν τα καταφέρει να είναι αυτός ένας από τους δύο υποψήφιους.

Ολάντ: Ο Φρανσουά Ολάντ μένει στην ιστορία όχι μόνο ως ένας πρόεδρος με ιδιαίτερη αδυναμία στο ωραίο φύλο, αλλά και ως ο μοναδικός πρόεδρος στην ιστορία της 5ης γαλλικής δημοκρατίας (μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο) που δεν διεκδικεί δεύτερη θητεία. Από τον περασμένο Οκτώβριο το’ χε διακηρύξει ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα. Αν το αποτολμούσε, είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει ούτε τη συμμετοχή του στον δεύτερο γύρο εκλογής. Ο διάδοχός του Μπενουά Αμόν περιορίζεται σε μονοψήφιο ποσοστό, οι τελευταίες μετρήσεις τον δίνουν στο 8%.

Τρομοκρατία: Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια, με τελευταίο κρούσμα την επίθεση σε Γάλλους αστυνομικούς μόλις τρία 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, δεν έχουν φέρει το αποτέλεσμα που οι περισσότεροι περίμεναν. Οι Γάλλοι μπορεί να ακούνε λίγο περισσότερο απ’ ότ,ι πριν τις κραυγές για περιορισμό και έλεγχο του μουσουλμανικού στοιχείου, που θεωρείται συλλήβδην υπεύθυνο από κάποιους για όλα τα κακά, όμως δεν πείθονται. Διόλου παράξενο, δεδομένου ότι οι μουσουλμάνοι Γάλλοι πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια, άρα είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο μέγεθος, σε μια εκλογή με τόσο λεπτές ισορροπίες.

Εθνικό Μέτωπο: Αν η Μαρίν Λε Πεν τα καταφέρει να βρίσκεται στη δυάδα, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μιας από τις μεγάλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες που πατέρας και κόρη διεκδικούν το προεδρικό αξίωμα. Το 2002 ο πατέρας της Ζαν Μαρί Λε Πεν είχε περάσει στον δεύτερο γύρο, ωστόσο είχε ηττηθεί με το σαρωτικό 82%-18% από τον Ζακ Σιράκ. Αυτή τη φορά, πάντως, τα πράγματα δεν αναμένονται τόσο ξεκάθαρα, δεδομένου ότι η Λε Πεν έχει καταφέρει να συγκινεί ακροατήριο πολύ μεγαλύτερο από το παραδοσιακό εθνικιστικό. Η Λε Πεν είχε ξεκινήσει από ποσοστά που άγγιζαν το 30% πριν δύο χρόνια, αλλά ακολούθησε πτωτική πορεία. Όλες οι τελευταίες μετρήσεις, πάντως, τη φέρνουν στον δεύτερο γύρο.

Ντιμπέιτ: Οι κανόνες προβολής των υποψηφίων προέδρων προσπαθούν τόσο πολύ να εξασφαλίσουν την ισονομία, που στο κεντρικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ συμμετείχαν και οι 15 υποψήφιοι πρόεδροι! Φυσικά είναι πολύ δύσκολο να βγουν συμπεράσματα, ωστόσο διασφαλίζεται ότι όλοι έχουν δικαίωμα να ακουστούν, ακόμα κι αν αυτά που λένε έχουν ελάχιστη απήχηση. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, πάντως, ο Φιγιόν είναι ο πιο προβεβλημένος τηλεοπτικά, με συνολικά 301 ώρες εμφάνισης στο γυαλί. Ο Αμόν έχει 256 ώρες, ο Μακρόν 234 και η Λε Πεν 229.

Πηνελόπη-γκέιτ: Ο Φρανσουά Φιγιόν θεωρούνταν το απόλυτο φαβορί τουλάχιστον για τη συμμετοχή του στον δεύτερο γύρο μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, όταν δημοσιεύτηκαν πληροφορίες για χρηματοδότηση της γυναίκας του Πενελόπε με 813.000 ευρώ και των παιδιών του με 84.000 ευρώ ως… αργομισθίες. Ο Φιγιόν πιέστηκε πολύ για να παραιτηθεί, όμως θεώρησε τα δημοσιεύματα «χτύπημα κάτω από τη ζώνη» και προσπάθησε να εκμεταλλευθεί τον πόλεμο προς όφελός του. Το αν το κατάφερε ή όχι θα φανεί στα αποτελέσματά του.

Πράσινοι: Για πρώτη φορά μετά από 48 χρόνια (από το 1969) δεν θα υπάρχει υποψήφιος των Πρασίνων σε προεδρικές εκλογές. Αυτό θεωρείται μια μεγάλη ήττα για το πράσινο κίνημα, το οποίο βρήκε αρκετούς υποστηρικτές στη Γαλλία και αναπτύχθηκε νωρίτερα απ’ οπουδήποτε αλλού. Οι Πράσινοι ως κόμμα αναζήτησαν συμμαχίες, πόνταραν όμως στον Αμόν και έχουν συμπαρασυρθεί από την μικρή του επιρροή.

Βουλευτικές εκλογές: Στη Γαλλία οι προεδρικές εκλογές είναι ανεξάρτητες από τις βουλευτικές, αν και διεξάγονται παραδοσιακά την ίδια χρονιά. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο. Διεξάγονται, επίσης, σε δύο γύρους σε 577 μονοεδρικές περιφέρειες! Στον δεύτερο γύρο προκρίνονται οι δύο πρώτοι σε ψήφους κάθε περιφέρειας (ή οι τρεις πρώτοι, αν ο τρίτος έχει ποσοστό πάνω από 20%) και κερδίζει αυτός που παίρνει τις περισσότερες ψήφους. Είναι πιθανό, πάντως, να μην ταυτίζονται οι κομματικές προτιμήσεις του κοινού σε πρόεδρο και κόμμα, δεδομένου ότι με το σύστημα διεξαγωγής παίζει ρόλο και η προσωπικότητα του κάθε υποψηφίου στην περιφέρεια.

Αργύρης Παγαρτάνης
(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Κυριακής με τίτλο «Οδηγός επιβίωσης για τις γαλλικές εκλογές») 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου